Babcia piekła przez całe lato. Skubaniec z agrestem zachwyci każdego łasucha
Skubaniec z agrestem jest jednym z tych ciast, które zawsze wychodzą i które zawsze smakują. To prawdziwy klasyk wśród wypieków zasługujący na swoje miejsce w każdej książce kucharskiej. Skubaniec jest prawdziwym mistrzem harmonii smaków - łączy w sobie słodką bezę, kwasowość owoców i chrupiące półkruche ciasto.
Skubaniec to ciasto, które łączy w sobie wiele smaków i tekstur. Lekko słone kruche ciasto, kwaśne owoce i słodka bezowa pianka tworzą miks nie z tej planety. Do przygotowania skubańca najlepiej nadają się kwaśne owoce, takie jak agrest, maliny, czarna porzeczka czy wiśnie, które doskonale przełamują słodkość bezy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej
Skubaniec z agrestem idealny na letnie popołudnia
Skubaniec to ciasto, które cieszy się niesłabnącą popularnością. Było szczególnie popularne w drugiej połowie 20. wieku, ale do dzisiaj jest chętnie przygotowywane i podawane na różnego rodzaju okazje. Nazwa "skubaniec" pochodzi od sposobu rozrywania ciasta za pomocą dłoni, czyli skubania. Natomiast nazwa "pleśniak" pochodzi od wyglądu deseru, konkretniej mowa o warstwie bezowej.
Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować skubańca, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Skubaniec z agrestem był moim ulubionym ciastem w dzieciństwie. Moja babcia szykowała ten deser co sobota, żeby w niedzielę móc poczęstować nim koleżanki. A agrest rósł za jej domem.
Ciasto skubaniec z agrestem. Przepis
Składniki:
- 420 g mąki pszennej + łyżeczka proszku do pieczenia,
- 40 g cukru,
- jedno małe opakowanie (16 g) cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 5 żółtek,
- 200 g zimnego masła,
- szczypta soli.
POSYPKA
- 5 białek,
- 20 g kaszy manny,
- 500 g agrestu.
- 70 g cukru,
- soku z jednej cytryny,
- 10 g mąki ziemniaczanej,
- garść wiórków kokosowych.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i cukier waniliowy oraz sól.
- Następnie dodaj żółtka, masło oraz jogurt naturalny i wyrób ciasto, siekając je nożem. Zagnieć całość w jednorodną kulę.
- Ciasto podziel na dwie części, jedna powinna być większa od drugiej. Obie zawiń w folię i umieść w zamrażalniku na ok. 30 minut.
- Z białej ubij pianę, pod koniec dodaj cukier. Pianę wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe.
- Większą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i rozłóż równomiernie na przygotowanej do pieczenia blasze.
- Następnie na ciasto wysyp kaszę manną i umyty, oczyszczony agrest.
- Na to wyłóż pianę ubitą z białek.
- Następnie zetrzyj mniejszą część ciasta i wysyp równomiernie na pianę z białek.
- Ciasto skubaniec piecz w 180 st. C przez 40 minut.
- Gotowe odstaw do całkowitego wystudzenia.