Dodaj odrobinę do jajek. Panierka będzie idealnie przylegać do schabowego
Panierka ma olbrzymi wpływ na smak schabowego. Powinna być chrupiąca i przylegać do kotleta. Zdarzyło ci się, że słabo się go trzymała? Podpowiadam, jak tego uniknąć. To sprawdzony sposób naszych babć.
29.09.2024 10:02
Schabowe to jedno z flagowych dań polskiej kuchni. Niestety, często zdarza się, że panierka odkleja się od mięsa, co psuje nie tylko estetykę dania, ale też jego smak. Można bardzo łatwo temu zaradzić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić idealne kotlety schabowe?
Zanim schabowe trafią na patelnię, trzeba wybrać odpowiednie mięso w sklepie. To właśnie ono ma największy wpływ na smak kotletów. Będą soczyste, gdy kupisz schab środkowy, który powinien być świeży. Dobrze jest przygotowywać kotlety w dniu zakupu mięsa. Zwrócić też uwagę na jego kolor, powinien być jasnoróżowy, bez ciemnych plam. Mięso nie musi być za to idealnie chude, bo tłuszcz sprawia, że kotlety będą bardziej soczyste i smaczne. Schab najlepiej kupić w kawałku, a dopiero w domu pokroić na kotlety i rozbić je. I wtedy można zająć się panierką.
Panierowanie kotletów
Najważniejszą zasadą przy przygotowywaniu schabowych jest panierowanie mięsa bezpośrednio przed smażeniem. Jeśli opanierujemy kotlety wcześniej i dopiero po pewnym czasie położymy je na patelni, panierka z dużym prawdopodobieństwem szybko odpadnie. Co jeszcze jest ważne?
Dodanie soli i oleju do jajka podczas panierowania sprawia, że panierka trzyma się mięsa. Po prosty po roztrzepaniu jajka z dodatkiem soli, należy dodać trochę oleju. Dobrym pomysłem jest także wymieszanie mąki pszennej z ziemniaczaną w proporcji 1:1.
Osusz kotlety przed panierowaniem
Przed panierowaniem należy dokładnie osuszyć kotlety za pomocą ręcznika papierowego. Osuszenie mięsa zmniejsza ryzyko odpadnięcia panierki podczas smażenia. Schabowe powinny być smażone na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Jeśli nie będzie wystarczająco gorący, panierka zacznie odklejać się od mięsa.