Magda Gessler robi obłędną rybę po grecku. Od dawna przygotowuję tylko według jej przepisu
Ryba po grecku to jedna z ulubionych potraw pojawiających się na świątecznych stołach. Nie ma co ukrywać, nie jest to danie tradycyjne, ale tak pyszne, że sięgają po nie nawet ci, którzy nie przepadają za rybami. Jego fanką jest też Magda Gessler, ale robi je trochę inaczej.
25.11.2024 16:09
Ryba po grecku to soczyste kawałki, najczęściej dorsza, przykryte warstwą aromatycznych warzyw. To połączenie nie może się nie udać. Soczysta, delikatna ryba i przesmażona marchewka, pietruszka, seler, wzbogacone pomidorami i przyprawami. Takie danie jest nie tylko sycące, ale i niebywale smaczne. Magda Gessler jeszcze podkręca przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zmieniła przepis mamy
Magda Gessler wspomina na filmie w serwisie YT, że rybę po grecku przygotowała na święta jej mama, Olga. Teraz ona robi ją dla swoich dzieci, ale jak przyznała, trochę zmieniła przepis, by ryba miała bardziej grecki charakter. Marchewka, seler i pietruszka, to dla niej zbyt mało warzyw w sosie. Restauratorka rybę po grecku proponuje też w swoich delikatesach za 49 zł za 200 g. Przygotowanie tego dania według jej przepisu, ale samodzielne, sprawi, że danie będzie znacznie tańsze.
Musi być bardziej grecko
Wybór ryby do tej potrawy nikogo nie zdziwi. Magda Gessler, jak większość kucharzy stawia na dorsza, a konkretnie na polędwicę lub filet z tej ryby. Jest chudy, ma mało ości i idealnie smakuje z warzywami. I tu właśnie restauratorka wprowadziła swoje zmiany. Klasyczny przepis bazuje na marchwi, selerze, pietruszce. Oczywiście Magda Gessler wykorzystuje te warzywa, ale dodaje do nich jeszcze te, które znamy z kuchni śródziemnomorskiej. Chodzi o bakłażana, cukinię, paprykę i pomidory.
Nie może zabraknąć cytryny
Co daje taki sos do ryby po grecku? Ma on zdecydowanie bardziej bogaty smak i są w nim wyraźne nuty kwaskowate. Właśnie połączenie pomidorów z sokiem cytrynowym Magda Gessler uznaje za charakterystyczne dla kuchni greckiej. Bardzo pasuje ono też do ryby. Z rybą według przepisu Magdy Gessler jest więcej pracy, ale ten smak jest tego warty!
Ryba po grecku według Magdy Gessler
Składniki:
- 1 kg dorsza, filet lub polędwica w wersji świeżej albo mrożonej,
- 3 bakłażany upieczone w piekarniku,
- 1 cukinia,
- 4 papryki czerwone upieczone w piekarniku.
- 6 pomidorów średniej wielkości upieczonych w piekarniku,
- 8-10 pomidorków koktajlowych upieczonych w piekarniku,
- połowa selera,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- gałązki świeżej kolendry i natki pietruszki,
- czosnek do smaku,
- 1 szklanka oliwy z oliwek,
- 1 szklanka oleju rzepakowego,
- mąka pszenna do panierowania,
- sól, pieprz i cukier do smaku,
- 2,5 szklanki koncentratu pomidorowego,
- 2-3 cytryny na sok,
- kumin i ostra papryka do smaku, opcjonalnie,
- cebula do marynaty.
Sposób przygotowania:
- Dorsza pokrój na małe kawałki, posól, delikatnie skrop oliwą i obłóż plasterkami cebuli. Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.
- Warzywa, które wymagają upieczenia przygotuj w piekarniku.
- Marchewkę, pietruszkę i selera obierz, a potem zetrzyj na tarce.
- Wymieszaj oliwę z olejem, dodaj czosnek. Gdy będzie upieczony wyjmij go, a na tak przygotowanym tłuszczu smaż kawałki ryby, które wcześniej lekko zapanieruj w mące.
- Usmażone kawałki ryby układaj w naczyniu żaroodpornym.
- Przesmaż warzywa korzenne: selera, marchewkę oraz pietruszkę, połącz je.
- Dodaj do nich kawałki upieczonego bakłażana, papryki oraz pomidorów. Wymieszaj i dopraw do smaku.
- Koncentrat pomidorowy dopraw sokiem z cytryny do smaku i wlej do warzyw. Wymieszaj całość.
- Cukinię pokrój w plasterki, a potem grilluj na patelni.
- Rybę układaj warstwami na przemian z warzywami, tak by na wierzchu był właśnie sos warzywny.
- Na koniec poukładaj kawałki cukinii i pomidorki koktajlowe.
- Zapiekaj całość ok. 40 minut.
- Tak przygotowana ryba jest doskonała na zimno i na ciepło. Podawaj ją drobno posiekaną natką lub kolendrą.