To moje ulubione śniadanie. Najlepiej smakuje właśnie teraz, gdy trwa sezon

Jakie jest twoje ulubione śniadanie? Z pewnością wybór jest trudny, bo o tej porze dnia przygotowuje się wiele smacznych dań. Skoro lato, to niemal pewne wydaje się być, że niektóre osoby zgodnie stwierdzą, że jest to owsianka z owocami sezonowymi. To nie tylko pięknie wyglądający, ale również super zdrowy posiłek. Przekonaj się sam, a poczujesz efekt. Jak zrobić owsiankę z owocami?

ObrazekOwsianka z owocami - Pyszności; Fot. Canva
Karol Wiak

Pierwsze wyobrażenie, jakie przychodzi do głowy przy słowie owsianka, to bez wątpienia szara papka bez wyrazu i smaku. A można zrobić wszystko, by było to smaczne, kolorowe i pełne witamin danie. Jedna z opcji to owoce sezonowe, które świetnie sprawdzą się właśnie teraz. Jest ich dużo i wyróżniają się tymi najlepszymi właściwościami. Mogą to być truskawki, maliny, jagody, porzeczki, czy borówki. Sezon na owoce trwa w najlepsze, więc w każdym przypadku na pewno dokonasz słusznego wyboru.

Domowa owsianka z owocami sezonowymi - dlaczego warto się na nią zdecydować?

Czas najwyższy, by zmienić twoje wyobrażenie na temat śniadań. Owsianka z owocami przepis to dobry przykład tego, że może być zdrowo i szybko jednocześnie. To opcja na śniadanie, którą możesz dowolnie modyfikować. Trwa sezon na truskawki, rozpoczyna się właśnie sezon na maliny i jagody, a na targu można kupić również wiele innych pełnych witamin owoców. Owsianka jest bogata w składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy (zwłaszcza witamina E i witaminy z grupy B) oraz minerały (magnez, żelazo, cynk). Dodanie świeżych owoców sezonowych zwiększa wartość odżywczą potrawy, dostarczając dodatkowych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Obrazek
Owsianka to dobry pomysł na śniadanie - Pyszności; Foto Canva.com

Owsianka to także świetne źródło węglowodanów złożonych, które są głównym źródłem energii dla organizmu. Spożycie owsianki rano może dostarczyć Ci długotrwałej energii, umożliwiając skoncentrowane działanie przez cały dzień. Pamiętaj, że jest to niskokaloryczne i sycące śniadanie, co sprawia, że jest idealnym wyborem dla osób dbających o utrzymanie lub osiągnięcie zdrowej wagi ciała. Dodanie owoców sezonowych dostarcza naturalnej słodyczy i smaku, eliminując potrzebę dodawania cukru lub słodzików.

Owsianka z owocami sezonowymi przepis - jak ją zrobić?

To dziecinnie proste. Pamiętaj, że przepis możesz modyfikować, w zależności od pory roku i dostępności owoców sezonowych. Takaowsianka z owocami sezonowymi jest smaczna i pełna wartości. Przekonaj się, a na pewno nie pożałujesz.

Składniki:

  • 500 ml wody,
  • szklanka płatków owsianych,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka cukru,
  • owocowe dodatki: mogą być truskawki, maliny, banany, jagody, borówki, porzeczki.
Obrazek
W przypadku owsianki, dobrze jest postawić na sezonowe owoce - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Umieść płatki owsiane w rondelku i zalej je wodą. Ustaw na palniku i gotuj na małym lub średnim ogniu. Dodaj łyżeczkę cukru lub miodu.
  2. Pamiętaj, że ważne jest ustawienie odpowiedniej mocy palnika. Płatki powinny pęcznieć i chłonąć wodę.
  3. Zamieszaj płatki i po około 5 minutach sprawdź, czy są wystarczająco miękkie.
  4. Do gotowych płatków dodaj pół szklanki jogurtu naturalnego. Wymieszaj dokładnie.
  5. Wyłóż owsiankę do misek i udekoruj ją ulubionymi owocami. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇