Najszybszy sposób na rozmrożenie mięsa. Nie musisz czekać kilku godzin

Chcesz przygotowywać obiad, a mięso w zamrażarce? Każdemu zdarza się zapomnieć o wcześniejszym wyjęciu kotletów czy kurczaka. Jednak jeszcze nie wszystko stracone. Są sposoby, które mogą przyspieszyć proces rozmrażania.

Przy rozmrażaniu mięsa trzeba zachować ostrożność. Przy rozmrażaniu mięsa trzeba zachować ostrożność.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK
Dorota Gepert

Sposób, w jaki rozmrozimy mięso ma duży wpływ na jego jakość. Mało tego, gdy zrobimy to nieodpowiednio może dojść do szybkiego rozwoju bakterii, a mięso straci swoje walory smakowe. Jak więc szybko i bezpiecznie to zrobić? Przede wszystkim trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Ten trik ratuje sytuację

Jedną z najskuteczniejszych metod jest zastosowanie zimnej wody. Mięso należy umieścić w szczelnie zamkniętym woreczku i zanurzyć w misce z wodą o temperaturze pokojowej. Proces rozmrażania trwa wtedy od 30 minut do kilku godzin, w zależności od wielkości mięsa. Ważne, aby co jakiś czas wymieniać wodę. Ta metoda pozwala na równomierne rozmrożenie mięsa, zachowując jego jakość.

Możesz też wypróbować:

  • Mięso w szczelnym worku zanurz w ciepłej wodzie, o temperaturze do 60 stopni.
  • Użyj mikrofalówki lub piekarnika z funkcją rozmrażania. Dostosuj moc i czas do wielkości kawałka mięsa, by rozmroziło się równomiernie.

Unikaj błędów

Nieodpowiednie rozmrażanie może prowadzić do wielu problemów, w tym do zatrucia pokarmowego. Rozmrażanie mięsa na blacie kuchennym lub przy użyciu gorącej wody to popularne błędy, które mogą zmniejszyć wartość odżywczą mięsa i sprzyjać rozwojowi bakterii.

Zaleca się, aby unikać pozostawiania mięsa w temperaturze pokojowej na długi czas. Bezpiecznym rozwiązaniem jest rozmrażanie w lodówce, które choć czasochłonne, jest najbezpieczniejsze. Dlatego najlepiej planować posiłki z wyprzedzeniem i nie zapominać o wcześniejszym wyjęciu mięsa czy innych produktów z zamrażarki.

Wybrane dla Ciebie
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki