Babcia piekła przez całe lato. Skubaniec z agrestem zachwyci każdego łasucha

Skubaniec z agrestem jest jednym z tych ciast, które zawsze wychodzą i które zawsze smakują. To prawdziwy klasyk wśród wypieków zasługujący na swoje miejsce w każdej książce kucharskiej. Skubaniec jest prawdziwym mistrzem harmonii smaków - łączy w sobie słodką bezę, kwasowość owoców i chrupiące półkruche ciasto.

Skubaniec z agrestem to smak dzieciństwaSkubaniec z agrestem to smak dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Skubaniec to ciasto, które łączy w sobie wiele smaków i tekstur. Lekko słone kruche ciasto, kwaśne owoce i słodka bezowa pianka tworzą miks nie z tej planety. Do przygotowania skubańca najlepiej nadają się kwaśne owoce, takie jak agrest, maliny, czarna porzeczka czy wiśnie, które doskonale przełamują słodkość bezy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Skubaniec z agrestem idealny na letnie popołudnia

Skubaniec to ciasto, które cieszy się niesłabnącą popularnością. Było szczególnie popularne w drugiej połowie 20. wieku, ale do dzisiaj jest chętnie przygotowywane i podawane na różnego rodzaju okazje. Nazwa "skubaniec" pochodzi od sposobu rozrywania ciasta za pomocą dłoni, czyli skubania. Natomiast nazwa "pleśniak" pochodzi od wyglądu deseru, konkretniej mowa o warstwie bezowej.

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować skubańca, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Skubaniec z agrestem był moim ulubionym ciastem w dzieciństwie. Moja babcia szykowała ten deser co sobota, żeby w niedzielę móc poczęstować nim koleżanki. A agrest rósł za jej domem.

Ciasto skubaniec z agrestem. Przepis

Składniki:

  • 420 g mąki pszennej + łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 40 g cukru,
  • jedno małe opakowanie (16 g) cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 5 żółtek,
  • 200 g zimnego masła,
  • szczypta soli.

POSYPKA

  • 5 białek,
  • 20 g kaszy manny,
  • 500 g agrestu.
  • 70 g cukru,
  • soku z jednej cytryny,
  • 10 g mąki ziemniaczanej,
  • garść wiórków kokosowych.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i cukier waniliowy oraz sól.
  2. Następnie dodaj żółtka, masło oraz jogurt naturalny i wyrób ciasto, siekając je nożem. Zagnieć całość w jednorodną kulę.
  3. Ciasto podziel na dwie części, jedna powinna być większa od drugiej. Obie zawiń w folię i umieść w zamrażalniku na ok. 30 minut.
  4. Z białej ubij pianę, pod koniec dodaj cukier. Pianę wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe.
  5. Większą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i rozłóż równomiernie na przygotowanej do pieczenia blasze.
  6. Następnie na ciasto wysyp kaszę manną i umyty, oczyszczony agrest.
  7. Na to wyłóż pianę ubitą z białek.
  8. Następnie zetrzyj mniejszą część ciasta i wysyp równomiernie na pianę z białek.
  9. Ciasto skubaniec piecz w 180 st. C przez 40 minut.
  10. Gotowe odstaw do całkowitego wystudzenia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów