WAŻNE
TERAZ

Ursula von der Leyen zostaje. Odrzucono wniosek o wotum nieufności

To najlepszy tłuszcz do smażenia jajecznicy. Poprawisz smak, ale i jeszcze jedną rzecz

Jedni powtarzają, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, inni wychodzą z domu bez zjedzenia tego posiłku. Jeśli brakuje ci czasu, szybkim i ciepłym śniadaniem jest jajecznica. Wystarczy sięgnąć po odpowiedni tłuszcz do smażenia, by była smaczna i pożywna.

Smażenie jajecznicySmażenie jajecznicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Może się wydawać, że w przygotowaniu jajecznicy nie ma nic skomplikowanego. Ot, wbić jajka, zamieszać szpatułką i gotowe. Diabeł tkwi jednak w szczegółach, a szczegółem jest tutaj rodzaj tłuszczu, na jakim smażone są jajka. Odpowiedni wybór sprawi, że zwykła jajecznica zamieni się w prawdziwy rarytas i zachęci do jedzenia nawet tych, którzy do tej pory deklarowali, że bez śniadania mogą się obyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczą 4 składniki. W kilka minut wyczarujesz pyszne placuszki serowe

Na czym smażyć jajecznicę?

Zacznij od wyboru odpowiedniej patelni. Najlepiej sprawdzi się patelnia z nieprzywierającą powłoką. Przed wbiciem jajek, warto dokładnie rozgrzać patelnię. Dzięki temu jajka będą się równomiernie smażyć i łatwo oddzielą się od powierzchni.

Tak uzyskasz lekką i kremową jajecznicę
Tak uzyskasz lekką i kremową jajecznicę © Pixabay

Najczęściej wybieranym tłuszczem jest masło, a na myśl o maślanej, kremowej jajecznicy wielu osobom cieknie ślinka. Chociaż ma niewątpliwie walory smakowe, to dołączona jest do nich jedna wada - łatwo się przypala. W ten sposób zamiast smacznej jajecznicy mamy nieprzyjemny posmak w ustach, a i wartości odżywcze masła odchodzą w niepamięć. Jeśli jednak zależy ci na kremowej konsystencji, a przy tym nie chcesz pilnować, czy nic się nie pali, sięgnij po masło klarowane.

Zdrowy tłuszcz do smażenia masła

Niektórzy jajecznicę smażą na smalcu, podkreślając, że ma ona wtedy wyjątkowy smak. Lepiej jednak zweryfikować swoje nawyki i postawić na zdrowszy zamiennik.

Dla osób z wysokim cholesterolem zdrowszą alternatywą dla smalcu będą oleje roślinne, np. oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Oleje roślinne są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla naszego organizmu, a których nie jesteśmy w stanie sami produkować. Warto sięgnąć po olej rzepakowy. Ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu jest bezpieczny do smażenia na większym ogniu. Jest także bogaty w kwasy omega-3.

Jajecznica - Pyszności
Jajecznica - Pyszności © Canva | bit245

Choć smak jajecznicy może się nieznacznie zmienić w porównaniu do jajecznicy smażonej na maśle lub smalcu, to zyskamy na wartościach odżywczych. Warto również pamiętać, by nie przesadzać z ilością tłuszczu. Jest on oczywiście ważny, bo to w nim rozpuszczalne są witaminy A, D, E, K, jednak pozostaje przy tym kaloryczny. Wystarczy rozprowadzić niewielką ilość na patelni.

Wybrane dla Ciebie

To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych