Chcesz mieć mocne serce? Sprawdź, czy są w twojej diecie warzywa, które polecają kardiolodzy

Czy może być coś zdrowszego niż warzywa? Lista ich zaleta zdaje się nie mieć końca. Są niskokaloryczne, zawierają mnóstwo substancji odżywczych i błonnika, dzięki czemu korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Mogą też sporo dobrego zrobić dla serca. Dlatego kardiolodzy stworzyli listę i wpisali na nią warzywa, które szczególnie polecają.

Kardiolodzy stworzyli listę warzyw najlepszych dla serca. Kardiolodzy stworzyli listę warzyw najlepszych dla serca.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Badania potwierdzają, że jedzenie dużej liczby warzyw może być równie dobre dla zdrowia serca, co robienie dodatkowych 4 tys. kroków każdego dnia. Kapustne, strączkowe, a może korzeniowe - które jednak wybrać? Kardiolodzy nam to ułatwiają, bo stworzyli listę najlepszych warzyw dla serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Bez ryzyka zawału

Warzywa są bardzo ważne dla mocnego serca. Jak wykazują badania te osoby, które jedzą ich dużo są mniej narażone na ryzyko zawału serca czy udaru mózgu. Jest to możliwe, bo substancje odżywcze zawarte w w wielu warzywach dobrze wpływają na regulację ciśnienia krwi i obniżenie poziomu cholesterolu. Pomagają też w utrzymaniu prawidłowej wagi, co też kardiolodzy doceniają.

Doceń błonnik

Badania wykazały, że błonnik zawarty w warzywach wiąże się z cholesterolem w jelitach, dzięki czemu nadmiar cholesterolu jest usuwany, a nie wchłaniany ponownie do krwioobiegu. Z tego względu lekarze polecają szczególnie jedzenie całych warzyw, nigdy nie zastąpią ich suplementy. Owszem, zawierają wyciągi z substancji odżywczych znajdujących się w warzywach, ale pozbawione są najczęściej błonnika.

Kilka porcji

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia co dziennie należy jeść minimum 400 g warzyw i owoców, podzielonych na pięć porcji (o objętości ok. 80-100 g). Warzywa powinny jednak przeważać i stanowić 3 z 5 zalecanych porcji. Kardiolodzy mają swoje typy. Na te warzywa warto postawić!

Zielone warzywa liściaste. Zawierają azotany, czyli substancje fitochemiczne, które obniżają ciśnienie krwi. Są również bogate w przeciwutleniacze, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na zdrowie serca. Wybór jest tu spory - rukola, sałata, jarmuż, kapusta chińska, koper włoski, szpinak.

Buraki. Znalazły się na liście także ze względu na azotany. Przekształcane są w organizmie w tlenek azotu, który rozszerza naczynia krwionośne i wspomaga przepływ krwi, dzięki czemu obniża się ciśnienie tętnicze.

Karczochy. Zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy, które mają wpływ na obniżenie ciśnienia krwi.

Szparagi. Są źródłem asparaptyny, która może mieć korzystny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Te warzywa mają też działanie moczopędne, więc pomagają pozbyć się z organizmu nadmiaru sodu.

Pomidory. Ich siła to potas oraz likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem. Działają ochronnie na serce i cały układ krwionośny.

Czerwona papryka. Ma dużo witaminy C i przeciwutleniaczy, które pomagają w ochronie serca przed stresem oksydacyjnym i chorobami sercowo-naczyniowymi.

Czosnek. Zawiera związki siarkowe, które mogą obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie