Mój piernik zawsze jest mięciutki i długo nie wysycha. Do ciasta dodaję ten składnik

Klasyczne pierniki mają mocny, korzenny aromat, ale ich ciasto jest dość ciężkie i zbite. Zwłaszcza druga cecha tych klasycznych wypieków nie wszystkim odpowiada. Można jednak przygotować piernik w wersji: lekki i puszysty.

Mięciutki i delikatny piernik na Boże NarodzenieMięciutki i delikatny piernik na Boże Narodzenie
Źródło zdjęć: © Ad
Dorota Gepert

Chociaż do świąt pozostało jeszcze trochę czasu, to już tęsknimy za aromatami cynamonu, goździków, kardamonu. Właśnie zapachy przypraw korzennych kojarzą się z Bożym Narodzeniem. A jak przyprawy korzenne, to wiadomo piernik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczny piernik w domowym wydaniu. Robię go co roku i nigdy mnie nie zawiódł

Klasyczny piernik nie dla każdego

Piernik od setek lat związany jest z tradycją świąteczną. To wypiek na bazie miodu, z dużą ilością przypraw, dość ciężki i bardzo aromatyczny. W wielu rodzinach kultywuje się zwyczaj pieczenia piernika dojrzewającego, właśnie na święta. Wymaga on sporo pracy i uwagi. Jest nie tylko pracochłonny, ale też jego smak dla wielu osób jest zbyt ciężki.

Piernik będzie mięciutki i delikatny

Jeśli nie jesteś fanem klasycznego piernika, możesz upiec go w lżejszej wersji. Nie zabraknie w nim charakterystycznych przypraw, ale jego struktura będzie zupełnie inna. Taki piernik jest puszysty i delikatny, a jego przygotowanie jest tak proste, że poradzą sobie nawet początkujący. Używam do niego maślanki, która sprawia, że ciasto ma lekką, ale też wilgotną strukturę. Długo też się nie wysusza. Można go zrobić, podobnie jak większość pierników, na kilka dni przed świętami lub na przedświąteczne spotkanie w grudniu.

Piernik na maślance

Składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki tortowej,
  • 2 szklanki maślanki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki powideł śliwkowych lub porzeczkowych,
  • 2 łyżki kakao,
  • kardamon, cynamon, goździki do smaku, można też użyć gotowej mieszanki przypraw,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z kakao, przyprawami i sodą.
  2. Przygotuj mokre składniki: maślankę połącz z jajkiem, dodaj olej oraz powidła.
  3. Do masy z mokrych składników dodaj cukier i sól, dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie dodaj mąkę z kakao, przyprawami i sodą. Wymieszaj całość.
  5. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza.
  7. Piernik piecz około 50 minut, do suchego patyczka.


Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki