Mój piernik zawsze jest mięciutki i długo nie wysycha. Do ciasta dodaję ten składnik

Klasyczne pierniki mają mocny, korzenny aromat, ale ich ciasto jest dość ciężkie i zbite. Zwłaszcza druga cecha tych klasycznych wypieków nie wszystkim odpowiada. Można jednak przygotować piernik w wersji: lekki i puszysty.

Mięciutki i delikatny piernik na Boże NarodzenieMięciutki i delikatny piernik na Boże Narodzenie
Źródło zdjęć: © Ad
Dorota Gepert

Chociaż do świąt pozostało jeszcze trochę czasu, to już tęsknimy za aromatami cynamonu, goździków, kardamonu. Właśnie zapachy przypraw korzennych kojarzą się z Bożym Narodzeniem. A jak przyprawy korzenne, to wiadomo piernik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczny piernik w domowym wydaniu. Robię go co roku i nigdy mnie nie zawiódł

Klasyczny piernik nie dla każdego

Piernik od setek lat związany jest z tradycją świąteczną. To wypiek na bazie miodu, z dużą ilością przypraw, dość ciężki i bardzo aromatyczny. W wielu rodzinach kultywuje się zwyczaj pieczenia piernika dojrzewającego, właśnie na święta. Wymaga on sporo pracy i uwagi. Jest nie tylko pracochłonny, ale też jego smak dla wielu osób jest zbyt ciężki.

Piernik będzie mięciutki i delikatny

Jeśli nie jesteś fanem klasycznego piernika, możesz upiec go w lżejszej wersji. Nie zabraknie w nim charakterystycznych przypraw, ale jego struktura będzie zupełnie inna. Taki piernik jest puszysty i delikatny, a jego przygotowanie jest tak proste, że poradzą sobie nawet początkujący. Używam do niego maślanki, która sprawia, że ciasto ma lekką, ale też wilgotną strukturę. Długo też się nie wysusza. Można go zrobić, podobnie jak większość pierników, na kilka dni przed świętami lub na przedświąteczne spotkanie w grudniu.

Piernik na maślance

Składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki tortowej,
  • 2 szklanki maślanki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki powideł śliwkowych lub porzeczkowych,
  • 2 łyżki kakao,
  • kardamon, cynamon, goździki do smaku, można też użyć gotowej mieszanki przypraw,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z kakao, przyprawami i sodą.
  2. Przygotuj mokre składniki: maślankę połącz z jajkiem, dodaj olej oraz powidła.
  3. Do masy z mokrych składników dodaj cukier i sól, dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie dodaj mąkę z kakao, przyprawami i sodą. Wymieszaj całość.
  5. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza.
  7. Piernik piecz około 50 minut, do suchego patyczka.


Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟