PrzepisCiastaSiostra Anastazja dodaje do migdałowca nietypowy składnik. Wystarczą 3 łyżki

Siostra Anastazja dodaje do migdałowca nietypowy składnik. Wystarczą 3 łyżki

Siostra Anastazja jest mistrzynią najróżniejszych ciast, wypieków i innych dań. Od wielu lat gotuje współsiostrom zakonnym i księżom. Jej przepisy są bardzo popularne i często z nich korzystamy. Tym razem mamy recepturę na przepyszny migdałowiec.

Migdałowiec na białym talerzyku
Migdałowiec na białym talerzyku
Źródło zdjęć: © Freepik

20.10.2023 11:41

Migdałowiec to połączenie słodkiego ciasta z masą kajmakową, bitą śmietaną i migdałami. Smakuje obłędnie i nie da się mu oprzeć. Siostra Anastazja wie, jak rozpieścić nasze podniebienia słodkim smakiem. Poniżej przepis na jej ciasto, które zniknie z blaszki w ekspresowym tempie. Bierzemy się do pracy i zaczynamy naszą kulinarną przygodę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Migdałowiec siostry Anastazji - przepis

Na początku przygotuj składniki. Do ciasta potrzebujesz:

  • 4 jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki mąki,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • łyżeczka proszku.

Dodatkowe składniki:

  • puszka masy krówkowej,
  • płatki migdałowe,
  • budyń śmietankowy bez cukru,
  • kostka masła,
  • 1/3 śmietany 30 proc.,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • duża paczka krakersów,
  • 0,5 l zimnego mleka,
  • cukier puder.
Migdałowiec
Migdałowiec© Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj do nich obydwa cukry. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj i wyłóż na blachę. Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Ugotuj budyń zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Wystudź, a potem połącz z masłem i cukrem pudrem. Dzięki temu krem będzie bardzo smaczny.
  3. Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę i dokładnie wymieszaj.
  4. Upraż płatki migdałowe na suchej patelni.
  5. Ułóż ciasto: zacznij od biszkoptu, na nim połóż masę budyniową, krakersy, masę kajmakową, krakersy, śmietanę kremówką, a na górze prażone płatki migdałowe. Migdałowiec według siostry Anieli jest już gotowy.

Porada: Możemy zrobić migdałowiec bez biszkoptu. Będzie smakował równie dobrze, a proces przygotowywania znacznie się skróci. To od Ciebie zależy, jakie ciasto przygotujesz.

przepisciastosiostra Anastazja
Wybrane dla Ciebie