PrzepisNapojeWrzucam do słoika i kiszę. Pasują i do ryby i do lemoniady

Wrzucam do słoika i kiszę. Pasują i do ryby i do lemoniady

Kiszone cytryny - Pyszności
Kiszone cytryny - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.07.2024 13:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiszone ogórki, bób czy kapusta na nikim nie robią wrażenia, ale cytryny to zupełnie co innego. Brzmi jak dziwny wymysł, ale to naprawdę udany eksperyment. Jak wykorzystać kiszone cytryny w kuchni?

Szał na kiszenie trwa, bo kisić można niemal wszystko z mniej lub bardziej smacznym efektem. Moim ostatnim odkryciem są kiszone cytryny, które szybko zrobiły furorę. Chociaż popularność zyskują w ostatnich latach, to w Maroko znane są od pokoleń. Marokańska kuchnia słynie z bogactwa smaków i aromatów, a połączenie świeżych warzyw, takich jak pomidory i ogórki, z intensywnym smakiem tahini i kwaskową nutą kiszonej cytryny to jeden z regionalnych przysmaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiszone cytryny - jak je zrobić?

Kiszone cytryny mają zupełnie inny smak niż świeże owoce. Są bardziej złożone i bogate w smaku, z nutą słodyczy i słonego posmaku. Proces kiszenia wzbogaca cytryny w probiotyki, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Woda z cytryną
Woda z cytryną© Getty Images | ©Antonio Busiello

Najlepiej wybrać organiczne cytryny lub porządnie sparzyć je wrzątkiem. Kiszone cytryny najlepiej przechowywać w lodówce. W szczelnie zamkniętym słoiku mogą wytrzymać nawet kilka miesięcy.

Składniki:

  • 6-8 cytryn,
  • 7 łyżek soli himalajskiej lub morskiej,
  • 1 szklanka wody,
  • 2-3 ziarenka pieprzu,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 1 laska cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj cytryny i pokrój je na krzyż, nie przecinając skórki do końca.
  2. W każdą powstałą kieszonkę wsyp około łyżeczkę soli. Delikatnie ściśnij cytrynę, aby puściła sok.
  3. Przygotowane cytryny ułóż w wyparzonym słoiku.
  4. Dodaj ziarenka pieprzu, liście laurowe i laskę cynamonu.
  5. Zalej cytryny sokiem, który wypłynął podczas solenia, oraz wodą. Płyn powinien całkowicie przykryć cytryny.
  6. Szczelnie zakręć słoik i odstaw na około 3-4 tygodnie.
  7. Co kilka dni delikatnie potrząśnij słoikiem, aby sól równomiernie się rozpuściła.

Po zakończeniu kiszenia przenieś słoik do lodówki.

Z czym podawać kiszone cytryny?

Doskonale pasują zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Można je dodawać do taginów, gulaszy, sosów, a nawet do deserów. Świetnie smakuje jako dodatek do grillowanego mięsa czy też ryb. Ja dorzucam kiszone cytryny do lemoniady, podkręcając w ten sposób jej smak.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisInspiracjecytryna