Polacy piją taką kawę litrami, nie myśląc o konsekwencjach. Zatyka tętnice, prowadzi do zawału
Miłośnicy tego rodzaju kawy powinni nieco zmniejszyć częstotliwość jej spożywania. Wystarczy spojrzeć na skład, który bez litości wskazuje na znikomy udział kawy w całości. Na pierwszym miejscu cukier, na drugim też, a później jeszcze więcej rewelacji.
10.07.2024 | aktual.: 10.07.2024 14:41
Zapewne słyszeliście stwierdzenia, że kawa rozpuszczalna to "sama chemia", lub że obok prawdziwej kawy nawet nie stała. Nie ma w tym krzty prawdy, bo kawa rozpuszczalna nadal jest kawą, ale inaczej wyprodukowaną, mówiąc krótko. Jest jednak pewien rodzaj kawowego napoju, który znajdziemy niemalże wszędzie. Nie tylko w sklepach, ale też poczekalniach, w hotelach, biurach. To właśnie na tę kawę powinno się uważać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy kawa rozpuszczalna jest niezdrowa?
Kawa rozpuszczalna jest produktem wytworzonym w 100 proc. z kawy, a więc posiada podobny skład i właściwości. Według niektórych badań zawartość przeciwutleniaczy w kawie rozpuszczalnej jest nawet większa niż w kawie parzonej. Ponadto, gdy pijemy kawę rozpuszczalną, dostarczamy do naszego organizmu wiele składników mineralnych, takich jak mangan, wapń, magnez i cynk.
Mniejsza zawartość kofeiny w kawie rozpuszczalnej sprawia, że nie odczuwamy takiego pobudzenia i przyspieszenia metabolizmu jak po spożyciu kawy tradycyjnej. Jedna filiżanka zawiera około 35–85 mg kofeiny. I nie, kawa rozpuszczalna to nie "sama chemia", jak zwykło o niej mówić wiele osób. Takiego określenia można jednak użyć w stosunku do podobnego produktu – znanych napojów kawowych instant 3- czy 2w1.
Jakiej kawy należy unikać?
Kawa 3w1, a raczej napój kawowy (ze względu na znikomą ilość kawy wiele takich produktów nie może być oficjalnie nazywanymi kawą), zawiera w swoim składzie kawę rozpuszczalną, cukier i mleko. Lista składników nie kończy się jednak na tym. Spoglądając na etykietę jednego z takich produktów, możemy zauważyć, że na pierwszym i drugim miejscu jest... cukier. Kawa natomiast plasuje się nieco w tyle. Wcześniej jest utwardzony tłuszcz palmowy.
"Cukier, syrop glukozowy, całkowicie utwardzony tłuszcz z ziaren palmowych, kawa rozpuszczalna 7,9 proc., skrobia z tapioki, stabilizatory (E331, E340, E452, E451), białka mleka, sól, emulgatory (E471, E472e), aromaty" - czytamy na etykiecie produktu.
Jak widać więc, kawa 3w1, oprócz podstawowych składników, zawiera również niezdrowe dodatki. Do tego rodzaju kawy dodaje się zazwyczaj bardzo dużo cukru – często jest go w składzie więcej niż samej kawy – dlatego też spożywanie takiej kawy w nadmiarze może prowadzić do rozwoju niektórych chorób cywilizacyjnych.
Z kolei spożywanie utwardzonego oleju palmowego, który również jest jednym z dodatków w kawie 3w1, może prowadzić m.in. do podwyższonego poziomu "złego" cholesterolu. Ten typ cholesterolu, znany również jako LDL, ma tendencję do odkładania się na ścianach naczyń krwionośnych. To zjawisko, które może wydawać się na pierwszy rzut oka niegroźne, z czasem może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. W miarę upływu czasu "zły cholesterol" gromadzący się na ściankach naczyń krwionośnych może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Jednymi z najbardziej niebezpiecznych skutków miażdżycy są zawał serca i udar mózgu.
Utwardzony olej palmowy zawiera szkodliwe dla organizmu tłuszcze trans. Badania wykazały, że tłuszcze trans mogą wywoływać tzw. zespół metaboliczny.