Śledzie po francusku. Gdy zrobiłam pierwszy raz, teściowa nie mogła się najeść

W listopadzie zawsze testuję nowe przepisy na śledzie. Te, które się sprawdzą, mają szansę pojawić się na świątecznym stole obok klasyków. W tym roku duże szanse mają na to śledzie po francusku, które bardzo zasmakowały mojej teściowej.

Śledzie to ulubiona przystawka nie tylko na świątecznym stole.  Śledzie to ulubiona przystawka nie tylko na świątecznym stole.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Każdy z nas ma swój ulubiony przepis na śledzie. Jednak chętnie też eksperymentujemy z tymi rybami, bo ilość dodatków wydaje się nieograniczona. Dużo możliwości dają także sosy czy zalewy. Często stawiamy na jogurt, majonez lub musztardę. W śledziach po francusku ważne są wszystkie te trzy składniki, które po połączeniu mają wpływ na niezapomniany smak tej sałatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Śledzie są bogate w kwasy tłuszczowe

Nie ma co ze śledziowymi sałatkami czekać do grudnia. Te ryby są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które o tej porze roku są szczególnie ważne dla organizmu. Są niezbędne dla serca i układu nerwowego. Mają wpływ na to, że nie dopada nas obniżony nastrój, a pogoda teraz temu sprzyja. Śledzie są też źródłem wapnia, fosforu i selenu, magnezu, potasu, jodu oraz witamin, zwłaszcza D i B12.

Warto przygotowywać śledzie choćby raz w tygodniu. Niekoniecznie jest z tym dużo pracy. Przykład? Choćby śledzie po francusku. Nazwa brzmi wytwornie, a to tylko kilka składników w bardzo udanej kompozycji. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a zawsze będzie to lepszy wybór niż gotowe sałatki. Zawierają ono sporo niepotrzebnych dodatków, jak konserwanty czy wzmacniacze smaku.

Śledzie po francusku

Składniki:

  • 4 solone filety śledziowe,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • sól do smaku,
  • szczypta cukru,
  • drobno pokrojony szczypiorek lub koperek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie odsącz z oleju, wymocz je, jeśli są byt słone. Osusz ręcznikiem papierowym, a potem pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obierz, a potem pokrój w piórka. Delikatnie je posól, dodaj cukier, wymieszaj i odstaw całość na około kwadrans, by cebula zmiękła. Możesz także cebulę sparzyć wrzątkiem.
  3. Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę.
  4. Majonez wymieszaj z jogurtem lub śmietaną oraz musztardą francuską. Sos dopraw świeżo mielonym pieprzem.
  5. W półmisku ułóż pokrojone śledzie, na nich rozłóż przygotowaną cebulę oraz ogórki. Jako ostatnią warstwę rozłóż sos. Możesz zostawić sałatkę w takiej formie lub wymieszać składniki.
  6. Sałatkę warto schłodzić w lodówce przed podaniem. Na koniec posyp ją drobno pokrojonym szczypiorkiem.
  7. Gdy sałatkę przełożysz do zamykanego pojemnika (bez szczypiorku) można ją w lodówce przechowywać przez kilka dni.
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni