Piernik bez grama mąki i cukru. Gdy zrobiłam, nikt się nie zorientował, że to wersja fit
Świąteczny piernik to absolutne must have na Boże Narodzenie. Osoby na diecie bezglutenowej mają jednak niemały orzech do zgryzienia. Jak przygotować smaczne ciasto bez mąki, a najlepiej także bez cukru? Rodzą się wątpliwości i dylematy pod tytułem: Może jednak zrobię wyjątek na Święta? Spokojnie, nie musisz rezygnować ze swojej diety.
25.11.2024 13:40
Zdrowsze odpowiedniki tradycyjnych wypieków już dawno przestały być uznawane za fanaberie. Polacy są coraz bardziej wyrozumiali i uważni na kwestie zdrowotne. Możesz nie jeść mąki lub ograniczać ją z różnych powodów. Jeśli w grę wchodzi celiakia lub alergia na gluten, sprawa staje się szczególnie istotna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Piernik na nowo odkryty
Aromatyczne ciastka z miodem i pieprzem znane były już w starożytnym Rzymie. Wspomina o nich Apicjusz, autor książki kucharskiej z I wieku n.e. W średniowieczu z wypiekania korzennych słodkości znani byli Benedyktyni. Zakonnicy zwrócili uwagę na antybakteryjne właściwości przypraw i miodu, dlatego zalecali spożywanie piernika na przeziębienie.
Wypiekanie korzennych ciasteczek na Boże Narodzenie jest powiązane z legendą o piekarzu Bartłomieju. W toruńskiej piwniczce miał on odnaleźć zapomnianą porcję ciasta, która została tam odłożona na czas leżakowania. Oczarowany zapachem, postanowił upiec z niej pierniczki. Gotowe ciastka powiesił na choince w wigilię Bożego Narodzenia, aby każdy mógł się nimi częstować.
Jak zrobić piernik bez mąki i cukru?
Niskowęglowodanowy pyszny piernik bez mąki i cukru zrobisz w 5 minut. Zamiast popularnej białej mąki, potrzebujesz mąki migdałowej.
Składniki:
- 140 g mąki migdałowej,
- 3 łyżki masła orzechowego,
- 4 jajka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżki kakao,
- 4 łyżki erytrytolu,
- 1 tabliczka czekolady deserowej.
Przygotowanie:
- Do mąki dodaj masło orzechowe, jajka, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, kakao i erytrytol.
- Całość wymieszaj mikserem i przelej do keksówki.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 30-35 minut do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu przełóż ciasto na kratkę do ostygnięcia i polej roztopioną czekoladą.
Dlaczego warto sięgnąć po przepis na zdrowy piernik?
Chociaż tradycyjny piernik jest pyszny, warto rozważyć zdrowszą wersję bez białej mąki i cukru, nawet jeśli nie masz nietolerancji glutenu. Dlaczego?
Biała mąka posiada wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że powoduje szybki wzrost poziomu cukru w organizmie. Po jej spożyciu możesz odczuwać zmęczenie i senność. Co więcej, nie zawiera ona błonnika pokarmowego, który na dłużej zapewnia uczucie sytości, zatem nadmierne spożywanie białej mąki może prowadzić do nadwagi.
Myślisz o tym, aby ograniczyć gluten i cukier?
Zbyt duża ilość glutenu nie jest korzystna dla procesów trawiennych. Gluten odkłada się w jelitach, jest trudny do strawienia i może być przyczyną chorób autoimmunologicznych.
Z kolei cukier zawiera puste kalorie i nic poza tym. Dodaje energii, ale nie dostarcza organizmowi żadnych wartościowych składników odżywczych, takich jak witaminy czy minerały. Jego nadmierne spożycie może prowadzić do otyłości, chorób serca lub cukrzycy typu 2.