Nie tylko do wigilijnego kompotu. Ciasto z tymi owocami smakuje obłędnie
Suszone owoce są silnie związane z potrawami świątecznymi. Królują w kompocie i keksie, ale dodaje się je także do piernika, a nawet do bigosu. Wśród nich wyróżniają się śliwki, bo mają zdecydowany, ale też słodki smak. Ciasto z ich dodatkiem to dobra propozycja na Boże Narodzenie.
Nie piernik, ani nie keks. Ciasto z suszonymi śliwkami nie należy do kanonu tradycyjnych wypieków, ale wpisuje się w świąteczny klimat. Kiedyś ze względu na to, że świeżych owoców o tej porze roku praktycznie nie było, wypieki z bakaliami cieszyły się większą popularnością. Może warto do tego wrócić?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zdrowy dodatek do ciasta
Suszone śliwki kojarzysz na pewno nie tylko z deserami, ale przede wszystkim ze zdrowym odżywianiem. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów. W ich składzie są witaminy z grupy B, witaminy C, E oraz K, a także potas, fosfor, wapń i miedź. Suszone śliwki słyną też ze swojego dobroczynnego działania na układ trawienny, a to dzięki temu, że są bogate w błonnik. Często dietetycy zalecają, by choć kilka sztuk tych owoców zjadać codziennie.
Ważne! Suszone śliwki zawierają znacznie więcej witaminy A niż świeże owoce. Dlatego mają dobry wpływ także na wzrok i skórę.
Jakie śliwki wybrać?
Suszone śliwki sprawdzą się jako dodatek do owsianki, jogurtu, sałatek czy koktajli. A od czasu do czasu możesz wykorzystać je także do ciasta. Wybieraj owoce niesiarkowane i organiczne, które nie są przetwarzane chemicznie. W procesie suszenia istotne jest też blanszowanie śliwek we wrzątku, co pomaga usunąć naturalny woskowy nalot, umożliwiając lepsze odparowanie wody. Suszone śliwki różnią się wielkością, miękkością i składem. Śliwki z konserwantami są bardziej miękkie, ponieważ zawierają więcej wody. Ich termin przydatności do spożycia jest dłuższy. Suszone śliwki bez konserwantów są z reguły droższe. Ich suszenie to bardziej skomplikowany proces.
Nie musi być z kremem
Pijana śliwka to zdecydowanie najbardziej znane ciasto z tymi owocami. Jednak możesz wykorzystać je także do znacznie prostszego wypieku, bez kremu. Jest bardzo smaczne, ma korzenny aromat, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Świetnie zastąpi piernik.
Ciasto z suszonymi śliwkami
Składniki:
- 200 g suszonych śliwek,
- 150 g masła,
- 150 g cukru trzcinowego,
- 3 jajka,
- 250 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- kardamon i goździki do smaku, opcjonalnie,
- 2 łyżki kakao,
- rum do smaku, opcjonalnie,
- 100 ml mleka.
Sposób przygotowania:
- Suszone śliwki pokrój na drobne kawałki.
- Masło rozpuść, a potem odstaw do przestudzenia.
- Ubij jajka z cukrem trzcinowym na puszystą masę, a potem stopniowo dodawaj rozpuszczone masło i mleko, cały czas mieszając.
- Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawy.
- Stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, dokładnie wymieszaj.
- Dodaj suszone śliwki oraz rum do smaku, jeśli decydujesz się na ten dodatek.
- Przełóż masę do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza.
- Ciasto piecz około 50 minut.