Pojawia się w marketach. Warto zwrócić na nią uwagę, bo to zdrowy i pyszny drób
Na święta chciałabyś przygotować coś szczególnego, danie, które zaskoczy bliskich, bo rzadko pojawia się na stołach... W takiej sytuacji warto postawić na perliczkę. Ten rodzaj drobiu jest wyjątkowo smaczny i delikatny.
17.12.2024 20:15
Mięso perliczki, choć ostatnio było nieco zapomniane w polskiej kuchni, zaczyna zyskiwać na popularności. To zdrowa i smaczna alternatywa dla kurczaka. Perliczki pojawiają się w marketach i dyskontach, warto się nimi zainteresować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Perliczka to zdrowa alternatywa
Perliczka, choć jest mniej popularna niż kurczak czy indyk, ma wiele zalet, które czynią ją doskonałym wyborem dla wszystkich dbających o zdrowie. Według badań, mięso perliczki zawiera mniej tłuszczu niż kurczak, co czyni je idealnym dla osób na diecie niskotłuszczowej. Jest również doskonałym źródłem białka wysokiej jakości, które jest bardzo ważne w diecie.
Co więcej, mięso perliczek jest bogate w witaminy i minerały. Nie brakuje w nim potasu, magnezu czy witamin z grupy B, które wspierają organizm. Poprawiają metabolizm, a także funkcjonowanie układu nerwowego. Perliczka to także cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które poprawiają funkcjonowanie serca i zapobiegają chorobom układu krążenia.
Ma wiele walorów kulinarnych
Perliczka wraca do łask nie tylko ze względu na swoje właściwości zdrowotne, ale również smakowe. Mięso z perliczki jest wyjątkowo soczyste i aromatyczne, z subtelną nutą dziczyzny, którą można łatwo połączyć z różnorodnymi składnikami. Popularne są dania z perliczki pieczonej z żurawiną i jabłkiem lub duszonej z leśnymi grzybami i ziołami, bo świetnie pasują do tego delikatnego mięsa.
Eksperci żywieniowi często podkreślają, że perliczki są wyjątkowo wartościowe pod względem odżywczym. To jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa.
Pieczona perliczka
Składniki:
- 1 perliczka patroszona,
- sól i pieprz do smaku,
- majeranek do smaku,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżki oliwy lub oleju,
- kilka plastrów surowego boczku, opcjonalnie
- 1 jabłko,
- garść żurawiny,
- gałązka rozmarynu,
- pół szklanki białego wytrawnego wina lub bulionu.
Sposób przygotowania:
- Perliczkę umyj, a potem osusz. Natrzyj mięso przyprawami i oliwą zarówno od zewnątrz jak i wewnątrz. Możesz odstawić do zamarynowania na kilka godzin.
- Tak przygotowaną perliczkę owiń plasterkami boczku i ułóż w naczyniu żaroodpornym z przykryciem.
- Jabłko pokrój na grubsze plastry, pozbaw je gniazd nasiennych. Ułóż je wokół perliczki razem z żurawiną. Polej całość winem lub bulionem i przykryj pokrywką.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę.
- Potem polej mięso powstałym sosem, zdejmij pokrywkę, dołóż rozmaryn i piecz jeszcze pół godziny.