Burger Drwala wrócił, a Polacy oceniają. Komentują nie tylko cenę

Zimowe menu w lokalach gastronomicznych to tłustsze dania mięsne, sycące zupy i rozgrzewające herbaty z sokiem malinowym. To także klasyki, które ograne odpowiednimi działaniami PR-owymi, potrafią namieszać na gastro scenie. Bez dwóch zdań należy do nich Burger Drwala. A jak powrót klasyka oceniają klienci McDonald's? Zapytaliśmy o to pierwszego dnia nowego sezonu dostępności tej kanapki.

Reporter Marek Gorczak sprawdził, jak kliencie oceniają DrwalaReporter Marek Gorczak sprawdził, jak klienci oceniają Drwala
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Burger Drwala to słynna już wersja hamburgera z restauracji sieci McDonald's, która cyklicznie wraca wraz z wszechobecnymi mikołajami, światełkami i bombkami. Kiedy już większość miłośników świąt Bożego Narodzenia nastawiło piernik dojrzewający, wielu z nich ma do odhaczenia kolejny punkt z listy przygotowań do świątecznego czasu, czyli konsumpcję burgera. Jednak nie takiego zwykłego, bo Drwal oprócz wołowiny, ma składniki nawiązujące do zimowego comfort food. Czy fenomen tej kanapki, która swoją premierę miała dekadę temu, nadal obowiązuje i Polacy tłumnie ruszyli do sieci fast food? Sprawdziliśmy to w Białymstoku i Poznaniu.

Całe pokolenie zna tego hamburgera

Burger Drwala debiutował w menu "polskich" restauracji McDonald's w 2014 roku. Od tej pory jego popularność rosła. Za tym stoją oczywiście odpowiednie kampanie reklamowe, a także w ostatnich latach działania w samych social mediach, w których wiralowe wideo również podbijały rozpoznawalność kanapki w wersji zimowej. Z roku na rok rosły też ceny - porównując jednak rok 2023 do 2024 podwyżki nie widać. Za samą klasyczną kanapkę trzeba zapłacić 24,90 zł, a w zestawie 32,90 zł. Można zaszaleć jednak z zakręconymi frytkami czy nową odsłoną deseru lodowego o smaku słynnego kokosowego batonika. A jak Polacy oceniają go w dniu premiery sezonu 2024?

- Burger dobry jak co roku, ale (...) nie urywa. Nie rozumiem, dlaczego ludzie tak za nim szaleją. To jest rzadkie, to dlatego to jest taki fenomen i dlatego ludzie tak się tym ekscytują. Ja tego fenomenu nie rozumiem. Burger jak burger - wyjaśnia jeden z klientów po zjedzeniu kanapki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Burger Drwala w Białymstoku 2024

Premiera Burgera Drwala 2024 w Białymstoku

I takich opinii o nadmuchaniu bańki z Drwalem nie brakuje. Nasi rozmówcy podkreślali unikatowość, limitowaną dostępność, a także miłe skojarzenia z nadchodzącymi świętami. Cała otoczka podkręcana jest również m.in. przez specjalnie poustawiane wokół lokali wioski w niektórych miastach Polski. W tym roku na wyróżnienie "zasłużył" Wrocław. Okazała konstrukcja budynku sieciowego lokalu to jedno, bo obok restauracji na tle bloków wyświetlane są też projekcie wideo, więc całość po zmroku robi wrażenie i trudno nie zauważyć takiej aktywności marki. Jak usłyszał, Marek Gorczak, reporter WP.

Premiera burgera w Poznaniu

Wiadomo już, że oprócz powracających klasyków, jeszcze w tym miesiącu pojawią się dodatkowe warianty dla drwalomaniaków. Wersja grzybowa z kurkami na ten moment wzbudza najwięcej kontrowersji. Być może spotka się z większym zainteresowaniem niż klasyk w Poznaniu. Jak wynika z relacji naszego lokalnego reportera: rano były pustki, mimo że Burger Drwala był dostępny w ofercie od godziny 10.30. Z kolei po 11 ruch zaczął się odrobinę zwiększać. Na wideo uchwyciliśmy jednak mniejsze niż mogłoby się wydawać zainteresowanie kultową kanapką w dniu jej wielkiego powrotu. Cóż, przekonamy się, co będzie kiedy w menu pojawią się ulubione grzyby Polaków w wersji hamburgerowej. Już teraz zapraszamy po recenzję smaku.

Burger Drwala - premiera w Poznaniu 20.11.2024

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥