WAŻNE
TERAZ

Karol Nawrocki w WP o Tusku i Trumpie

Najgorszy błąd przy kotletach. To dlatego panierka odpada

Panierka to niby tylko dodatek, ale jednak jaki ważny! Dzięki niej kotlet jest z wierzchu chrupiący, a w środku soczysty. No chyba, że coś pójdzie nie tak i panierka odpada, kompletnie nie trzyma się mięsa, a potrawa traci swój charakter. Jak tego uniknąć?

Schnitzel or chops are fried in boiling oil on an old cast iron hot frying pan. Close-up
fry, meat, pan, fried meat, boiling oil, cooked, Schnitzel, sirloin, breaded, tasty, meal, food, cooking, fresh, dinner, delicious, kitchen, oil, pork, steak, hot, lunch, cuisine, healthy, chop, cutlet, closeup, fried, gourmet, crispy, veal, background, dish, Close-up, fry, meat, pan, fried meat, boiling oil, cooked, schnitzel, sirloin, breaded, tasty, meal, food, cooking, fresh, dinner, delicious, kitchen, oil, pork, steak, hot, lunch, cuisine, healthy, chop, cutlet, closeup, fried, gourmet, crispy, veal, background, dish, close-upPanierka powinna być chrupiąca i dobrze przylegać do kotleta.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Mięso w panierce, a zwłaszcza kotlet schabowy, to jeden z naszych ulubionych, klasycznych obiadów. Jest szybki, prosty i wydawać by się mogło, że zawsze się udaje. A jednak czasami trochę problemów sprawia panierka. Dlatego warto znać te triki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry ziemniaczane to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych

Kotlet musi być suchy

Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Marynowanie schabu w mleku z dodatkiem aromatycznych przypraw to sprawdzony sposób, by kotlety były soczyste. Można jeszcze do mleka dołożyć cebulę, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe, które dodatkowo zmiękczą mięso i zapobiegnie jego wysuszeniu podczas smażenia.

Nie masz czasu na moczenie i chcesz, by mięso jak najszybciej trafiło na patelnię? Zasada jest ta sama. Zanim zaczniesz je panierować, musisz je dokładnie wysuszyć. Żadna panierka nie utrzyma się na wilgotnym mięsie. Do osuszonego zaś idealnie się przyczepi, a kotlety będą się smażyły równomiernie. Druga bardzo ważna zasada dotyczy smażenia. Mięso powinno znaleźć się na patelni, gdy olej jest odpowiednio rozgrzany. Jeżeli patelnia była zbyt zimna, panierka prawdopodobnie będzie odpadać.

Triki z panierką

A sama panierka? Tradycyjnie używa się do niej tylko trzech składników: mąki, jajka i bułki tartej. Tu zmienić można niewiele, ale jeden z trików polega na tym, by do jajka dodać trochę soli i oleju. To zapewni lepszą przyczepność. A jeżeli chcemy uzyskać idealnie chrupką panierkę, można jeszcze dołożyć szczyptę sody. Dzięki niej panierka będzie idealna.

Nasze babcie miały jeszcze inny sposób na panierkę. Dodawały do bułki tartej trochę mąkę gryczaną. To zapewniało kotletom unikatowy smak i wyjątkową teksturę. Co jeszcze jest ważne? Panierki nie może być ani zbyt mało, ani zbyt dużo. Niby to takie proste, a jednak trzeba usmażyć kotlety co najmniej kilka razy, by jej ilość była w sam raz. Mistrzowie kuchni radzą też, by nie dociskać kotletów podczas smażenia. To powoduje odchodzenie panierki, a wcale nie przyspiesza smażenia.

Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥