PrzepisProste przepisyKroję kapustę pekińską i zalewam obłędnym sosem. Idealnie pasuje do drugiego dania

Kroję kapustę pekińską i zalewam obłędnym sosem. Idealnie pasuje do drugiego dania

Szybka surówka do obiadu? Zawsze wtedy sięgam po kapustę pekińską. Pasuje praktycznie do każdego dania, a pyszny sos sprawia, że każdy sięga po dodatkową porcję warzyw.

Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

20.11.2024 16:53

Niezależnie od tego, co przygotowuje na drugie danie, zawsze musi być surówka. To doskonała okazja do zjedzenia jednej z pięciu zalecanych w ciągu dnia porcji warzyw. Choć w okresie jesienno-zimowym ich wybór jest mniejszy, to są takie, które zawsze można mieć w lodówce. Jednym z nich jest na pewno kapusta pekińska.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kapusta pekińska wychodzi z cienia

W polskiej kuchni najbardziej doceniamy zwykłą, białą kapustę. Pekińska wciąż pozostaje w jej cieniu, a posiada mnóstwo walorów zdrowotnych. Przede wszystkim ma najmniej kalorii ze wszystkich warzyw kapustowatych. W jej składzie jest białko, dużo węglowodanów oraz błonnika. To dobre źródło witaminy C, beta-karotenu i składników mineralnych, szczególnie wapnia, żelaza i manganu. Świetnie sprawdza się do surówek, bo jest miękka, ale przy tym pozostaje chrupiąca. Ma orzeźwiający, delikatny smak.

Ekonomiczna i lekka

Z czym łączyć kapustę pekińską? Ponieważ ma delikatny smak, dobrze komponuje się praktycznie z wszystkim. Dlatego surówka na jej bazie to też dobry, ekonomiczny pomysł, gdy zalegają w lodówce pojedyncze warzywa. Według mnie świetnie sprawdzi się marchewka, seler, ogórek kiszony, zielenina, jabłko. Aby surówka była lżejsza, lepiej zamiast majonezu przygotować sos na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny.

Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • pół kapusty pekińskiej,
  • 1-2 ogórki kiszone,
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej,
  • 1 marchewka,
  • 1 jabłko,
  • pół papryki,
  • kawałek selera,
  • mały kawałek pora,
  • ulubiona zielenina.

Na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki miodu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść kapustę, usuwając zewnętrzne liście oraz głąb. Następnie pokrój ją w cienkie paseczki.
  2. Marchewkę, selera i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Podobnie przygotuj ogórki kiszone.
  4. Paprykę pokrój w kostkę. Mały kawałek pora bardzo cienko posiekaj. Podobnie przygotuj zieleninę.
  5. Połącz wszystkie przygotowane składniki.
  6. Z podanych składników przygotuj sos, czosnek przeciśnij przez praskę.
  7. Sosem zalej sałatkę, dokładnie wymieszaj.
Wybrane dla Ciebie