Te śledzie były bardzo popularne w PRL‑u. Zaskocz swoich gości i podaj w tym roku
Nie wiadomo skąd wzięła się nazwa tej śledziowej sałatki. Z kuchnią japońską nie ma ona nic wspólnego, a jej składniki można było dostać nawet w PRL-u. Wtedy uchodziła za wykwitną przystawkę. Do dziś też doceniamy jej smak i chętnie wracamy do tego przepisu.
05.12.2024 | aktual.: 05.12.2024 10:58
Śledzie po japońsku były tak popularne w PRL-u, że powstało kilka wersji tej sałatki. Różnice dotyczą dodatków do śledzi. Generalnie są one z grona składników, które znamy z sałatki jarzynowej. Przede wszystkim jest to groszek, jajka, czasami jabłka i korniszony. Wszystko łączy majonez.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śledzie: pyszne i zdrowe
Co zrobić na grudniowe spotkanie ze znajomymi? Tutaj odpowiedź jest jasna - śledzie. Często nawet spotkania przedświąteczne nazywamy po prostu "śledzikami". To dobra okazja, by w miłym gronie cieszyć się smakiem tej zdrowej ryby. Są one bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które o tej porze roku stają się szczególnie ważne dla organizmu. Mają dobry wpływ na pracę serca i układu nerwowego. Kiedy nie brakuje ich w diecie, nie dopada nas obniżony nastrój, a pogoda teraz temu sprzyja. Śledzie są dobrym źródłem wapnia, fosforu i selenu, magnezu, potasu, jodu oraz witamin, zwłaszcza D i B12.
Przystawka w stylu retro
Przepisów na śledzie jest mnóstwo i wciąż ich przybywa. Te ryby świetnie komponują się z praktycznie wszystkimi dodatkami, nawet rodzynkami czy owocami. Sałatka w stylu japońskim przypadnie do gustu na pewno tym, którzy lubią klasyczne wersje śledzi. Dodatki nie są tu zaskakujące, a majonezu sporo. Do tak przygotowanych śledzi świetnie pasuje pszenne pieczywo. Warto przygotować je jak przystawkę trochę w stylu retro. W PRL-u zwracał uwagę sposób jej podania, bo często jajka owijano płatami śledziowymi. Do tego można wrócić, gdy przygotowujemy śledzie na wigilijną kolację.
Śledzie po japońsku
Składniki:
- 5-6 płatów śledziowych,
- 5 łyżek oleju,
- 1 cebula,
- 3-4 korniszony,
- puszka zielonego groszku,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 4-5 łyżek majonezu,
- 1 kwaśne jabłko, opcjonalnie,
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
- szczypiorek lub koperek do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Śledzie wymocz, jeśli tego wymagają. Przekrój je na połówki i polej olejem rzepakowym.
- Na środku półmiska ułóż połówki jajek ugotowanych na twardo, posól je, dopraw pieprzem i udekoruj majonezem.
- Dookoła jajek ułóż śledzie.
- Posiekaj drobno cebulę, korniszony i odsącz groszek zielony z zalewy z puszki.
- Dodatki ułóż wokół ryby jajek. Na koniec posyp całość drobno pokrojonym szczypiorkiem lub koperkiem. Półmisek udekoruj cienkimi plasterkami jabłek.