Najgorszy błąd przy kotletach. To dlatego panierka odpada

Panierka to niby tylko dodatek, ale jednak jaki ważny! Dzięki niej kotlet jest z wierzchu chrupiący, a w środku soczysty. No chyba, że coś pójdzie nie tak i panierka odpada, kompletnie nie trzyma się mięsa, a potrawa traci swój charakter. Jak tego uniknąć?

Schnitzel or chops are fried in boiling oil on an old cast iron hot frying pan. Close-up
fry, meat, pan, fried meat, boiling oil, cooked, Schnitzel, sirloin, breaded, tasty, meal, food, cooking, fresh, dinner, delicious, kitchen, oil, pork, steak, hot, lunch, cuisine, healthy, chop, cutlet, closeup, fried, gourmet, crispy, veal, background, dish, Close-up, fry, meat, pan, fried meat, boiling oil, cooked, schnitzel, sirloin, breaded, tasty, meal, food, cooking, fresh, dinner, delicious, kitchen, oil, pork, steak, hot, lunch, cuisine, healthy, chop, cutlet, closeup, fried, gourmet, crispy, veal, background, dish, close-upPanierka powinna być chrupiąca i dobrze przylegać do kotleta.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Mięso w panierce, a zwłaszcza kotlet schabowy, to jeden z naszych ulubionych, klasycznych obiadów. Jest szybki, prosty i wydawać by się mogło, że zawsze się udaje. A jednak czasami trochę problemów sprawia panierka. Dlatego warto znać te triki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry ziemniaczane to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych

Kotlet musi być suchy

Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Marynowanie schabu w mleku z dodatkiem aromatycznych przypraw to sprawdzony sposób, by kotlety były soczyste. Można jeszcze do mleka dołożyć cebulę, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe, które dodatkowo zmiękczą mięso i zapobiegnie jego wysuszeniu podczas smażenia.

Nie masz czasu na moczenie i chcesz, by mięso jak najszybciej trafiło na patelnię? Zasada jest ta sama. Zanim zaczniesz je panierować, musisz je dokładnie wysuszyć. Żadna panierka nie utrzyma się na wilgotnym mięsie. Do osuszonego zaś idealnie się przyczepi, a kotlety będą się smażyły równomiernie. Druga bardzo ważna zasada dotyczy smażenia. Mięso powinno znaleźć się na patelni, gdy olej jest odpowiednio rozgrzany. Jeżeli patelnia była zbyt zimna, panierka prawdopodobnie będzie odpadać.

Triki z panierką

A sama panierka? Tradycyjnie używa się do niej tylko trzech składników: mąki, jajka i bułki tartej. Tu zmienić można niewiele, ale jeden z trików polega na tym, by do jajka dodać trochę soli i oleju. To zapewni lepszą przyczepność. A jeżeli chcemy uzyskać idealnie chrupką panierkę, można jeszcze dołożyć szczyptę sody. Dzięki niej panierka będzie idealna.

Nasze babcie miały jeszcze inny sposób na panierkę. Dodawały do bułki tartej trochę mąkę gryczaną. To zapewniało kotletom unikatowy smak i wyjątkową teksturę. Co jeszcze jest ważne? Panierki nie może być ani zbyt mało, ani zbyt dużo. Niby to takie proste, a jednak trzeba usmażyć kotlety co najmniej kilka razy, by jej ilość była w sam raz. Mistrzowie kuchni radzą też, by nie dociskać kotletów podczas smażenia. To powoduje odchodzenie panierki, a wcale nie przyspiesza smażenia.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują