Zrób na święta zamiast jarzynowej. Sałatka "Bartuś" jest jeszcze lepsza
Sałatka "Bartuś" to wariacja na temat i jarzynowej, i ziemniaczanej. Wspaniale odnajdzie się na świątecznym stole i ucieszy zwłaszcza mięsożerców, gdyż znajdziemy w niej niemałe ilości wędzonego specjału. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
29.11.2023 16:29
Szukasz pomysłu na świąteczną sałatkę? Dobrze trafiłeś, gdyż trudno o łatwiejszy przepis. Sałatka "Bartuś" posmakuje zwłaszcza entuzjastom jarzynowej, gdyż oba specjały mają wiele cech wspólnych. Są jednak różnice, które nadają sałatce "Bartuś" ciekawego wymiaru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zamiast jarzynowej? Postaw na sałatkę "Bartuś"
Sałatka "Bartuś" to specjał idealny na każdą okazję. Pomiędzy nią a jarzynową jest wiele podobieństw, a różni je mięsna wkładka, której w sałatce "Bartuś" znajdziemy spore ilości. Postaw na dobrej jakości wędlinę wędzoną. Taka wspaniale odnajdzie się w tej kompozycji.
Sos to bułka z masłem. Poniżej proponujemy najprostsze połączenie, jednak polecamy też wspaniałą kombinację majonezu z jogurtem naturalnym, musztardą i świeżymi ziołami. Taki sos również świetnie sprawdzi się w świątecznej sałatce "Bartuś".
Dobra sałatka świąteczna nie obędzie się bez dodatku świeżych ziół. Te stanowią nie tylko dekorację. Są również wspaniałym aromatycznym dodatkiem, bez którego nic nie smakuje tak dobrze. Postaw na świeży szczypiorek lub koperek.
Sałatka ziemniaczana "Bartuś". Przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 500 g marchewek,
- 10 jajek,
- 1 kg szynki wędzonej,
- 200 g groszku konserwowego,
- 100 g kukurydzy konserwowej,
- 1 jabłko,
- 300 g majonezu,
- szczypiorek,
- łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Obrane ziemniaki i marchewki pokrój w kostkę jak do jarzynowej. Następnie zalej warzywa wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie, ale nie będą się rozpadać (ok. 10 minut).
- Gotowe warzywa odcedź i przepłucz pod zimną bieżącą wodą. Następnie wyłóż na ręcznik papierowy, by usunąć nadmiar wody.
- Jajka ugotuj na twardo. Następnie oddziel żółtka od białek. Białka pokrój w kostkę. Podobnie wędlinę.
- Warzywa, białka, wędlinę i kukurydzę oraz groszek z puszki połącz w dużej misce. Dodaj jabłko otarte na grubych oczkach.
- Majonez wymieszaj z żółtkami, dodaj sól, pieprz oraz odrobinę soku z cytryny dla przełamania mdłości. Wymieszaj wszystkie składniki.
- Sałatkę podawaj schłodzoną udekorowaną posiekanym szczypiorkiem.