PrzepisCiastaBabcia piekła przez całe lato. Skubaniec z agrestem zachwyci każdego łasucha

Babcia piekła przez całe lato. Skubaniec z agrestem zachwyci każdego łasucha

Skubaniec z agrestem to smak dzieciństwa
Skubaniec z agrestem to smak dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.07.2024 16:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Skubaniec z agrestem jest jednym z tych ciast, które zawsze wychodzą i które zawsze smakują. To prawdziwy klasyk wśród wypieków zasługujący na swoje miejsce w każdej książce kucharskiej. Skubaniec jest prawdziwym mistrzem harmonii smaków - łączy w sobie słodką bezę, kwasowość owoców i chrupiące półkruche ciasto.

Skubaniec to ciasto, które łączy w sobie wiele smaków i tekstur. Lekko słone kruche ciasto, kwaśne owoce i słodka bezowa pianka tworzą miks nie z tej planety. Do przygotowania skubańca najlepiej nadają się kwaśne owoce, takie jak agrest, maliny, czarna porzeczka czy wiśnie, które doskonale przełamują słodkość bezy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skubaniec z agrestem idealny na letnie popołudnia

Skubaniec to ciasto, które cieszy się niesłabnącą popularnością. Było szczególnie popularne w drugiej połowie 20. wieku, ale do dzisiaj jest chętnie przygotowywane i podawane na różnego rodzaju okazje. Nazwa "skubaniec" pochodzi od sposobu rozrywania ciasta za pomocą dłoni, czyli skubania. Natomiast nazwa "pleśniak" pochodzi od wyglądu deseru, konkretniej mowa o warstwie bezowej.

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować skubańca, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Skubaniec z agrestem był moim ulubionym ciastem w dzieciństwie. Moja babcia szykowała ten deser co sobota, żeby w niedzielę móc poczęstować nim koleżanki. A agrest rósł za jej domem.

Ciasto skubaniec z agrestem. Przepis

Składniki:

  • 420 g mąki pszennej + łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 40 g cukru,
  • jedno małe opakowanie (16 g) cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 5 żółtek,
  • 200 g zimnego masła,
  • szczypta soli.

POSYPKA

  • 5 białek,
  • 20 g kaszy manny,
  • 500 g agrestu.
  • 70 g cukru,
  • soku z jednej cytryny,
  • 10 g mąki ziemniaczanej,
  • garść wiórków kokosowych.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i cukier waniliowy oraz sól.
  2. Następnie dodaj żółtka, masło oraz jogurt naturalny i wyrób ciasto, siekając je nożem. Zagnieć całość w jednorodną kulę.
  3. Ciasto podziel na dwie części, jedna powinna być większa od drugiej. Obie zawiń w folię i umieść w zamrażalniku na ok. 30 minut.
  4. Z białej ubij pianę, pod koniec dodaj cukier. Pianę wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe.
  5. Większą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i rozłóż równomiernie na przygotowanej do pieczenia blasze.
  6. Następnie na ciasto wysyp kaszę manną i umyty, oczyszczony agrest.
  7. Na to wyłóż pianę ubitą z białek.
  8. Następnie zetrzyj mniejszą część ciasta i wysyp równomiernie na pianę z białek.
  9. Ciasto skubaniec piecz w 180 st. C przez 40 minut.
  10. Gotowe odstaw do całkowitego wystudzenia.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także