PrzepisProste przepisyZamiast robić sernik, piekę twarogowe babeczki. Z jabłkami smakują jak marzenie

Zamiast robić sernik, piekę twarogowe babeczki. Z jabłkami smakują jak marzenie

Te babeczki już się wpisały na listę "ulubione drugie śniadanie". Docenimy je zwłaszcza wtedy, gdy rano czas goni. Wystarczy je spakować i już można zabierać do szkoły czy pracy. Smakują nie tylko dzieciom, a ich przygotowanie jest bardzo proste.

Babeczki twarogowe można posypać cukrem pudrem
Babeczki twarogowe można posypać cukrem pudrem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

28.10.2024 14:50

Babeczki należą do bardzo prostych wypieków. Kojarzą się z dziećmi, bo często podawane są na urodzinach, łatwo je zjeść nawet bez talerzyka. Zarówno młodszym, jak i starszym miłośnikom słodkości na pewno zasmakują babeczki z dodatkiem twarogu. Mają przyjemny serowy posmak, a świeżości dodają im jabłka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Twaróg jest idealny do wypieków

Twarogi z naszych lokalnych mleczarni są tak pyszne, że często nie można się opanować i kupujemy całą kostkę. Jednak bywa, że w takiej ilości trudno go zjeść na śniadanie. Wtedy najlepiej wykorzystać go do wypieków. W serowych babeczkach sprawdzi się doskonale.

Dzięki niemu są dłużej świeże

W serniku twaróg pełni główną rolę. Jednak można go wykorzystywać nie tylko do tego wypieku czy jako nadzienie do drożdżówek. Gdy twarogu mamy mniej, można go użyć do ciasta. Ten dodatek sprawia, że jest ono bardziej wilgotne i nie wysycha tak szybko. W przypadku babeczek to ważne, bo można przygotować je na kilka dni. Drugi argument za? Kiedy dodajemy do ciasta twaróg, można użyć mniej masła, margaryny czy oleju. Dzięki temu wypieki są po prostu lżejsze.

Twarogowe babeczki z jabłkiem

Składniki:

  • 250 g twarogu wiejskiego,
  • 4 jajka,
  • 1 kg jabłek, najlepsze będę kwaśne,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 60 ml oleju roślinnego,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder i cynamon, opcjonalnie do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na plasterki.
  2. Twaróg rozgnieć praską. Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę, przez około 5 - 7 minut. Dodaj wanilię, twaróg oraz olej roślinny. Delikatnie zmiksuj.
  3. Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie zmiksuj (na małych obrotach miksera), tylko do połączenia się składników.
  4. Do masy dodaj około 2/3 ilości jabłek i wymieszaj ją łyżką.
  5. Ciasto wkładaj do foremek na muffinki. Na wierzchu układaj resztę jabłek, delikatnie wciskając je w ciasto.
  6. Babeczki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 - 200°C.
  7. Babeczki możesz udekorować cukrem pudrem lub cynamonem.
babeczkiśniadaniejabłka
Wybrane dla Ciebie