Jak zrobić zupę z mrożonych grzybów? Tylko wtedy będzie smaczna i aromatyczna

U ciebie barszcz czy grzybowa? Już zaczęły się przedświąteczne dyskusje. Te dwie zupy na wigilijnym stole pojawiają się najczęściej, a na to którą wybieramy, w dużej mierze ma to z jakiego rejonu kraju pochodzą nasi przodkowie. Jeśli u ciebie palma pierwszeństwa należy do grzybowej, przypominamy, jak zrobić ją najlepiej z mrożonych grzybów.

Zupa grzybowa powinna mieć głęboki smak i aromat Zupa grzybowa powinna mieć głęboki smak i aromat
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Zupa grzybowa to klasyka kuchni polskiej, lubimy cieszyć się jej smakiem szczególnie podczas świąt. O tej porze roku można przygotować ją na bazie grzybów mrożonych lub suszonych. Sekretem tej zupy są zawsze odpowiednio dobrane grzyby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Wybierz najlepsze grzyby

W dobrej zupie grzybowej nie powinno zabraknąć prawdziwków i podgrzybków, bo dają wspaniały aromat. Właśnie te grzyby, które uchodzą za najlepsze, są kluczowe, by zupa osiągnęła pełnię smaku, jakiego nie uzyskamy, używając innych gatunków grzybów. Druga ważna rzecz to odpowiednie ich przygotowanie.

Ważny pierwszy krok

Zanim zaczniemy gotować zupę, grzyby trzeba rozmrozić. Najlepiej wyjąć je wcześniej z zamrażalnika i przełożyć do lodówki. Potem trzeba odlać z nich nadmiar wody, pokroić na plasterki. Tak przygotowane grzyby warto przesmażyć na maśle z cebulą i przyprawami. Wtedy ich smak będzie lepszy, uwolni się więcej aromatu.

Zupa na mrożonych grzybach

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 15 g masła, można użyć klarowanego,
  • 250 g mrożonych grzybów,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • śmietana kremówka do smaku,
  • gałązki natki pietruszki do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Rozmrożone grzyby pokrój na plasterki.
  2. Obierz wszystkie warzywa, drobno je posiekaj lub zetrzyj na tarce.
  3. Na patelni rozgrzej masło. Przesmaż na niej cebulę z grzybami i przełóż do garnka.
  4. Następnie przesmaż pozostałe warzywa, dodaj do grzybów.
  5. Zalej całość gorącym bulionem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Zupę gotuj aż warzywa i grzyby będą miękkie.
  7. Możesz zupę zblendować na krem, wtedy zostaw kilka plasterków grzybów do dekoracji.
  8. Dopraw zupę śmietanką.
  9. Podawaj z drobno pokrojoną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość