Wrzucam do słoika i kiszę. Pasują i do ryby i do lemoniady
Kiszone ogórki, bób czy kapusta na nikim nie robią wrażenia, ale cytryny to zupełnie co innego. Brzmi jak dziwny wymysł, ale to naprawdę udany eksperyment. Jak wykorzystać kiszone cytryny w kuchni?
15.07.2024 13:00
Szał na kiszenie trwa, bo kisić można niemal wszystko z mniej lub bardziej smacznym efektem. Moim ostatnim odkryciem są kiszone cytryny, które szybko zrobiły furorę. Chociaż popularność zyskują w ostatnich latach, to w Maroko znane są od pokoleń. Marokańska kuchnia słynie z bogactwa smaków i aromatów, a połączenie świeżych warzyw, takich jak pomidory i ogórki, z intensywnym smakiem tahini i kwaskową nutą kiszonej cytryny to jeden z regionalnych przysmaków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiszone cytryny - jak je zrobić?
Kiszone cytryny mają zupełnie inny smak niż świeże owoce. Są bardziej złożone i bogate w smaku, z nutą słodyczy i słonego posmaku. Proces kiszenia wzbogaca cytryny w probiotyki, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Najlepiej wybrać organiczne cytryny lub porządnie sparzyć je wrzątkiem. Kiszone cytryny najlepiej przechowywać w lodówce. W szczelnie zamkniętym słoiku mogą wytrzymać nawet kilka miesięcy.
Składniki:
- 6-8 cytryn,
- 7 łyżek soli himalajskiej lub morskiej,
- 1 szklanka wody,
- 2-3 ziarenka pieprzu,
- 2-3 liście laurowe,
- 1 laska cynamonu.
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj cytryny i pokrój je na krzyż, nie przecinając skórki do końca.
- W każdą powstałą kieszonkę wsyp około łyżeczkę soli. Delikatnie ściśnij cytrynę, aby puściła sok.
- Przygotowane cytryny ułóż w wyparzonym słoiku.
- Dodaj ziarenka pieprzu, liście laurowe i laskę cynamonu.
- Zalej cytryny sokiem, który wypłynął podczas solenia, oraz wodą. Płyn powinien całkowicie przykryć cytryny.
- Szczelnie zakręć słoik i odstaw na około 3-4 tygodnie.
- Co kilka dni delikatnie potrząśnij słoikiem, aby sól równomiernie się rozpuściła.
Po zakończeniu kiszenia przenieś słoik do lodówki.
Z czym podawać kiszone cytryny?
Doskonale pasują zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Można je dodawać do taginów, gulaszy, sosów, a nawet do deserów. Świetnie smakuje jako dodatek do grillowanego mięsa czy też ryb. Ja dorzucam kiszone cytryny do lemoniady, podkręcając w ten sposób jej smak.