Babcia piekła przez całe lato. Skubaniec z agrestem zachwyci każdego łasucha
Skubaniec z agrestem jest jednym z tych ciast, które zawsze wychodzą i które zawsze smakują. To prawdziwy klasyk wśród wypieków zasługujący na swoje miejsce w każdej książce kucharskiej. Skubaniec jest prawdziwym mistrzem harmonii smaków - łączy w sobie słodką bezę, kwasowość owoców i chrupiące półkruche ciasto.
16.07.2024 16:57
Skubaniec to ciasto, które łączy w sobie wiele smaków i tekstur. Lekko słone kruche ciasto, kwaśne owoce i słodka bezowa pianka tworzą miks nie z tej planety. Do przygotowania skubańca najlepiej nadają się kwaśne owoce, takie jak agrest, maliny, czarna porzeczka czy wiśnie, które doskonale przełamują słodkość bezy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Skubaniec z agrestem idealny na letnie popołudnia
Skubaniec to ciasto, które cieszy się niesłabnącą popularnością. Było szczególnie popularne w drugiej połowie 20. wieku, ale do dzisiaj jest chętnie przygotowywane i podawane na różnego rodzaju okazje. Nazwa "skubaniec" pochodzi od sposobu rozrywania ciasta za pomocą dłoni, czyli skubania. Natomiast nazwa "pleśniak" pochodzi od wyglądu deseru, konkretniej mowa o warstwie bezowej.
Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować skubańca, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Skubaniec z agrestem był moim ulubionym ciastem w dzieciństwie. Moja babcia szykowała ten deser co sobota, żeby w niedzielę móc poczęstować nim koleżanki. A agrest rósł za jej domem.
Ciasto skubaniec z agrestem. Przepis
Składniki:
- 420 g mąki pszennej + łyżeczka proszku do pieczenia,
- 40 g cukru,
- jedno małe opakowanie (16 g) cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 5 żółtek,
- 200 g zimnego masła,
- szczypta soli.
POSYPKA
- 5 białek,
- 20 g kaszy manny,
- 500 g agrestu.
- 70 g cukru,
- soku z jednej cytryny,
- 10 g mąki ziemniaczanej,
- garść wiórków kokosowych.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i cukier waniliowy oraz sól.
- Następnie dodaj żółtka, masło oraz jogurt naturalny i wyrób ciasto, siekając je nożem. Zagnieć całość w jednorodną kulę.
- Ciasto podziel na dwie części, jedna powinna być większa od drugiej. Obie zawiń w folię i umieść w zamrażalniku na ok. 30 minut.
- Z białej ubij pianę, pod koniec dodaj cukier. Pianę wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe.
- Większą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i rozłóż równomiernie na przygotowanej do pieczenia blasze.
- Następnie na ciasto wysyp kaszę manną i umyty, oczyszczony agrest.
- Na to wyłóż pianę ubitą z białek.
- Następnie zetrzyj mniejszą część ciasta i wysyp równomiernie na pianę z białek.
- Ciasto skubaniec piecz w 180 st. C przez 40 minut.
- Gotowe odstaw do całkowitego wystudzenia.