Chcesz mieć mocne serce? Sprawdź, czy są w twojej diecie warzywa, które polecają kardiolodzy
Czy może być coś zdrowszego niż warzywa? Lista ich zaleta zdaje się nie mieć końca. Są niskokaloryczne, zawierają mnóstwo substancji odżywczych i błonnika, dzięki czemu korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Mogą też sporo dobrego zrobić dla serca. Dlatego kardiolodzy stworzyli listę i wpisali na nią warzywa, które szczególnie polecają.
23.11.2024 19:30
Badania potwierdzają, że jedzenie dużej liczby warzyw może być równie dobre dla zdrowia serca, co robienie dodatkowych 4 tys. kroków każdego dnia. Kapustne, strączkowe, a może korzeniowe - które jednak wybrać? Kardiolodzy nam to ułatwiają, bo stworzyli listę najlepszych warzyw dla serca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bez ryzyka zawału
Warzywa są bardzo ważne dla mocnego serca. Jak wykazują badania te osoby, które jedzą ich dużo są mniej narażone na ryzyko zawału serca czy udaru mózgu. Jest to możliwe, bo substancje odżywcze zawarte w w wielu warzywach dobrze wpływają na regulację ciśnienia krwi i obniżenie poziomu cholesterolu. Pomagają też w utrzymaniu prawidłowej wagi, co też kardiolodzy doceniają.
Doceń błonnik
Badania wykazały, że błonnik zawarty w warzywach wiąże się z cholesterolem w jelitach, dzięki czemu nadmiar cholesterolu jest usuwany, a nie wchłaniany ponownie do krwioobiegu. Z tego względu lekarze polecają szczególnie jedzenie całych warzyw, nigdy nie zastąpią ich suplementy. Owszem, zawierają wyciągi z substancji odżywczych znajdujących się w warzywach, ale pozbawione są najczęściej błonnika.
Kilka porcji
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia co dziennie należy jeść minimum 400 g warzyw i owoców, podzielonych na pięć porcji (o objętości ok. 80-100 g). Warzywa powinny jednak przeważać i stanowić 3 z 5 zalecanych porcji. Kardiolodzy mają swoje typy. Na te warzywa warto postawić!
Zielone warzywa liściaste. Zawierają azotany, czyli substancje fitochemiczne, które obniżają ciśnienie krwi. Są również bogate w przeciwutleniacze, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na zdrowie serca. Wybór jest tu spory - rukola, sałata, jarmuż, kapusta chińska, koper włoski, szpinak.
Buraki. Znalazły się na liście także ze względu na azotany. Przekształcane są w organizmie w tlenek azotu, który rozszerza naczynia krwionośne i wspomaga przepływ krwi, dzięki czemu obniża się ciśnienie tętnicze.
Karczochy. Zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy, które mają wpływ na obniżenie ciśnienia krwi.
Szparagi. Są źródłem asparaptyny, która może mieć korzystny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Te warzywa mają też działanie moczopędne, więc pomagają pozbyć się z organizmu nadmiaru sodu.
Pomidory. Ich siła to potas oraz likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem. Działają ochronnie na serce i cały układ krwionośny.
Czerwona papryka. Ma dużo witaminy C i przeciwutleniaczy, które pomagają w ochronie serca przed stresem oksydacyjnym i chorobami sercowo-naczyniowymi.
Czosnek. Zawiera związki siarkowe, które mogą obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca.