Proste ciasteczka z zaledwie 5 składników. Porcja zdrowia w formie deseru

Błyskawiczne ciasteczka owsiane szybko zaspokoją ochotę na coś słodkiego. Wystarczy połączyć kilka prostych składników, aby cieszyć się smacznym i zdrowym deserem.

Ciasteczka - PysznościCiasteczka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Są banalnie proste w przygotowaniu, a ich upieczenie zajmie zaledwie 15 minut. Są zdrowe i przy tym naprawdę bardzo smaczne, a większość z nas składniki ma już w swojej szafce. Dzięki temu, że ich bazą są płatki owsiane, można je uznać za zdrową przekąskę. Nie kruszą się, więc łatwo zabrać je ze sobą do szkoły czy pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak na ziemniakach prosto z piekarnika. Tak pyszny, że trudno mu się oprzeć

Szybkie ciasteczka owsiane

Płatki owsiane to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Najchętniej sięgamy po nie podczas przygotowywania owsianki, ale wyczarować z nich można również pyszne ciasteczka. Zawierają dużą ilość błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego, wspomaga trawienie i na dłużej zapewnia uczucie sytości.

Ciasteczka owsiane - Pyszności
Ciasteczka owsiane - Pyszności © Canva | ehrlif

Do przygotowania ciasteczek potrzebne jest zaledwie kilka prostych składników. Zamiast cukru rolę słodkości spełnia tu banan. Im bardziej dojrzały będzie, tym słodsze wyjdą ciasteczka. Masło orzechowe dodatkowo wzbogaci deser o kremową konsystencję, zdrowe tłuszcze.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich,
  • 1 dojrzały banan,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła orzechowego 100 proc.,
  • 4-5 kostek gorzkiej czekolady.
  • opcjonalnie: rodzynki, posiekane orzechy.

Sposób przygotowania:

  1. Banan obierz ze skórki i rozgnieć widelcem.
  2. Do banana dodaj płatki owsiane, jajko, masło orzechowe i połowę posiekanej czekolady.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
  4. Z masy formuj w dłoniach kulki, a następnie lekko je spłaszcz, aby powstały ciasteczka o grubości około 1 cm.
  5. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej przygotowane ciasteczka.
  6. Pozostałą czekoladę wciśnij na wierzch ciasteczek.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut, aż się zarumienią.

Zamiast czekolady możesz użyć innych bakalii, np. posiekanych orzechów, rodzynek lub żurawiny. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości