To moje ulubione śniadanie. Najlepiej smakuje właśnie teraz, gdy trwa sezon

Jakie jest twoje ulubione śniadanie? Z pewnością wybór jest trudny, bo o tej porze dnia przygotowuje się wiele smacznych dań. Skoro lato, to niemal pewne wydaje się być, że niektóre osoby zgodnie stwierdzą, że jest to owsianka z owocami sezonowymi. To nie tylko pięknie wyglądający, ale również super zdrowy posiłek. Przekonaj się sam, a poczujesz efekt. Jak zrobić owsiankę z owocami?

ObrazekOwsianka z owocami - Pyszności; Fot. Canva
Karol Wiak

Pierwsze wyobrażenie, jakie przychodzi do głowy przy słowie owsianka, to bez wątpienia szara papka bez wyrazu i smaku. A można zrobić wszystko, by było to smaczne, kolorowe i pełne witamin danie. Jedna z opcji to owoce sezonowe, które świetnie sprawdzą się właśnie teraz. Jest ich dużo i wyróżniają się tymi najlepszymi właściwościami. Mogą to być truskawki, maliny, jagody, porzeczki, czy borówki. Sezon na owoce trwa w najlepsze, więc w każdym przypadku na pewno dokonasz słusznego wyboru.

Domowa owsianka z owocami sezonowymi - dlaczego warto się na nią zdecydować?

Czas najwyższy, by zmienić twoje wyobrażenie na temat śniadań. Owsianka z owocami przepis to dobry przykład tego, że może być zdrowo i szybko jednocześnie. To opcja na śniadanie, którą możesz dowolnie modyfikować. Trwa sezon na truskawki, rozpoczyna się właśnie sezon na maliny i jagody, a na targu można kupić również wiele innych pełnych witamin owoców. Owsianka jest bogata w składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy (zwłaszcza witamina E i witaminy z grupy B) oraz minerały (magnez, żelazo, cynk). Dodanie świeżych owoców sezonowych zwiększa wartość odżywczą potrawy, dostarczając dodatkowych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Obrazek
Owsianka to dobry pomysł na śniadanie - Pyszności; Foto Canva.com

Owsianka to także świetne źródło węglowodanów złożonych, które są głównym źródłem energii dla organizmu. Spożycie owsianki rano może dostarczyć Ci długotrwałej energii, umożliwiając skoncentrowane działanie przez cały dzień. Pamiętaj, że jest to niskokaloryczne i sycące śniadanie, co sprawia, że jest idealnym wyborem dla osób dbających o utrzymanie lub osiągnięcie zdrowej wagi ciała. Dodanie owoców sezonowych dostarcza naturalnej słodyczy i smaku, eliminując potrzebę dodawania cukru lub słodzików.

Owsianka z owocami sezonowymi przepis - jak ją zrobić?

To dziecinnie proste. Pamiętaj, że przepis możesz modyfikować, w zależności od pory roku i dostępności owoców sezonowych. Takaowsianka z owocami sezonowymi jest smaczna i pełna wartości. Przekonaj się, a na pewno nie pożałujesz.

Składniki:

  • 500 ml wody,
  • szklanka płatków owsianych,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka cukru,
  • owocowe dodatki: mogą być truskawki, maliny, banany, jagody, borówki, porzeczki.
Obrazek
W przypadku owsianki, dobrze jest postawić na sezonowe owoce - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Umieść płatki owsiane w rondelku i zalej je wodą. Ustaw na palniku i gotuj na małym lub średnim ogniu. Dodaj łyżeczkę cukru lub miodu.
  2. Pamiętaj, że ważne jest ustawienie odpowiedniej mocy palnika. Płatki powinny pęcznieć i chłonąć wodę.
  3. Zamieszaj płatki i po około 5 minutach sprawdź, czy są wystarczająco miękkie.
  4. Do gotowych płatków dodaj pół szklanki jogurtu naturalnego. Wymieszaj dokładnie.
  5. Wyłóż owsiankę do misek i udekoruj ją ulubionymi owocami. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe