Robisz sałatkę jarzynową? Nie popełniaj tych błędów, bo będzie niedobra

Sałatka jarzynowa musi znaleźć się na świątecznym stole w wielu domach, w końcu jest to jedno z naszych dań narodowych. Staramy się, by wyszła pyszna, ale nie zawsze nam to wychodzi. Jeśli masz z tym problem, zapewne popełniasz kilka błędów. W tym artykule wyjaśnimy, o co chodzi.

Sałatka jarzynowaSałatka jarzynowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Sałatka jarzynowa to niezwykle pyszne połączenie różnych składników (szczególnie warzyw), które znane jest niemalże każdemu z nas. Możemy ją modyfikować na różne sposoby, tworząc swoje własne wersje klasycznego przepisu. Jest świetną propozycją na obiad i kolację. Idealnie pasuje do kanapek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na jesienny deser? Gruszki na cieście francuskim to jest to!

Sałatka jarzynowa nie wychodzi? Popełniasz te błędy

Chociaż przygotowanie takiej sałatki jest banalnie proste, to nie zawsze uda nam się wystrzec błędów. Oto kilka z nich:

  • zbyt grubo lub zbyt drobno pokrojone warzywa - jarzyny muszą mieć podobną grubość, w innym przypadki sałatka będzie mocno nieapetyczna, najlepsze będą kostki o średnicy 1 cm, a ziemniaki i jajka pokrój na nieco większe kawałki,
  • nieodpowiednia ilość majonezu - sałatka jarzynowa będzie za sucha lub nie będzie czuć jej smaku,
  • niedobre doprawienie sałatki - źle doprawione danie nie smakuje dobrze i jest bardzo mdłe, lepiej nie oszczędzać na soli,
  • nieodpowiednie proporcje składników - najlepiej żeby wszystkich składników było tyle samo, przewaga któregoś produktu zaburza smak całej potrawy.

Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową?

Musisz pamiętać o tym, by przechowywać tę przystawkę w lodówce - tam panują najlepsze dla niej warunki. Nie można jednak robić tego zbyt długo, gdyż sałatka jarzynowa ma dość krótki termin ważności. Najlepiej zjeść ją w ciągu 3-4 dni - znajdują się w niej warzywa i jajka. Gdy ten czas minie, wyrzuć całą sałatkę, gdyż może ci zaszkodzić. To samo zrób, gdy zauważysz jakieś zmiany w smaku i wyglądzie.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy