Zawsze smażyłam źle wątróbkę. Od teraz pamiętam o 1 kroku i wychodzi idealna

Smażenie wątróbki bywa wyzwaniem – często wychodzi sucha i twarda. Jednak jest jeden prosty krok, który gwarantuje soczystą i delikatną wątróbkę za każdym razem. Dzięki tej metodzie twoje danie będzie zawsze perfekcyjne.

Wątróbka to jeden z popularniejszych podrobówWątróbka to jeden z popularniejszych podrobów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kluczowy krok przed smażeniem to zarezerwowanie czasu na namaczanie podrobów. Zgodnie z sugestią babci, aby uniknąć twardej wątróbki, mocz ją w mleku przez co najmniej 30 minut przed smażeniem. Ten prosty trik zmiękcza wątróbkę i usuwa jej goryczkę, co sprawia, że smażona jest soczysta i delikatna.

Jak usmażyć wątróbkę?

Wątróbka z patelni to pomysł na szybki obiad lub kolację. Przygotuj: 500 g wątróbki drobiowej, mleko, 1 cebulę pokrojoną w plastry, mąkę (do obtoczenia), sól i pieprz (do smaku), olej lub masło (do smażenia). Na początek umyj wątróbkę i oczyść z błon oraz żyłek. Włóż ją do miski i zalej mlekiem. Pozostaw na 30 minut, aby namokła. Dzięki temu prostemu trikowi twarda wątróbka będzie tylko wspomnieniem.

Przygotowanie przed smażeniem: po namoczeniu wątróbki, osusz ją papierowym ręcznikiem. Obtocz w mące, aby uzyskała chrupiącą skórkę podczas smażenia. Na patelni rozgrzej olej lub masło. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Włóż wątróbkę na patelnię i smaż na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie złocista. Dopraw solą i pieprzem na sam koniec smażenia, aby uniknąć stwardnienia mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni

Dlaczego warto wypróbować ten przepis?

Namaczanie wątróbki w mleku przed smażeniem sprawia, że staje się ona miękka i soczysta. Dzięki temu trikowi wątróbka jest delikatna i pełna smaku, idealna jako danie główne lub dodatek do sałatek i innych potraw.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Czas namaczania: jeśli masz więcej czasu, możesz pozostawić wątróbkę w mleku na dłużej, nawet do 2 godzin, aby uzyskać jeszcze lepsze rezultaty.
  • Temperatura smażenia: Upewnij się, że patelnia jest dobrze rozgrzana przed smażeniem, aby wątróbka szybko się przypiekała i nie traciła soczystości.
  • Dodatki: Możesz wzbogacić smak wątróbki (podroby lubią przyprawy), dodając do smażenia świeże zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn, lub dodać sos, np. śmietanowy lub grzybowy.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟