WideoCiasteczka kwiatuszki smakują jeszcze lepiej, niż wyglądają. Wszystkie sklepowe mogą się schować

Ciasteczka kwiatuszki smakują jeszcze lepiej, niż wyglądają. Wszystkie sklepowe mogą się schować

Są kruche, maślane i przepyszne - obok tych ciastek po prostu nie da się przejść obojętnie. Bez względu na to, jak dużo ich zrobię, znikają co do okruszka. W całym domu podczas pieczenia pachnie tak ładnie, że wszyscy ze zniecierpliwieniem przebierają nogami przed piekarnikiem.

Ciasteczka kwiatuszki
Ciasteczka kwiatuszki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Daria Rudny-Dul

08.10.2024 | aktual.: 22.10.2024 14:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Połączenie delikatnego, maślanego ciasta z kwaskowatym dżemem wiśniowym lub słodkim brzoskwiniowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kształt kwiatków sprawia, że ciasteczka są niezwykle urocze i doskonale prezentują się na stole, więc i sprawdzą się na mniejsze i większe okazje. Kochają je dzieci, zajadają się nimi dorośli, a przygotowanie jest naprawdę proste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka kwiatuszki

Chociaż sklepowe półki uginają się pod wyborem ciastek i ciasteczek, to żadne z nich nie mogą się równać tym przygotowanym w domu. W szczególności gdy są to pyszne ciasteczka kwiatuszki z dżemem owocowym.

My postawiliśmy na dżem brzoskwiniowy oraz wiśniowy, ale możesz użyć dowolnego innego smaku, który lubisz najbardziej. Na dodatek aromat wanilii i świeżo upieczonych ciasteczek roznosi się po całym domu, tworząc przytulną atmosferę.

Składniki:

  • 250 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 150 g cukru pudru, 
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 300 g mąki pszennej, 
  • 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego, 
  • 1/2 słoiczka dżemu brzoskwiniowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną. Dodaj cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz pokrojone na kawałki masło. Zagnieć masę, dodając również jajko.

Zagniatanie masy na ciasteczka
Zagniatanie masy na ciasteczka© Pyszności

Krok 2. Z powstałej masy uformuj nieduże kulki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszcz szklanką i zrób wgłębienia palcami, tworząc kształt kwiatków.

Ciasteczka kwiatuszki bez foremki
Ciasteczka kwiatuszki bez foremki© Pyszności

Krok 3. Wypełnij ciasteczka dżemem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na około 15 minut. Upieczone i przestudzone ciastka udekoruj opcjonalnie cukrem pudrem.

Ciasteczka kwiatuszki
Ciasteczka kwiatuszki© Pyszności
przepiswideopyszne ciasteczka