Ciasteczka kwiatuszki smakują jeszcze lepiej, niż wyglądają. Wszystkie sklepowe mogą się schować
Są kruche, maślane i przepyszne - obok tych ciastek po prostu nie da się przejść obojętnie. Bez względu na to, jak dużo ich zrobię, znikają co do okruszka. W całym domu podczas pieczenia pachnie tak ładnie, że wszyscy ze zniecierpliwieniem przebierają nogami przed piekarnikiem.
Połączenie delikatnego, maślanego ciasta z kwaskowatym dżemem wiśniowym lub słodkim brzoskwiniowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kształt kwiatków sprawia, że ciasteczka są niezwykle urocze i doskonale prezentują się na stole, więc i sprawdzą się na mniejsze i większe okazje. Kochają je dzieci, zajadają się nimi dorośli, a przygotowanie jest naprawdę proste.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka kwiatuszki smakują jeszcze lepiej, niż wyglądają. Wszystkie sklepowe mogą się schować
Ciasteczka kwiatuszki
Chociaż sklepowe półki uginają się pod wyborem ciastek i ciasteczek, to żadne z nich nie mogą się równać tym przygotowanym w domu. W szczególności gdy są to pyszne ciasteczka kwiatuszki z dżemem owocowym.
My postawiliśmy na dżem brzoskwiniowy oraz wiśniowy, ale możesz użyć dowolnego innego smaku, który lubisz najbardziej. Na dodatek aromat wanilii i świeżo upieczonych ciasteczek roznosi się po całym domu, tworząc przytulną atmosferę.
Składniki:
- 250 g masła w temperaturze pokojowej,
- 150 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 300 g mąki pszennej,
- 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego,
- 1/2 słoiczka dżemu brzoskwiniowego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną. Dodaj cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz pokrojone na kawałki masło. Zagnieć masę, dodając również jajko.
Krok 2. Z powstałej masy uformuj nieduże kulki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszcz szklanką i zrób wgłębienia palcami, tworząc kształt kwiatków.
Krok 3. Wypełnij ciasteczka dżemem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na około 15 minut. Upieczone i przestudzone ciastka udekoruj opcjonalnie cukrem pudrem.