Domowy smalec z 1 ekstra dodatkiem. Oprócz skwarków dorzucam sezonowy produkt

Smalec, choć kojarzony głównie z tradycyjną polską kuchnią, wciąż cieszy się dużą popularnością. Dzięki nowym recepturom możemy go odkryć na nowo. Jednym z takich przepisów jest smalec ze śliwką, który dzięki jednemu składnikowi zyskuje wyjątkowy smak.

Smalec ze śliwką - smarowidło na jesienne dniSmalec ze śliwką - smarowidło na jesienne dni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | TOMASZ TRULKA FOTOGRAFIA
Magdalena Pomorska

Smalec ze śliwką to przepis, który łączy w sobie esencję klasycznej kuchni polskiej z odrobiną niecodziennej innowacji. W skład tego przepisu wchodzą zarówno dobrze znane, jak i zaskakujące składniki, które wspólnie tworzą niezapomniany smakowy duet. Śliwki dodają smalcowi delikatnej słodyczy i lekkiej kwasowości, co idealnie kontrastuje z wyrazistością tłuszczu.

Jakie śliwki do smalcu?

Jedne z najpopularniejszych śliwek to śliwki węgierki. Drobne owoce będą łatwe w obróbce - sprawnie usuniesz z nich pestki i pokroisz na mniejsze kawałki. Bardziej słodki niż kwaśny smak również przemawia na ich korzyść. Drugie z kolei śliwki, które mogą sprawdzić się do smalcu to renklody. Nieco większe i wymagające czasu, aby dojrzeć i zmięknąć, bywają w smaku bardziej wytrawne, więc nie zawsze dobrze zbalansują smak smalcu. Ciekawa w smaku i godna polecenia jest też śliwka ałycza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe ze śliwką i szynką. Goście będą zachwyceni

Przepis na smalec ze śliwkami

Przygotowanie tego przysmaku jest prostsze, niż mogłoby się wydawać, a efekt końcowy z pewnością oczaruje nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • 500 g słoniny wieprzowej,
  • 2 średnie cebule,
  • 200 g śliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Na początku słoninę pokrój w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię.
  2. Smaż ją na małym ogniu, często mieszając, aby wytopił się tłuszcz, a skwarki stały się chrupiące.
  3. Kiedy słonina zaczyna się wytapiać, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek.
  4. Gdy cebula stanie się złocista, dodaj pokrojone na drobne kawałki śliwki oraz resztę składników – liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
  5. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu, aż składniki dobrze się połączą, a smalec nabierze bogatego smaku i aromatu.
  6. Gotowy smalec przelej do glinianych lub szklanych misek i odstaw do przestygnięcia.

Smalec ze śliwkami - domowe smarowidło
Smalec ze śliwkami - domowe smarowidło © Adobe Stock

Jak podać smalec ze śliwką?

Smalec najlepiej smakuje na świeżym, wiejskim chlebie. Grubo posmarowane pajdy chleba najlepiej podawać z plastrami ogórków kiszonych, zielonych czy pomidorów. Śliwki w smalcu nadają mu delikatną słodycz, która idealnie kontrastuje z wyrazistymi nutami przypraw i smażonej cebuli. Smalec ze śliwką można przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni, co sprawia, że jest idealnym dodatkiem do chleba na co dzień.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej