Moja kuzynka co roku piecze ten sernik. Jeden składnik sprawia, że jest taki puszysty

Sernik co roku zbiera wiele pochwał podczas rodzinnych spotkań. Moja kuzynka piecze go co roku z tego samego przepisu i mówi, że nic nie zmienia, bo boi się, że już nie będzie taki pyszny i puszysty. Sprawdzona receptura na sernik to klucz do sukcesu.

Nawet zimą można podać sernik ze świeżymi owocami Nawet zimą można podać sernik ze świeżymi owocami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer:GreenArtPhotography
Dorota Gepert

Sernik to klasyka polskich deserów. Chętnie do niego wracamy podczas świąt Bożego Narodzenia. Choć sernik to wypiek tradycyjny, to przepisów na niego jest mnóstwo i często przełamujemy znane od lat receptury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bajecznie kremowy sernik pistacjowy. Już nigdy nie zrobisz innego

Wybierz odpowiedni twaróg

Jednak niezależnie od tego, na jaki przepis się zdecydujesz, zasady obowiązują te same. Podstawa to dobrej jakości twaróg na sernik, najlepiej tłusty lub półtłusty. Już coraz mniej osób mieli go samodzielnie, ale można kupić naprawdę dobrej jakości gotowe, przemielone twarogi. Wszystkie inne składniki spełniają już tylko rolę dodatków. Są one jednak bardzo ważne, bo spulchniają masę i sprawiają, że staje się bardziej puszysta.

Będzie intensywnie mleczny

Oprócz oczywistych dodatków do sernika takich jak jajka, masło, cukier czy odrobina mąki, czy budyń są jeszcze takie z kategorii ekstra. Niektórzy dodają do masy bitą śmietanę, śmietanę kremówkę czy popularny w wypiekach serek mascarpone. To dzięki nim serniki są bardziej kremowe i mają przyjemny, mleczny posmak. Moja kuzynka zdradziła, że w jej wypieku taką rolę pełni mleko w proszku. Dzięki temu jest intensywnie mleczny, puszysty i ma dużo wilgoci. Dzięki odpowiedniej konsystencji, taki sernik też raczej nie pęka. Można go przygotować z klasycznymi dodatkami, czyli rodzynkami czy skórką pomarańczową. Jednak zdecydowanie najlepiej smakuje z polewą czekoladową i świeżymi owocami.

Sernik z mlekiem w proszku

Składniki:

Spód:

  • 220 g herbatników,
  • 100 g masła,
  • szczypta cynamonu.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka,
  • niepełna szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru z wanilią,
  • 70 g miękkiego masła,
  • 70 g mąki ziemniaczanej lub 2 budynie waniliowe,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1,5 szklanki mleka w proszku,
  • 7 jajek.

Polewa czekoladowa:

  • 200 g czekolady deserowej,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki zblenduj i dodaj do nich rozpuszczone masło i szczyptę cynamonu. Masą wylep dno tortownicy.
  2. Rozdziel jajka na żółtka i białka, te drugie ubij na sztywną pianę.
  3. Zacznij przygotowania masy serowej: zmiksuj twaróg z cukrem, cukrem z wanilią prawdziwą wanilią, żółtkami i masłem.
  4. Następnie do masy serowej dodaj budynie, mleka w proszku oraz mleko. Miksuj całość do połączenia składników.
  5. Dodaj pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszaj, już bez użycia miksera.
  6. Na przygotowany spód wlej masę serową.
  7. Sernik piecz 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza, a następnie przez 80 minut w temp. 130 stopni. Wystudź go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  8. Przestudzony sernik udekoruj polewą: podgrzej śmietankę, rozpuść w niej czekoladę i wymieszaj.
  9. Sernik możesz podać ze świeżymi owocami.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości