Wrzucam do słoika i kiszę. Pasują i do ryby i do lemoniady

Kiszone ogórki, bób czy kapusta na nikim nie robią wrażenia, ale cytryny to zupełnie co innego. Brzmi jak dziwny wymysł, ale to naprawdę udany eksperyment. Jak wykorzystać kiszone cytryny w kuchni?

Kiszone cytryny - PysznościKiszone cytryny - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Szał na kiszenie trwa, bo kisić można niemal wszystko z mniej lub bardziej smacznym efektem. Moim ostatnim odkryciem są kiszone cytryny, które szybko zrobiły furorę. Chociaż popularność zyskują w ostatnich latach, to w Maroko znane są od pokoleń. Marokańska kuchnia słynie z bogactwa smaków i aromatów, a połączenie świeżych warzyw, takich jak pomidory i ogórki, z intensywnym smakiem tahini i kwaskową nutą kiszonej cytryny to jeden z regionalnych przysmaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W spiżarni zajmują honorowe miejsce. Ogórki w chińskiej zalewie robię na okrągło

Kiszone cytryny - jak je zrobić?

Kiszone cytryny mają zupełnie inny smak niż świeże owoce. Są bardziej złożone i bogate w smaku, z nutą słodyczy i słonego posmaku. Proces kiszenia wzbogaca cytryny w probiotyki, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Woda z cytryną
Woda z cytryną © Getty Images | ©Antonio Busiello

Najlepiej wybrać organiczne cytryny lub porządnie sparzyć je wrzątkiem. Kiszone cytryny najlepiej przechowywać w lodówce. W szczelnie zamkniętym słoiku mogą wytrzymać nawet kilka miesięcy.

Składniki:

  • 6-8 cytryn,
  • 7 łyżek soli himalajskiej lub morskiej,
  • 1 szklanka wody,
  • 2-3 ziarenka pieprzu,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 1 laska cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj cytryny i pokrój je na krzyż, nie przecinając skórki do końca.
  2. W każdą powstałą kieszonkę wsyp około łyżeczkę soli. Delikatnie ściśnij cytrynę, aby puściła sok.
  3. Przygotowane cytryny ułóż w wyparzonym słoiku.
  4. Dodaj ziarenka pieprzu, liście laurowe i laskę cynamonu.
  5. Zalej cytryny sokiem, który wypłynął podczas solenia, oraz wodą. Płyn powinien całkowicie przykryć cytryny.
  6. Szczelnie zakręć słoik i odstaw na około 3-4 tygodnie.
  7. Co kilka dni delikatnie potrząśnij słoikiem, aby sól równomiernie się rozpuściła.

Po zakończeniu kiszenia przenieś słoik do lodówki.

Z czym podawać kiszone cytryny?

Doskonale pasują zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Można je dodawać do taginów, gulaszy, sosów, a nawet do deserów. Świetnie smakuje jako dodatek do grillowanego mięsa czy też ryb. Ja dorzucam kiszone cytryny do lemoniady, podkręcając w ten sposób jej smak.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej