Kroję kapustę pekińską i zalewam obłędnym sosem. Idealnie pasuje do drugiego dania
Szybka surówka do obiadu? Zawsze wtedy sięgam po kapustę pekińską. Pasuje praktycznie do każdego dania, a pyszny sos sprawia, że każdy sięga po dodatkową porcję warzyw.
20.11.2024 16:53
Niezależnie od tego, co przygotowuje na drugie danie, zawsze musi być surówka. To doskonała okazja do zjedzenia jednej z pięciu zalecanych w ciągu dnia porcji warzyw. Choć w okresie jesienno-zimowym ich wybór jest mniejszy, to są takie, które zawsze można mieć w lodówce. Jednym z nich jest na pewno kapusta pekińska.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kapusta pekińska wychodzi z cienia
W polskiej kuchni najbardziej doceniamy zwykłą, białą kapustę. Pekińska wciąż pozostaje w jej cieniu, a posiada mnóstwo walorów zdrowotnych. Przede wszystkim ma najmniej kalorii ze wszystkich warzyw kapustowatych. W jej składzie jest białko, dużo węglowodanów oraz błonnika. To dobre źródło witaminy C, beta-karotenu i składników mineralnych, szczególnie wapnia, żelaza i manganu. Świetnie sprawdza się do surówek, bo jest miękka, ale przy tym pozostaje chrupiąca. Ma orzeźwiający, delikatny smak.
Ekonomiczna i lekka
Z czym łączyć kapustę pekińską? Ponieważ ma delikatny smak, dobrze komponuje się praktycznie z wszystkim. Dlatego surówka na jej bazie to też dobry, ekonomiczny pomysł, gdy zalegają w lodówce pojedyncze warzywa. Według mnie świetnie sprawdzi się marchewka, seler, ogórek kiszony, zielenina, jabłko. Aby surówka była lżejsza, lepiej zamiast majonezu przygotować sos na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny.
Surówka z kapusty pekińskiej
Składniki:
- pół kapusty pekińskiej,
- 1-2 ogórki kiszone,
- 5 łyżek kukurydzy konserwowej,
- 1 marchewka,
- 1 jabłko,
- pół papryki,
- kawałek selera,
- mały kawałek pora,
- ulubiona zielenina.
Na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka soku z cytryny,
- pół łyżeczki miodu,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie oczyść kapustę, usuwając zewnętrzne liście oraz głąb. Następnie pokrój ją w cienkie paseczki.
- Marchewkę, selera i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Podobnie przygotuj ogórki kiszone.
- Paprykę pokrój w kostkę. Mały kawałek pora bardzo cienko posiekaj. Podobnie przygotuj zieleninę.
- Połącz wszystkie przygotowane składniki.
- Z podanych składników przygotuj sos, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Sosem zalej sałatkę, dokładnie wymieszaj.