Zamiast robić sernik, piekę twarogowe babeczki. Z jabłkami smakują jak marzenie

Te babeczki już się wpisały na listę "ulubione drugie śniadanie". Docenimy je zwłaszcza wtedy, gdy rano czas goni. Wystarczy je spakować i już można zabierać do szkoły czy pracy. Smakują nie tylko dzieciom, a ich przygotowanie jest bardzo proste.

Babeczki można posypać cukrem pudrem. Babeczki twarogowe można posypać cukrem pudrem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Babeczki należą do bardzo prostych wypieków. Kojarzą się z dziećmi, bo często podawane są na urodzinach, łatwo je zjeść nawet bez talerzyka. Zarówno młodszym, jak i starszym miłośnikom słodkości na pewno zasmakują babeczki z dodatkiem twarogu. Mają przyjemny serowy posmak, a świeżości dodają im jabłka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Twaróg jest idealny do wypieków

Twarogi z naszych lokalnych mleczarni są tak pyszne, że często nie można się opanować i kupujemy całą kostkę. Jednak bywa, że w takiej ilości trudno go zjeść na śniadanie. Wtedy najlepiej wykorzystać go do wypieków. W serowych babeczkach sprawdzi się doskonale.

Dzięki niemu są dłużej świeże

W serniku twaróg pełni główną rolę. Jednak można go wykorzystywać nie tylko do tego wypieku czy jako nadzienie do drożdżówek. Gdy twarogu mamy mniej, można go użyć do ciasta. Ten dodatek sprawia, że jest ono bardziej wilgotne i nie wysycha tak szybko. W przypadku babeczek to ważne, bo można przygotować je na kilka dni. Drugi argument za? Kiedy dodajemy do ciasta twaróg, można użyć mniej masła, margaryny czy oleju. Dzięki temu wypieki są po prostu lżejsze.

Twarogowe babeczki z jabłkiem

Składniki:

  • 250 g twarogu wiejskiego,
  • 4 jajka,
  • 1 kg jabłek, najlepsze będę kwaśne,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 60 ml oleju roślinnego,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder i cynamon, opcjonalnie do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na plasterki.
  2. Twaróg rozgnieć praską. Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę, przez około 5 - 7 minut. Dodaj wanilię, twaróg oraz olej roślinny. Delikatnie zmiksuj.
  3. Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie zmiksuj (na małych obrotach miksera), tylko do połączenia się składników.
  4. Do masy dodaj około 2/3 ilości jabłek i wymieszaj ją łyżką.
  5. Ciasto wkładaj do foremek na muffinki. Na wierzchu układaj resztę jabłek, delikatnie wciskając je w ciasto.
  6. Babeczki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 - 200°C.
  7. Babeczki możesz udekorować cukrem pudrem lub cynamonem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"