Najszybszy sposób na rozmrożenie mięsa. Nie musisz czekać kilku godzin

Chcesz przygotowywać obiad, a mięso w zamrażarce? Każdemu zdarza się zapomnieć o wcześniejszym wyjęciu kotletów czy kurczaka. Jednak jeszcze nie wszystko stracone. Są sposoby, które mogą przyspieszyć proces rozmrażania.

Przy rozmrażaniu mięsa trzeba zachować ostrożność. Przy rozmrażaniu mięsa trzeba zachować ostrożność.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK
Dorota Gepert

Sposób, w jaki rozmrozimy mięso ma duży wpływ na jego jakość. Mało tego, gdy zrobimy to nieodpowiednio może dojść do szybkiego rozwoju bakterii, a mięso straci swoje walory smakowe. Jak więc szybko i bezpiecznie to zrobić? Przede wszystkim trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Ten trik ratuje sytuację

Jedną z najskuteczniejszych metod jest zastosowanie zimnej wody. Mięso należy umieścić w szczelnie zamkniętym woreczku i zanurzyć w misce z wodą o temperaturze pokojowej. Proces rozmrażania trwa wtedy od 30 minut do kilku godzin, w zależności od wielkości mięsa. Ważne, aby co jakiś czas wymieniać wodę. Ta metoda pozwala na równomierne rozmrożenie mięsa, zachowując jego jakość.

Możesz też wypróbować:

  • Mięso w szczelnym worku zanurz w ciepłej wodzie, o temperaturze do 60 stopni.
  • Użyj mikrofalówki lub piekarnika z funkcją rozmrażania. Dostosuj moc i czas do wielkości kawałka mięsa, by rozmroziło się równomiernie.

Unikaj błędów

Nieodpowiednie rozmrażanie może prowadzić do wielu problemów, w tym do zatrucia pokarmowego. Rozmrażanie mięsa na blacie kuchennym lub przy użyciu gorącej wody to popularne błędy, które mogą zmniejszyć wartość odżywczą mięsa i sprzyjać rozwojowi bakterii.

Zaleca się, aby unikać pozostawiania mięsa w temperaturze pokojowej na długi czas. Bezpiecznym rozwiązaniem jest rozmrażanie w lodówce, które choć czasochłonne, jest najbezpieczniejsze. Dlatego najlepiej planować posiłki z wyprzedzeniem i nie zapominać o wcześniejszym wyjęciu mięsa czy innych produktów z zamrażarki.

Wybrane dla Ciebie

Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik