Oprócz powidła przełóż piernik kremem grysikowym. Lepszego nie zjesz
Z jakim ciastem najbardziej kojarzy się Boże Narodzenie? Odpowiedzi mogą się różnić, ale na pewno najbardziej tradycyjny deser to piernik. Często wręcz czekamy na święta, by go skosztować. W tym czasie smakuje najlepiej.
Podstawowe składniki piernika to mąka, miód oraz zestaw aromatycznych przypraw. W dawnych czasach dodawano egzotyczne przyprawy, które były synonimem bogactwa i wysokiego statusu społecznego. Dzięki nim pierniki były twarde, dekoracyjne i służyły jako ozdoba świątecznych stołów. Z biegiem czasu skład odrobinę się zmieniał, ale te wypieki wciąż kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Staropolski piernik dojrzewający na Święta. Przygotowania zacznij już teraz
Ciasto, które pasuje do tradycyjnych potraw
Nawet jeśli o pierniku zapominamy na cały rok, to w okresie świątecznym wraca nam apetyt na ten aromatyczny, korzenny wypiek. Trudno wyobrazić sobie polski stół bez niego podczas Bożego Narodzenia. Jego smak świetnie pasuje do tradycyjnych dań, które jemy podczas wigilijnej kolacji. Dlatego często podaje się go na deser wraz z kompotem z suszu.
Nie musi być to piernik dojrzewający
Przepisów na ten wypiek istnieje wiele. Dlatego nie zawsze trzeba się porywać na piernik dojrzewający, który wymaga sporo pracy. Można postawić na znacznie prostszy wypiek. O jego sukcesie decyduje bowiem nie tylko samo ciasto. Za tym, że piernik ma intensywny, wielowymiarowy smak stoją też dodatki. Tradycyjnie piernik przekłada się powidłami śliwkowymi, które jeszcze podbijają jego korzenne nuty.
Krem, który doda smaku każdemu piernikowi
Druga masa, którą tradycyjnie przekładało się pierniki, to krem grysikowy. Dziś jest trochę zapomniany, ale warto do niego wrócić. Jego delikatny smak "wycisza" aromaty piernika, ma mleczny posmak. Bardzo ciekawa jest też jego konsystencja. Grysik to inna nazwa kaszy manny. Trudno powiedzieć, że jej ziarenka są wyczuwalne, ale na pewno wypiek ma wtedy trzy faktury: dość zbite ciasto, mokre, aromatyczne powidła i krem grysikowy. Choć to przepis tradycyjny, to przecież tak właśnie komponuje się nowoczesne desery. Krem grysikowy jest też idealny do miodownika.
Krem grysikowy do piernika
Składniki:
- 500 ml mleka,
- 4-5 łyżek kaszy manny,
- 200 g masła,
- 120 g cukru pudru,
- cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy do smaku.
Sposób przygotowania:
- W rondelku mocno podgrzej mleko, następnie dodaj kaszę manną i gotuj przez około 3 min.
- Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Utrzyj masło na puszystą masę.
- Do masy dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, dalej ucieraj do połączenia się składników.
- Potem zacznij dodawać wystudzoną kaszę manną i miksuj całość, by powstał gładki karem.