WAŻNE
TERAZ

Robert Redford nie żyje. Legendarny aktor miał 89 lat

To najlepszy tłuszcz do smażenia jajecznicy. Poprawisz smak, ale i jeszcze jedną rzecz

Jedni powtarzają, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, inni wychodzą z domu bez zjedzenia tego posiłku. Jeśli brakuje ci czasu, szybkim i ciepłym śniadaniem jest jajecznica. Wystarczy sięgnąć po odpowiedni tłuszcz do smażenia, by była smaczna i pożywna.

Smażenie jajecznicySmażenie jajecznicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Może się wydawać, że w przygotowaniu jajecznicy nie ma nic skomplikowanego. Ot, wbić jajka, zamieszać szpatułką i gotowe. Diabeł tkwi jednak w szczegółach, a szczegółem jest tutaj rodzaj tłuszczu, na jakim smażone są jajka. Odpowiedni wybór sprawi, że zwykła jajecznica zamieni się w prawdziwy rarytas i zachęci do jedzenia nawet tych, którzy do tej pory deklarowali, że bez śniadania mogą się obyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczą 4 składniki. W kilka minut wyczarujesz pyszne placuszki serowe

Na czym smażyć jajecznicę?

Zacznij od wyboru odpowiedniej patelni. Najlepiej sprawdzi się patelnia z nieprzywierającą powłoką. Przed wbiciem jajek, warto dokładnie rozgrzać patelnię. Dzięki temu jajka będą się równomiernie smażyć i łatwo oddzielą się od powierzchni.

Tak uzyskasz lekką i kremową jajecznicę
Tak uzyskasz lekką i kremową jajecznicę © Pixabay

Najczęściej wybieranym tłuszczem jest masło, a na myśl o maślanej, kremowej jajecznicy wielu osobom cieknie ślinka. Chociaż ma niewątpliwie walory smakowe, to dołączona jest do nich jedna wada - łatwo się przypala. W ten sposób zamiast smacznej jajecznicy mamy nieprzyjemny posmak w ustach, a i wartości odżywcze masła odchodzą w niepamięć. Jeśli jednak zależy ci na kremowej konsystencji, a przy tym nie chcesz pilnować, czy nic się nie pali, sięgnij po masło klarowane.

Zdrowy tłuszcz do smażenia masła

Niektórzy jajecznicę smażą na smalcu, podkreślając, że ma ona wtedy wyjątkowy smak. Lepiej jednak zweryfikować swoje nawyki i postawić na zdrowszy zamiennik.

Dla osób z wysokim cholesterolem zdrowszą alternatywą dla smalcu będą oleje roślinne, np. oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Oleje roślinne są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla naszego organizmu, a których nie jesteśmy w stanie sami produkować. Warto sięgnąć po olej rzepakowy. Ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu jest bezpieczny do smażenia na większym ogniu. Jest także bogaty w kwasy omega-3.

Jajecznica - Pyszności
Jajecznica - Pyszności © Canva | bit245

Choć smak jajecznicy może się nieznacznie zmienić w porównaniu do jajecznicy smażonej na maśle lub smalcu, to zyskamy na wartościach odżywczych. Warto również pamiętać, by nie przesadzać z ilością tłuszczu. Jest on oczywiście ważny, bo to w nim rozpuszczalne są witaminy A, D, E, K, jednak pozostaje przy tym kaloryczny. Wystarczy rozprowadzić niewielką ilość na patelni.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Domownicy uwielbiają tę banalnie prostą pastę. Dodaje energii i syci na długo
Domownicy uwielbiają tę banalnie prostą pastę. Dodaje energii i syci na długo
Naleśniki curry zawładnęły moją kuchnią. Są tak pyszne, że robię je co kilka dni
Naleśniki curry zawładnęły moją kuchnią. Są tak pyszne, że robię je co kilka dni
Zalewam kotlety ze schabu gazowanym napojem, a potem duszę je 10 minut. Wychodzą kruche i soczyste
Zalewam kotlety ze schabu gazowanym napojem, a potem duszę je 10 minut. Wychodzą kruche i soczyste
Te babeczki smakują jak szarlotka. Zrobisz je nawet ze starych jabłek
Te babeczki smakują jak szarlotka. Zrobisz je nawet ze starych jabłek
Te placki zrobisz w 10 minut. Idealne na szybki obiad dla całej rodziny
Te placki zrobisz w 10 minut. Idealne na szybki obiad dla całej rodziny
Jedz rano zamiast klasycznej owsianki. Stawia na nogi lepiej niż kawa
Jedz rano zamiast klasycznej owsianki. Stawia na nogi lepiej niż kawa
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć