Pojawia się w marketach. Warto zwrócić na nią uwagę, bo to zdrowy i pyszny drób

Na święta chciałabyś przygotować coś szczególnego, danie, które zaskoczy bliskich, bo rzadko pojawia się na stołach... W takiej sytuacji warto postawić na perliczkę. Ten rodzaj drobiu jest wyjątkowo smaczny i delikatny.

Ten drób świetnie nadaje się na uroczyste okazje Ten drób świetnie nadaje się na uroczyste okazje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Mięso perliczki, choć ostatnio było nieco zapomniane w polskiej kuchni, zaczyna zyskiwać na popularności. To zdrowa i smaczna alternatywa dla kurczaka. Perliczki pojawiają się w marketach i dyskontach, warto się nimi zainteresować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne szaszłyki z kurczakiem i cukinią

Perliczka to zdrowa alternatywa

Perliczka, choć jest mniej popularna niż kurczak czy indyk, ma wiele zalet, które czynią ją doskonałym wyborem dla wszystkich dbających o zdrowie. Według badań, mięso perliczki zawiera mniej tłuszczu niż kurczak, co czyni je idealnym dla osób na diecie niskotłuszczowej. Jest również doskonałym źródłem białka wysokiej jakości, które jest bardzo ważne w diecie.

Co więcej, mięso perliczek jest bogate w witaminy i minerały. Nie brakuje w nim potasu, magnezu czy witamin z grupy B, które wspierają organizm. Poprawiają metabolizm, a także funkcjonowanie układu nerwowego. Perliczka to także cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które poprawiają funkcjonowanie serca i zapobiegają chorobom układu krążenia.

Ma wiele walorów kulinarnych

Perliczka wraca do łask nie tylko ze względu na swoje właściwości zdrowotne, ale również smakowe. Mięso z perliczki jest wyjątkowo soczyste i aromatyczne, z subtelną nutą dziczyzny, którą można łatwo połączyć z różnorodnymi składnikami. Popularne są dania z perliczki pieczonej z żurawiną i jabłkiem lub duszonej z leśnymi grzybami i ziołami, bo świetnie pasują do tego delikatnego mięsa.

Eksperci żywieniowi często podkreślają, że perliczki są wyjątkowo wartościowe pod względem odżywczym. To jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa.

Pieczona perliczka

Składniki:

  • 1 perliczka patroszona,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek do smaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki oliwy lub oleju,
  • kilka plastrów surowego boczku, opcjonalnie
  • 1 jabłko,
  • garść żurawiny,
  • gałązka rozmarynu,
  • pół szklanki białego wytrawnego wina lub bulionu.

Sposób przygotowania:

  1. Perliczkę umyj, a potem osusz. Natrzyj mięso przyprawami i oliwą zarówno od zewnątrz jak i wewnątrz. Możesz odstawić do zamarynowania na kilka godzin.
  2. Tak przygotowaną perliczkę owiń plasterkami boczku i ułóż w naczyniu żaroodpornym z przykryciem.
  3. Jabłko pokrój na grubsze plastry, pozbaw je gniazd nasiennych. Ułóż je wokół perliczki razem z żurawiną. Polej całość winem lub bulionem i przykryj pokrywką.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę.
  5. Potem polej mięso powstałym sosem, zdejmij pokrywkę, dołóż rozmaryn i piecz jeszcze pół godziny.
Wybrane dla Ciebie
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀