Lubisz maliny? Oto co robią z twoim organizmem, gdy często je jesz

Czymże byłoby lato bez dorodnych malin? Nie można odmówić im wspaniałego smaku, słodkiego aromatu, kuszącego koloru. Nie każdy jednak jest świadom, jak długą historię mają te owoce. Okazuje się, że malina właściwa to jedna z najstarszych roślin znanych ludzkości. Do celów spożywczych oraz leczniczych wykorzystywana jest od wieków. I już to powinno być przesłanką do tego, by spożywać maliny jak najczęściej.

Dlaczego warto jeść maliny?Dlaczego warto jeść maliny?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Malina od dawna jest ceniona za swoje prozdrowotne właściwości. Już starożytni przyrządzali soki z malin, które pomagały na zakażenia organizmu i nerwicę. W naszej tradycji ludowej malina była uważana za lek pomagający w niedokrwistości. Obecnie syropy malinowe często stosowane są w przypadku przeziębień, ale warto wiedzieć, że owoce te mają znacznie szersze spektrum działania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekkie ciasto piankowe jak puszysta chmurka. Najlepszy deser na lato

Dlaczego warto jeść maliny?

Malina jest owocem, który charakteryzuje się bogactwem różnorodnych składników odżywczych. Przede wszystkim zawiera cukry, pektyny oraz kwasy organiczne, takie jak kwas salicylowy, jabłkowy czy cytrynowy. W malinach można także znaleźć obfite źródło witamin, w tym witaminy z grupy B oraz witaminy C i E. Ponadto owoce te stanowią bogate źródło wielu składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, żelazo, potas.

Nie tylko owoce malin są cenne dla naszego organizmu, ale także liście tych roślin. Są one bogate w sole mineralne, kwasy organiczne, flawonoidy oraz związki żywicowe i garbniki. Roztarte kwiaty malin były wykorzystywane jako naturalny lek na spuchnięte i ropiejące oczy. Wodę, która powstawała w wyniku gotowania liści malin, stosowano z kolei do przemywania miejsc na skórze, które uległy zmianom chorobowym.

Obecność kwasu salicylowego i benzoesowego sprawia, że maliny są uznawane za naturalną aspirynę. Owoce te mają właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, antybakteryjne oraz antywirusowe. Syrop czy sok malinowy od dawna cenione są za swoje wzmacniające zdrowie i odporność właściwości i często przyrządzane jako domowe środki na różnego rodzaju dolegliwości, takie jak przeziębienie czy grypa. Malina ma również zdolność do obniżania ciśnienia tętniczego, co czyni ją polecany owocem dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze i inne schorzenia układu krążenia.

Zobacz, dlaczego warto jeść maliny
Zobacz, dlaczego warto jeść maliny © Pixabay

Maliny a odchudzanie

Maliny posiadają zdolność do stymulowania procesu oczyszczania organizmu z toksyn oraz przyspieszania trawienia pokarmów. Dzięki temu zapobiegają one powstawaniu zaparć i wzdęć. Ponadto badania naukowe sugerują, że spożywanie malin może pomóc spalać tkankę tłuszczową, co jest możliwe dzięki obecności w nich ketonu malinowego.

"Badania przeprowadzone na szczurach sugerują, że keton ten może hamować wzrost podskórnej tkanki tłuszczowej. Inne badania wskazują korzystny wpływ na lipolizę (rozkład triglicerydów w tkance tłuszczowej) oraz wydzielanie adiponektyny, która wpływa na szereg procesów metabolicznych, w tym procesów związanych z przemianą glukozy i kwasów tłuszczowych" - wskazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej podkreśla przy tym, że badań tych jest jeszcze zbyt mało, aby uznać keton malinowy za skuteczną broń w walce z nadwagą i otyłością.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii