Mój piernik zawsze jest mięciutki i długo nie wysycha. Do ciasta dodaję ten składnik

Klasyczne pierniki mają mocny, korzenny aromat, ale ich ciasto jest dość ciężkie i zbite. Zwłaszcza druga cecha tych klasycznych wypieków nie wszystkim odpowiada. Można jednak przygotować piernik w wersji: lekki i puszysty.

Mięciutki i delikatny piernik na Boże NarodzenieMięciutki i delikatny piernik na Boże Narodzenie
Źródło zdjęć: © Ad
Dorota Gepert

Chociaż do świąt pozostało jeszcze trochę czasu, to już tęsknimy za aromatami cynamonu, goździków, kardamonu. Właśnie zapachy przypraw korzennych kojarzą się z Bożym Narodzeniem. A jak przyprawy korzenne, to wiadomo piernik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczny piernik w domowym wydaniu. Robię go co roku i nigdy mnie nie zawiódł

Klasyczny piernik nie dla każdego

Piernik od setek lat związany jest z tradycją świąteczną. To wypiek na bazie miodu, z dużą ilością przypraw, dość ciężki i bardzo aromatyczny. W wielu rodzinach kultywuje się zwyczaj pieczenia piernika dojrzewającego, właśnie na święta. Wymaga on sporo pracy i uwagi. Jest nie tylko pracochłonny, ale też jego smak dla wielu osób jest zbyt ciężki.

Piernik będzie mięciutki i delikatny

Jeśli nie jesteś fanem klasycznego piernika, możesz upiec go w lżejszej wersji. Nie zabraknie w nim charakterystycznych przypraw, ale jego struktura będzie zupełnie inna. Taki piernik jest puszysty i delikatny, a jego przygotowanie jest tak proste, że poradzą sobie nawet początkujący. Używam do niego maślanki, która sprawia, że ciasto ma lekką, ale też wilgotną strukturę. Długo też się nie wysusza. Można go zrobić, podobnie jak większość pierników, na kilka dni przed świętami lub na przedświąteczne spotkanie w grudniu.

Piernik na maślance

Składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki tortowej,
  • 2 szklanki maślanki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki powideł śliwkowych lub porzeczkowych,
  • 2 łyżki kakao,
  • kardamon, cynamon, goździki do smaku, można też użyć gotowej mieszanki przypraw,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z kakao, przyprawami i sodą.
  2. Przygotuj mokre składniki: maślankę połącz z jajkiem, dodaj olej oraz powidła.
  3. Do masy z mokrych składników dodaj cukier i sól, dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie dodaj mąkę z kakao, przyprawami i sodą. Wymieszaj całość.
  5. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza.
  7. Piernik piecz około 50 minut, do suchego patyczka.


Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie