Dodaj odrobinę do jajek. Panierka będzie idealnie przylegać do schabowego

Panierka ma olbrzymi wpływ na smak schabowego. Powinna być chrupiąca i przylegać do kotleta. Zdarzyło ci się, że słabo się go trzymała? Podpowiadam, jak tego uniknąć. To sprawdzony sposób naszych babć.

Panierka ma duży wpływ na smak schabowego. Panierka ma duży wpływ na smak schabowego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK
oprac.  DGP
SKOMENTUJ

Schabowe to jedno z flagowych dań polskiej kuchni. Niestety, często zdarza się, że panierka odkleja się od mięsa, co psuje nie tylko estetykę dania, ale też jego smak. Można bardzo łatwo temu zaradzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Jak zrobić idealne kotlety schabowe?

Zanim schabowe trafią na patelnię, trzeba wybrać odpowiednie mięso w sklepie. To właśnie ono ma największy wpływ na smak kotletów. Będą soczyste, gdy kupisz schab środkowy, który powinien być świeży. Dobrze jest przygotowywać kotlety w dniu zakupu mięsa. Zwrócić też uwagę na jego kolor, powinien być jasnoróżowy, bez ciemnych plam. Mięso nie musi być za to idealnie chude, bo tłuszcz sprawia, że kotlety będą bardziej soczyste i smaczne. Schab najlepiej kupić w kawałku, a dopiero w domu pokroić na kotlety i rozbić je. I wtedy można zająć się panierką.

Panierowanie kotletów

Najważniejszą zasadą przy przygotowywaniu schabowych jest panierowanie mięsa bezpośrednio przed smażeniem. Jeśli opanierujemy kotlety wcześniej i dopiero po pewnym czasie położymy je na patelni, panierka z dużym prawdopodobieństwem szybko odpadnie. Co jeszcze jest ważne?

Dodanie soli i oleju do jajka podczas panierowania sprawia, że panierka trzyma się mięsa. Po prosty po roztrzepaniu jajka z dodatkiem soli, należy dodać trochę oleju. Dobrym pomysłem jest także wymieszanie mąki pszennej z ziemniaczaną w proporcji 1:1.

Osusz kotlety przed panierowaniem

Przed panierowaniem należy dokładnie osuszyć kotlety za pomocą ręcznika papierowego. Osuszenie mięsa zmniejsza ryzyko odpadnięcia panierki podczas smażenia. Schabowe powinny być smażone na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Jeśli nie będzie wystarczająco gorący, panierka zacznie odklejać się od mięsa.

Wybrane dla Ciebie

Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa