PrzepisNapojeWrzucam do słoika i kiszę. Pasują i do ryby i do lemoniady

Wrzucam do słoika i kiszę. Pasują i do ryby i do lemoniady

Kiszone ogórki, bób czy kapusta na nikim nie robią wrażenia, ale cytryny to zupełnie co innego. Brzmi jak dziwny wymysł, ale to naprawdę udany eksperyment. Jak wykorzystać kiszone cytryny w kuchni?

Kiszone cytryny - Pyszności
Kiszone cytryny - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.07.2024 13:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szał na kiszenie trwa, bo kisić można niemal wszystko z mniej lub bardziej smacznym efektem. Moim ostatnim odkryciem są kiszone cytryny, które szybko zrobiły furorę. Chociaż popularność zyskują w ostatnich latach, to w Maroko znane są od pokoleń. Marokańska kuchnia słynie z bogactwa smaków i aromatów, a połączenie świeżych warzyw, takich jak pomidory i ogórki, z intensywnym smakiem tahini i kwaskową nutą kiszonej cytryny to jeden z regionalnych przysmaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiszone cytryny - jak je zrobić?

Kiszone cytryny mają zupełnie inny smak niż świeże owoce. Są bardziej złożone i bogate w smaku, z nutą słodyczy i słonego posmaku. Proces kiszenia wzbogaca cytryny w probiotyki, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Woda z cytryną
Woda z cytryną© Getty Images | ©Antonio Busiello

Najlepiej wybrać organiczne cytryny lub porządnie sparzyć je wrzątkiem. Kiszone cytryny najlepiej przechowywać w lodówce. W szczelnie zamkniętym słoiku mogą wytrzymać nawet kilka miesięcy.

Składniki:

  • 6-8 cytryn,
  • 7 łyżek soli himalajskiej lub morskiej,
  • 1 szklanka wody,
  • 2-3 ziarenka pieprzu,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 1 laska cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj cytryny i pokrój je na krzyż, nie przecinając skórki do końca.
  2. W każdą powstałą kieszonkę wsyp około łyżeczkę soli. Delikatnie ściśnij cytrynę, aby puściła sok.
  3. Przygotowane cytryny ułóż w wyparzonym słoiku.
  4. Dodaj ziarenka pieprzu, liście laurowe i laskę cynamonu.
  5. Zalej cytryny sokiem, który wypłynął podczas solenia, oraz wodą. Płyn powinien całkowicie przykryć cytryny.
  6. Szczelnie zakręć słoik i odstaw na około 3-4 tygodnie.
  7. Co kilka dni delikatnie potrząśnij słoikiem, aby sól równomiernie się rozpuściła.

Po zakończeniu kiszenia przenieś słoik do lodówki.

Z czym podawać kiszone cytryny?

Doskonale pasują zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Można je dodawać do taginów, gulaszy, sosów, a nawet do deserów. Świetnie smakuje jako dodatek do grillowanego mięsa czy też ryb. Ja dorzucam kiszone cytryny do lemoniady, podkręcając w ten sposób jej smak.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisInspiracjecytryna