PrzepisBoże NarodzenieTe śledzie były bardzo popularne w PRL-u. Zaskocz swoich gości i podaj w tym roku

Te śledzie były bardzo popularne w PRL‑u. Zaskocz swoich gości i podaj w tym roku

Nie wiadomo skąd wzięła się nazwa tej śledziowej sałatki. Z kuchnią japońską nie ma ona nic wspólnego, a jej składniki można było dostać nawet w PRL-u. Wtedy uchodziła za wykwitną przystawkę. Do dziś też doceniamy jej smak i chętnie wracamy do tego przepisu.

Śledzie po japońsku były popularne w PRL-u
Śledzie po japońsku były popularne w PRL-u
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.12.2024 | aktual.: 05.12.2024 10:58

Śledzie po japońsku były tak popularne w PRL-u, że powstało kilka wersji tej sałatki. Różnice dotyczą dodatków do śledzi. Generalnie są one z grona składników, które znamy z sałatki jarzynowej. Przede wszystkim jest to groszek, jajka, czasami jabłka i korniszony. Wszystko łączy majonez.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie: pyszne i zdrowe

Co zrobić na grudniowe spotkanie ze znajomymi? Tutaj odpowiedź jest jasna - śledzie. Często nawet spotkania przedświąteczne nazywamy po prostu "śledzikami". To dobra okazja, by w miłym gronie cieszyć się smakiem tej zdrowej ryby. Są one bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które o tej porze roku stają się szczególnie ważne dla organizmu. Mają dobry wpływ na pracę serca i układu nerwowego. Kiedy nie brakuje ich w diecie, nie dopada nas obniżony nastrój, a pogoda teraz temu sprzyja. Śledzie są dobrym źródłem wapnia, fosforu i selenu, magnezu, potasu, jodu oraz witamin, zwłaszcza D i B12.

Przystawka w stylu retro

Przepisów na śledzie jest mnóstwo i wciąż ich przybywa. Te ryby świetnie komponują się z praktycznie wszystkimi dodatkami, nawet rodzynkami czy owocami. Sałatka w stylu japońskim przypadnie do gustu na pewno tym, którzy lubią klasyczne wersje śledzi. Dodatki nie są tu zaskakujące, a majonezu sporo. Do tak przygotowanych śledzi świetnie pasuje pszenne pieczywo. Warto przygotować je jak przystawkę trochę w stylu retro. W PRL-u zwracał uwagę sposób jej podania, bo często jajka owijano płatami śledziowymi. Do tego można wrócić, gdy przygotowujemy śledzie na wigilijną kolację.

Śledzie po japońsku

Składniki:

  • 5-6 płatów śledziowych,
  • 5 łyżek oleju,
  • 1 cebula,
  • 3-4 korniszony,
  • puszka zielonego groszku,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 4-5 łyżek majonezu,
  • 1 kwaśne jabłko, opcjonalnie,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • szczypiorek lub koperek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wymocz, jeśli tego wymagają. Przekrój je na połówki i polej olejem rzepakowym.
  2. Na środku półmiska ułóż połówki jajek ugotowanych na twardo, posól je, dopraw pieprzem i udekoruj majonezem.
  3. Dookoła jajek ułóż śledzie.
  4. Posiekaj drobno cebulę, korniszony i odsącz groszek zielony z zalewy z puszki.
  5. Dodatki ułóż wokół ryby jajek. Na koniec posyp całość drobno pokrojonym szczypiorkiem lub koperkiem. Półmisek udekoruj cienkimi plasterkami jabłek.

Wybrane dla Ciebie