Nie tylko do wigilijnego kompotu. Ciasto z tymi owocami smakuje obłędnie

Suszone owoce są silnie związane z potrawami świątecznymi. Królują w kompocie i keksie, ale dodaje się je także do piernika, a nawet do bigosu. Wśród nich wyróżniają się śliwki, bo mają zdecydowany, ale też słodki smak. Ciasto z ich dodatkiem to dobra propozycja na Boże Narodzenie.

Ciasto z suszonymi śliwkami smakuje wybitnieCiasto z suszonymi śliwkami smakuje wybitnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna Shepulova
Dorota Gepert

Nie piernik, ani nie keks. Ciasto z suszonymi śliwkami nie należy do kanonu tradycyjnych wypieków, ale wpisuje się w świąteczny klimat. Kiedyś ze względu na to, że świeżych owoców o tej porze roku praktycznie nie było, wypieki z bakaliami cieszyły się większą popularnością. Może warto do tego wrócić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Staropolski piernik dojrzewający na Święta. Przygotowania zacznij już teraz

Zdrowy dodatek do ciasta

Suszone śliwki kojarzysz na pewno nie tylko z deserami, ale przede wszystkim ze zdrowym odżywianiem. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów. W ich składzie są witaminy z grupy B, witaminy C, E oraz K, a także potas, fosfor, wapń i miedź. Suszone śliwki słyną też ze swojego dobroczynnego działania na układ trawienny, a to dzięki temu, że są bogate w błonnik. Często dietetycy zalecają, by choć kilka sztuk tych owoców zjadać codziennie.

Ważne! Suszone śliwki zawierają znacznie więcej witaminy A niż świeże owoce. Dlatego mają dobry wpływ także na wzrok i skórę.

Jakie śliwki wybrać?

Suszone śliwki sprawdzą się jako dodatek do owsianki, jogurtu, sałatek czy koktajli. A od czasu do czasu możesz wykorzystać je także do ciasta. Wybieraj owoce niesiarkowane i organiczne, które nie są przetwarzane chemicznie. W procesie suszenia istotne jest też blanszowanie śliwek we wrzątku, co pomaga usunąć naturalny woskowy nalot, umożliwiając lepsze odparowanie wody. Suszone śliwki różnią się wielkością, miękkością i składem. Śliwki z konserwantami są bardziej miękkie, ponieważ zawierają więcej wody. Ich termin przydatności do spożycia jest dłuższy. Suszone śliwki bez konserwantów są z reguły droższe. Ich suszenie to bardziej skomplikowany proces.

Nie musi być z kremem

Pijana śliwka to zdecydowanie najbardziej znane ciasto z tymi owocami. Jednak możesz wykorzystać je także do znacznie prostszego wypieku, bez kremu. Jest bardzo smaczne, ma korzenny aromat, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Świetnie zastąpi piernik.

Ciasto z suszonymi śliwkami

Składniki:

  • 200 g suszonych śliwek,
  • 150 g masła,
  • 150 g cukru trzcinowego,
  • 3 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • kardamon i goździki do smaku, opcjonalnie,
  • 2 łyżki kakao,
  • rum do smaku, opcjonalnie,
  • 100 ml mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone śliwki pokrój na drobne kawałki.
  2. Masło rozpuść, a potem odstaw do przestudzenia.
  3. Ubij jajka z cukrem trzcinowym na puszystą masę, a potem stopniowo dodawaj rozpuszczone masło i mleko, cały czas mieszając.
  4. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawy.
  5. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, dokładnie wymieszaj.
  6. Dodaj suszone śliwki oraz rum do smaku, jeśli decydujesz się na ten dodatek.
  7. Przełóż masę do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza.
  8. Ciasto piecz około 50 minut.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"