Robisz sałatkę jarzynową? Nie popełniaj tych błędów, bo będzie niedobra

Sałatka jarzynowa musi znaleźć się na świątecznym stole w wielu domach, w końcu jest to jedno z naszych dań narodowych. Staramy się, by wyszła pyszna, ale nie zawsze nam to wychodzi. Jeśli masz z tym problem, zapewne popełniasz kilka błędów. W tym artykule wyjaśnimy, o co chodzi.

Sałatka jarzynowaSałatka jarzynowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Sałatka jarzynowa to niezwykle pyszne połączenie różnych składników (szczególnie warzyw), które znane jest niemalże każdemu z nas. Możemy ją modyfikować na różne sposoby, tworząc swoje własne wersje klasycznego przepisu. Jest świetną propozycją na obiad i kolację. Idealnie pasuje do kanapek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na jesienny deser? Gruszki na cieście francuskim to jest to!

Sałatka jarzynowa nie wychodzi? Popełniasz te błędy

Chociaż przygotowanie takiej sałatki jest banalnie proste, to nie zawsze uda nam się wystrzec błędów. Oto kilka z nich:

  • zbyt grubo lub zbyt drobno pokrojone warzywa - jarzyny muszą mieć podobną grubość, w innym przypadki sałatka będzie mocno nieapetyczna, najlepsze będą kostki o średnicy 1 cm, a ziemniaki i jajka pokrój na nieco większe kawałki,
  • nieodpowiednia ilość majonezu - sałatka jarzynowa będzie za sucha lub nie będzie czuć jej smaku,
  • niedobre doprawienie sałatki - źle doprawione danie nie smakuje dobrze i jest bardzo mdłe, lepiej nie oszczędzać na soli,
  • nieodpowiednie proporcje składników - najlepiej żeby wszystkich składników było tyle samo, przewaga któregoś produktu zaburza smak całej potrawy.

Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową?

Musisz pamiętać o tym, by przechowywać tę przystawkę w lodówce - tam panują najlepsze dla niej warunki. Nie można jednak robić tego zbyt długo, gdyż sałatka jarzynowa ma dość krótki termin ważności. Najlepiej zjeść ją w ciągu 3-4 dni - znajdują się w niej warzywa i jajka. Gdy ten czas minie, wyrzuć całą sałatkę, gdyż może ci zaszkodzić. To samo zrób, gdy zauważysz jakieś zmiany w smaku i wyglądzie.

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy