Te śledzie były bardzo popularne w PRL-u. Zaskocz swoich gości i podaj w tym roku

Nie wiadomo skąd wzięła się nazwa tej śledziowej sałatki. Z kuchnią japońską nie ma ona nic wspólnego, a jej składniki można było dostać nawet w PRL-u. Wtedy uchodziła za wykwitną przystawkę. Do dziś też doceniamy jej smak i chętnie wracamy do tego przepisu.

Śledzie po japońsku były popularne w PRL-uŚledzie po japońsku były popularne w PRL-u
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Śledzie po japońsku były tak popularne w PRL-u, że powstało kilka wersji tej sałatki. Różnice dotyczą dodatków do śledzi. Generalnie są one z grona składników, które znamy z sałatki jarzynowej. Przede wszystkim jest to groszek, jajka, czasami jabłka i korniszony. Wszystko łączy majonez.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Boże Narodzenie podaj choinki. Efektowne i proste w przygotowaniu

Śledzie: pyszne i zdrowe

Co zrobić na grudniowe spotkanie ze znajomymi? Tutaj odpowiedź jest jasna - śledzie. Często nawet spotkania przedświąteczne nazywamy po prostu "śledzikami". To dobra okazja, by w miłym gronie cieszyć się smakiem tej zdrowej ryby. Są one bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które o tej porze roku stają się szczególnie ważne dla organizmu. Mają dobry wpływ na pracę serca i układu nerwowego. Kiedy nie brakuje ich w diecie, nie dopada nas obniżony nastrój, a pogoda teraz temu sprzyja. Śledzie są dobrym źródłem wapnia, fosforu i selenu, magnezu, potasu, jodu oraz witamin, zwłaszcza D i B12.

Przystawka w stylu retro

Przepisów na śledzie jest mnóstwo i wciąż ich przybywa. Te ryby świetnie komponują się z praktycznie wszystkimi dodatkami, nawet rodzynkami czy owocami. Sałatka w stylu japońskim przypadnie do gustu na pewno tym, którzy lubią klasyczne wersje śledzi. Dodatki nie są tu zaskakujące, a majonezu sporo. Do tak przygotowanych śledzi świetnie pasuje pszenne pieczywo. Warto przygotować je jak przystawkę trochę w stylu retro. W PRL-u zwracał uwagę sposób jej podania, bo często jajka owijano płatami śledziowymi. Do tego można wrócić, gdy przygotowujemy śledzie na wigilijną kolację.

Śledzie po japońsku

Składniki:

  • 5-6 płatów śledziowych,
  • 5 łyżek oleju,
  • 1 cebula,
  • 3-4 korniszony,
  • puszka zielonego groszku,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 4-5 łyżek majonezu,
  • 1 kwaśne jabłko, opcjonalnie,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • szczypiorek lub koperek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wymocz, jeśli tego wymagają. Przekrój je na połówki i polej olejem rzepakowym.
  2. Na środku półmiska ułóż połówki jajek ugotowanych na twardo, posól je, dopraw pieprzem i udekoruj majonezem.
  3. Dookoła jajek ułóż śledzie.
  4. Posiekaj drobno cebulę, korniszony i odsącz groszek zielony z zalewy z puszki.
  5. Dodatki ułóż wokół ryby jajek. Na koniec posyp całość drobno pokrojonym szczypiorkiem lub koperkiem. Półmisek udekoruj cienkimi plasterkami jabłek.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇