Ciasteczka kwiatuszki smakują jeszcze lepiej, niż wyglądają. Wszystkie sklepowe mogą się schować
Są kruche, maślane i przepyszne - obok tych ciastek po prostu nie da się przejść obojętnie. Bez względu na to, jak dużo ich zrobię, znikają co do okruszka. W całym domu podczas pieczenia pachnie tak ładnie, że wszyscy ze zniecierpliwieniem przebierają nogami przed piekarnikiem.
08.10.2024 | aktual.: 22.10.2024 14:03
Połączenie delikatnego, maślanego ciasta z kwaskowatym dżemem wiśniowym lub słodkim brzoskwiniowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kształt kwiatków sprawia, że ciasteczka są niezwykle urocze i doskonale prezentują się na stole, więc i sprawdzą się na mniejsze i większe okazje. Kochają je dzieci, zajadają się nimi dorośli, a przygotowanie jest naprawdę proste.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka kwiatuszki
Chociaż sklepowe półki uginają się pod wyborem ciastek i ciasteczek, to żadne z nich nie mogą się równać tym przygotowanym w domu. W szczególności gdy są to pyszne ciasteczka kwiatuszki z dżemem owocowym.
My postawiliśmy na dżem brzoskwiniowy oraz wiśniowy, ale możesz użyć dowolnego innego smaku, który lubisz najbardziej. Na dodatek aromat wanilii i świeżo upieczonych ciasteczek roznosi się po całym domu, tworząc przytulną atmosferę.
Składniki:
- 250 g masła w temperaturze pokojowej,
- 150 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 300 g mąki pszennej,
- 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego,
- 1/2 słoiczka dżemu brzoskwiniowego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną. Dodaj cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz pokrojone na kawałki masło. Zagnieć masę, dodając również jajko.
Krok 2. Z powstałej masy uformuj nieduże kulki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszcz szklanką i zrób wgłębienia palcami, tworząc kształt kwiatków.
Krok 3. Wypełnij ciasteczka dżemem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na około 15 minut. Upieczone i przestudzone ciastka udekoruj opcjonalnie cukrem pudrem.