Nie musi leżakować przez kilka tygodni. Świąteczny piernik na ostatnią chwilę

Piernik to tradycyjny wypiek, który nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jest pyszny, aromatyczny i wilgotny. Niestety, tradycyjny piernik wymaga kilku tygodni leżakowania, aby nabrał odpowiedniego smaku. Jeśli szukasz piernika, który będzie gotowy już w ciągu kilku godzin, ten przepis jest dla ciebie.

Jak przygotować szybki piernik?Jak przygotować szybki piernik?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jeżeli szukasz pysznego i niezawodnego przepisu na ciasto na święta Bożego Narodzenia, to szybki piernik udekorowany czekoladą z pewnością spełni twoje oczekiwania. Ten wyjątkowy wypiek, który proponuję, zawiera w swoim składzie przecier jabłkowy. Ten składnik, który można nabyć w sklepie lub przygotować samodzielnie, nadaje ciastu dodatkowej wilgotności oraz intensywnego aromatu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na jesienny deser? Gruszki na cieście francuskim to jest to!

Przepis na szybki piernik z polewą czekoladową

Ten przepis na szybki piernik jest bardzo prosty do przygotowania. Nie wymaga długiego wyrabiania ciasta ani długiego leżakowania. Piernik jest gotowy już w ciągu kilku godzin.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 180 g cukru,
  • 4 łyżki miodu,
  • 200 ml oleju,
  • czubata szklanka przecieru jabłkowego,
  • 3 łyżki przypraw korzennych,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g czekolady,
  • 2 łyżki zimnego masła (do czekolady),
  • lukier i kolorowa posypka do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
  2. Mąkę przesiej przez sito.
  3. Jajka ubij z cukrem i miodem na puszystą masę.
  4. Dodaj olej i przecier jabłkowy, a następnie mieszaj do połączenia składników.
  5. Dodaj przyprawy korzenne, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj.
  6. Na koniec dodaj przesianą mąkę i wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
  7. Ciasto wylej do formy o wymiarach 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
  9. Upieczony piernik wystudź.

Polewa czekoladowa:

  1. Czekoladę pokrusz na małe kawałki.
  2. Dodaj zimne masło i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
  3. Polewę wylej na wystudzony piernik.

Piernik możesz udekorować lukrem i kolorową posypką. Możesz również posmarować go powidłami śliwkowymi lub użyć innych dodatków, takich jak posiekane orzechy, migdały czy skórka pomarańczowa.

Warto dodać, że piernik nie musi leżakować przez wiele tygodni – świąteczne przygotowania mogą być smaczne, proste i ekspresowe, dzięki temu przepisowi na szybki piernik. Przekonaj się sam, jak łatwo można stworzyć wyjątkowy deser na ostatnią chwilę, zachwycając swoją rodzinę i gości. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste