Mój piernik zawsze jest mięciutki i długo nie wysycha. Do ciasta dodaję ten składnik
Klasyczne pierniki mają mocny, korzenny aromat, ale ich ciasto jest dość ciężkie i zbite. Zwłaszcza druga cecha tych klasycznych wypieków nie wszystkim odpowiada. Można jednak przygotować piernik w wersji: lekki i puszysty.
27.11.2024 09:58
Chociaż do świąt pozostało jeszcze trochę czasu, to już tęsknimy za aromatami cynamonu, goździków, kardamonu. Właśnie zapachy przypraw korzennych kojarzą się z Bożym Narodzeniem. A jak przyprawy korzenne, to wiadomo piernik.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klasyczny piernik nie dla każdego
Piernik od setek lat związany jest z tradycją świąteczną. To wypiek na bazie miodu, z dużą ilością przypraw, dość ciężki i bardzo aromatyczny. W wielu rodzinach kultywuje się zwyczaj pieczenia piernika dojrzewającego, właśnie na święta. Wymaga on sporo pracy i uwagi. Jest nie tylko pracochłonny, ale też jego smak dla wielu osób jest zbyt ciężki.
Piernik będzie mięciutki i delikatny
Jeśli nie jesteś fanem klasycznego piernika, możesz upiec go w lżejszej wersji. Nie zabraknie w nim charakterystycznych przypraw, ale jego struktura będzie zupełnie inna. Taki piernik jest puszysty i delikatny, a jego przygotowanie jest tak proste, że poradzą sobie nawet początkujący. Używam do niego maślanki, która sprawia, że ciasto ma lekką, ale też wilgotną strukturę. Długo też się nie wysusza. Można go zrobić, podobnie jak większość pierników, na kilka dni przed świętami lub na przedświąteczne spotkanie w grudniu.
Piernik na maślance
Składniki:
- 2 i 1/3 szklanki mąki tortowej,
- 2 szklanki maślanki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- 1 jajko,
- 4 łyżki powideł śliwkowych lub porzeczkowych,
- 2 łyżki kakao,
- kardamon, cynamon, goździki do smaku, można też użyć gotowej mieszanki przypraw,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszaj z kakao, przyprawami i sodą.
- Przygotuj mokre składniki: maślankę połącz z jajkiem, dodaj olej oraz powidła.
- Do masy z mokrych składników dodaj cukier i sól, dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj mąkę z kakao, przyprawami i sodą. Wymieszaj całość.
- Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza.
- Piernik piecz około 50 minut, do suchego patyczka.