WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

To jedno z ulubionych ciast siostry Anastazji. Piekę je na każde święta

Do Bożego Narodzenie coraz bliżej, dlatego podejrzewam, że już planujesz świąteczne menu. I w tym roku na suto zastawionym stole nie może zabraknąć konkretnego ciasta. To prawdziwa petarda!

Siostra Anastazja bardzo lubi to ciastoSiostra Anastazja bardzo lubi to ciasto
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Flickr | Piotr Drabik, ffolas
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że choć zbliżające się święta są zdominowane przez całą masę pysznych potraw, to trudno wyobrazić sobie ten magiczny czas bez cudownych wypieków. I tak się składa, że mam prawdziwą perełkę kulinarną w słodkim wydaniu. 

Dlatego jeśli szukasz sprawdzonej receptury ze słodkim akcentem, dzięki której mógłbyś zaskoczyć swoich bliskich, trafiłeś w odpowiednie miejsce. W tym cieście znajdziesz dosłownie wszystko. Lepiej być nie może!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Imprezowe kanapeczki w czterech odsłonach. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Ten wypiek ma w sobie to "coś"

Myśląc o świątecznych wypiekach, pewnie przed oczami masz pyszny piernik, makowiec lub sernik z brzoskwiniami? A co jeśli powiem ci, że wcale nie musisz decydować się na jedno, konkretne ciasto, tylko stworzyć idealną kombinację smakową, która będzie łączyć akcenty kultowych wypieków? Makowiec, sernik i orzechowiec w jednym!

Wiem, że początkowo może brzmieć to jak czysta abstrakcja, ale daj mi minutkę, a wszystko stanie się jasne. Już za moment dowiesz się, jak w mgnieniu oka przygotować niesamowite ciasto Rzeszowiak zgodnie z recepturą samej siostry Anastazji. Co więcej, to jeden z ulubionych wypieków popularnej zakonnicy, dlatego tym bardziej nie możesz go przegapić. Ja sama piekę je w każde święta.

To ciasto to prawdziwy sztos
To ciasto to prawdziwy sztos © Adobe Stock | ffolas

Jak zrobić genialne ciasto siostry Anastazji?

Składniki:

Spód:

  • 250 g mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru pudru,
  • 150 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki śmietany 18%. 

Masa serowa:

  • 500 g sera z wiaderka na serniki,
  • 400 g cukru pudru,
  • 1 kostka masła,
  • 6 jajek,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy.

Masa makowa:

  • 250 g maku w zmielonej wersji,
  • 2 białka,
  • 1 łyżka miodu,
  • ½ szkl. cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego.

Masa orzechowa:

  • 350 g orzechów włoskich w zmielonej wersji,
  • 125 ml mleka,
  • 2 białka,
  • ¾ szkl. cukru,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ciasta kruchego. W tym celu połącz ze sobą wszystkie składniki i zagnieć je na ciasto. Pamiętaj, że zarówno masło, jak i żółtka powinny być zimne.
  2. Następnie należy przygotować 3 warstwy domowego wypieku. Zacznij od sparzenia maku. Następnie przepuść go 3 razy przez maszynkę. Dopiero w takiej wersji będziesz mógł połączyć go z pozostałymi produktami, a mianowicie cukrem, miodem, olejkiem i masłem. Na koniec do powstałej mieszanki dodaj wcześniej ubite na sztywną pianę białka. Pamiętaj, rób to ostrożnie, aby nie uszkodzić struktury białek. 
  3. Czas na orzechowy miks. Zacznij od zmielenia orzechów. Następnie zalej je gorącym mlekiem. Do miski ze składnikami dodaj również masło oraz cukier. Po dokładnym wymieszaniu odstaw powstałą mieszankę na bok, po czym w osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Kiedy orzechowa mieszanka przestygnie, połącz ją z ubitymi białkami. Tu również zachowaj ostrożność. 
  4. Została ostatnia część, czyli masa serowa. Aby ją przygotować, na początku musisz oddzielić żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. W osobnej misce połącz masło z 2 rodzajami cukru. Następnie zacznij dodawać w partiach ser oraz żółtka. Nie zapomnij również o budyniu oraz kandyzowanej skórce z pomarańczy. Gdy mieszanka będzie już gotowa, dodaj do niej ostrożnie ubite wcześniej białka. 
  5. Wszystkie półprodukty są już gotowe. Teraz wystarczy tylko je ze sobą połączyć. W tym celu na spodzie formy rozprowadź ciasto kruche. Bezpośrednio na cieście stwórz najpierw warstwę orzechową, po czym dodaj do środka masę makową. Dopiero teraz możesz przenieść do formy również masę serową
  6. Tak przygotowane ciasto piecz następnie przez ok. 80 minut w temp. 170 stopni Celsjusza. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze