PrzepisSłodkościProste ciasteczka z zaledwie 5 składników. Porcja zdrowia w formie deseru

Proste ciasteczka z zaledwie 5 składników. Porcja zdrowia w formie deseru

Ciasteczka - Pyszności
Ciasteczka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
19.04.2024 14:12

Błyskawiczne ciasteczka owsiane szybko zaspokoją ochotę na coś słodkiego. Wystarczy połączyć kilka prostych składników, aby cieszyć się smacznym i zdrowym deserem.

Są banalnie proste w przygotowaniu, a ich upieczenie zajmie zaledwie 15 minut. Są zdrowe i przy tym naprawdę bardzo smaczne, a większość z nas składniki ma już w swojej szafce. Dzięki temu, że ich bazą są płatki owsiane, można je uznać za zdrową przekąskę. Nie kruszą się, więc łatwo zabrać je ze sobą do szkoły czy pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie ciasteczka owsiane

Płatki owsiane to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Najchętniej sięgamy po nie podczas przygotowywania owsianki, ale wyczarować z nich można również pyszne ciasteczka. Zawierają dużą ilość błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego, wspomaga trawienie i na dłużej zapewnia uczucie sytości.

Ciasteczka owsiane - Pyszności
Ciasteczka owsiane - Pyszności© Canva | ehrlif

Do przygotowania ciasteczek potrzebne jest zaledwie kilka prostych składników. Zamiast cukru rolę słodkości spełnia tu banan. Im bardziej dojrzały będzie, tym słodsze wyjdą ciasteczka. Masło orzechowe dodatkowo wzbogaci deser o kremową konsystencję, zdrowe tłuszcze.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich,
  • 1 dojrzały banan,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła orzechowego 100 proc.,
  • 4-5 kostek gorzkiej czekolady.
  • opcjonalnie: rodzynki, posiekane orzechy.

Sposób przygotowania:

  1. Banan obierz ze skórki i rozgnieć widelcem.
  2. Do banana dodaj płatki owsiane, jajko, masło orzechowe i połowę posiekanej czekolady.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
  4. Z masy formuj w dłoniach kulki, a następnie lekko je spłaszcz, aby powstały ciasteczka o grubości około 1 cm.
  5. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej przygotowane ciasteczka.
  6. Pozostałą czekoladę wciśnij na wierzch ciasteczek.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut, aż się zarumienią.

Zamiast czekolady możesz użyć innych bakalii, np. posiekanych orzechów, rodzynek lub żurawiny. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także