Ma więcej wartości niż zwykły smalec. Idealny do smażenia ziemniaczków
Jest popularny na zachodzie Europy i w USA. Francuscy szefowie kuchni uwielbiają ten dodatek ze względu na smak, jaki wydobywa z potraw. Można na nim smażyć ziemniaczki, idealnie komponuje się z daniami mięsnymi i kapustą. Tłuszcz z kaczki spełnia także ważną rolę w medycynie alternatywnej. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?
18.11.2024 | aktual.: 19.11.2024 07:56
Smalec z kaczki jest lepszy od wieprzowego ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych (obok tych drugich, które są mniej zdrowe). Jednym z jego głównych składników jest kwas oleinowy, który występuje między innymi także w oliwie z oliwek. Do tego kaczy smalec charakteryzuje wysoki próg dymienia – 190 stopni Celsjusza, więc można go bez obaw używać do smażenia i pieczenia potraw w maksymalnej temperaturze.
Czy tłuszcz z kaczki jest zdrowy?
W rozsądnych ilościach jak najbardziej. Tłuszcz kaczy jest dobrym nośnikiem witamin i minerałów. Sprawia, że organizm łatwiej je wchłania, więc szybciej się regeneruje, na przykład po przebytej chorobie. Ma również działanie antydepresyjne – pomaga przywrócić równowagę hormonalną, łagodzi stres, napięcie i dodaje sił potrzebnych do działania. Jednak, podobnie jak inne tłuszcze zwierzęce, zawiera cholesterol i dużą ilość kalorii, które mogą obciążać organizm. Dlatego nie jest zalecany dla osób z nadwagą lub chorobami serca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tłuszcz z kaczki w medycynie alternatywnej
W wielu domach smalec kaczy jest stosowany miejscowo na skórę w stanach przeziębienia lub infekcji wirusowej. Ma działanie rozgrzewające. Można nim smarować klatkę piersiową, kark, plecy. Bywa składnikiem leków homeopatycznych. Dawniej stosowano go także jako środek na kaca. Po wypiciu alkoholu spożywano łyżkę kaczego smalcu i rano człowiek budził się jak nowonarodzony.
Jak zrobić smalec z kaczki w domu?
Ten zdrowy i rozgrzewający produkt jest dostępny w niektórych sklepach. Najczęściej można go znaleźć na półkach z produktami importowanymi z Francji, gdzie jest szczególnie popularny. Jednak tłuszcz z kaczki możesz także wytopić na zwykłej domowej patelni. Z tuszki odetnij skórę z warstwą tłuszczu. Podgrzewaj na średniej mocy palnika do momentu, aż cały tłuszcz się wytopi, a skóra – wysuszy. Następnie przelej tłuszcz z patelni przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Poczekaj aż wystygnie i zakręć słoik.
Długi termin przydatności do spożycia
Tłuszcz z kaczki możesz przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce przez 3-4 miesiące. Po przełożeniu do pojemnika odpornego na niskie temperatury możesz go zamrozić. Wtedy zachowuje świeżość i cenne wartości odżywcze nawet przez 6-8 miesięcy.
Kaczy smalec - jak użyć go w kuchni
Francuzi mają rację. Ziemniaczki przygotowane na tłuszczu z kaczki nabierają nie tylko ładnego złotego koloru, ale także wyjątkowego smaku. Podobne walory zyskują warzywa korzeniowe smażone na kaczym smalcu. Ten rodzaj tłuszczu jest też odpowiedni do smażenia kotletów mielonych, schabowych i polędwiczek. Sztandarowym francuskim daniem jest kaczka confit, czyli wolno gotowana we własnym tłuszczu. W ten sposób przygotowywane są piersi lub udka z kaczki. Marynowane mięso wrzucasz do brytfanki z kaczym lub gęsim tłuszczem. Wstawiasz do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni Celsjusza na kilka godzin – od 3 do 6 w zależności od ilości mięsa. Kaczka confit tradycyjnie jest podawana z opiekanymi ziemniaczkami, kapustą zasmażaną i sosem żurawinowym.