Ciasteczka kwiatuszki smakują jeszcze lepiej, niż wyglądają. Wszystkie sklepowe mogą się schować

Są kruche, maślane i przepyszne - obok tych ciastek po prostu nie da się przejść obojętnie. Bez względu na to, jak dużo ich zrobię, znikają co do okruszka. W całym domu podczas pieczenia pachnie tak ładnie, że wszyscy ze zniecierpliwieniem przebierają nogami przed piekarnikiem.

Ciasteczka kwiatuszkiCiasteczka kwiatuszki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Połączenie delikatnego, maślanego ciasta z kwaskowatym dżemem wiśniowym lub słodkim brzoskwiniowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kształt kwiatków sprawia, że ciasteczka są niezwykle urocze i doskonale prezentują się na stole, więc i sprawdzą się na mniejsze i większe okazje. Kochają je dzieci, zajadają się nimi dorośli, a przygotowanie jest naprawdę proste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka kwiatuszki smakują jeszcze lepiej, niż wyglądają. Wszystkie sklepowe mogą się schować

Ciasteczka kwiatuszki

Chociaż sklepowe półki uginają się pod wyborem ciastek i ciasteczek, to żadne z nich nie mogą się równać tym przygotowanym w domu. W szczególności gdy są to pyszne ciasteczka kwiatuszki z dżemem owocowym.

My postawiliśmy na dżem brzoskwiniowy oraz wiśniowy, ale możesz użyć dowolnego innego smaku, który lubisz najbardziej. Na dodatek aromat wanilii i świeżo upieczonych ciasteczek roznosi się po całym domu, tworząc przytulną atmosferę.

Składniki:

  • 250 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 150 g cukru pudru, 
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 300 g mąki pszennej, 
  • 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego, 
  • 1/2 słoiczka dżemu brzoskwiniowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną. Dodaj cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz pokrojone na kawałki masło. Zagnieć masę, dodając również jajko.

Zagniatanie masy na ciasteczka
Zagniatanie masy na ciasteczka © Pyszności

Krok 2. Z powstałej masy uformuj nieduże kulki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszcz szklanką i zrób wgłębienia palcami, tworząc kształt kwiatków.

Ciasteczka kwiatuszki bez foremki
Ciasteczka kwiatuszki bez foremki © Pyszności

Krok 3. Wypełnij ciasteczka dżemem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na około 15 minut. Upieczone i przestudzone ciastka udekoruj opcjonalnie cukrem pudrem.

Ciasteczka kwiatuszki
Ciasteczka kwiatuszki © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia