Siostra Anastazja dodaje do migdałowca nietypowy składnik. Wystarczą 3 łyżki
Siostra Anastazja jest mistrzynią najróżniejszych ciast, wypieków i innych dań. Od wielu lat gotuje współsiostrom zakonnym i księżom. Jej przepisy są bardzo popularne i często z nich korzystamy. Tym razem mamy recepturę na przepyszny migdałowiec.
20.10.2023 11:41
Migdałowiec to połączenie słodkiego ciasta z masą kajmakową, bitą śmietaną i migdałami. Smakuje obłędnie i nie da się mu oprzeć. Siostra Anastazja wie, jak rozpieścić nasze podniebienia słodkim smakiem. Poniżej przepis na jej ciasto, które zniknie z blaszki w ekspresowym tempie. Bierzemy się do pracy i zaczynamy naszą kulinarną przygodę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Migdałowiec siostry Anastazji - przepis
Na początku przygotuj składniki. Do ciasta potrzebujesz:
- 4 jajka,
- pół szklanki cukru,
- pół szklanki mąki,
- łyżeczka cukru wanilinowego,
- łyżeczka proszku.
Dodatkowe składniki:
- puszka masy krówkowej,
- płatki migdałowe,
- budyń śmietankowy bez cukru,
- kostka masła,
- 1/3 śmietany 30 proc.,
- 3 łyżki żelatyny,
- duża paczka krakersów,
- 0,5 l zimnego mleka,
- cukier puder.
Sposób wykonania:
- Ubij białka na sztywną pianę i dodaj do nich obydwa cukry. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj i wyłóż na blachę. Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
- Ugotuj budyń zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Wystudź, a potem połącz z masłem i cukrem pudrem. Dzięki temu krem będzie bardzo smaczny.
- Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę i dokładnie wymieszaj.
- Upraż płatki migdałowe na suchej patelni.
- Ułóż ciasto: zacznij od biszkoptu, na nim połóż masę budyniową, krakersy, masę kajmakową, krakersy, śmietanę kremówką, a na górze prażone płatki migdałowe. Migdałowiec według siostry Anieli jest już gotowy.
Porada: Możemy zrobić migdałowiec bez biszkoptu. Będzie smakował równie dobrze, a proces przygotowywania znacznie się skróci. To od Ciebie zależy, jakie ciasto przygotujesz.