Jak zrobić zupę z mrożonych grzybów? Tylko wtedy będzie smaczna i aromatyczna
U ciebie barszcz czy grzybowa? Już zaczęły się przedświąteczne dyskusje. Te dwie zupy na wigilijnym stole pojawiają się najczęściej, a na to którą wybieramy, w dużej mierze ma to z jakiego rejonu kraju pochodzą nasi przodkowie. Jeśli u ciebie palma pierwszeństwa należy do grzybowej, przypominamy, jak zrobić ją najlepiej z mrożonych grzybów.
28.11.2024 08:14
Zupa grzybowa to klasyka kuchni polskiej, lubimy cieszyć się jej smakiem szczególnie podczas świąt. O tej porze roku można przygotować ją na bazie grzybów mrożonych lub suszonych. Sekretem tej zupy są zawsze odpowiednio dobrane grzyby.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wybierz najlepsze grzyby
W dobrej zupie grzybowej nie powinno zabraknąć prawdziwków i podgrzybków, bo dają wspaniały aromat. Właśnie te grzyby, które uchodzą za najlepsze, są kluczowe, by zupa osiągnęła pełnię smaku, jakiego nie uzyskamy, używając innych gatunków grzybów. Druga ważna rzecz to odpowiednie ich przygotowanie.
Ważny pierwszy krok
Zanim zaczniemy gotować zupę, grzyby trzeba rozmrozić. Najlepiej wyjąć je wcześniej z zamrażalnika i przełożyć do lodówki. Potem trzeba odlać z nich nadmiar wody, pokroić na plasterki. Tak przygotowane grzyby warto przesmażyć na maśle z cebulą i przyprawami. Wtedy ich smak będzie lepszy, uwolni się więcej aromatu.
Zupa na mrożonych grzybach
Składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 15 g masła, można użyć klarowanego,
- 250 g mrożonych grzybów,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- śmietana kremówka do smaku,
- gałązki natki pietruszki do podania.
Sposób przygotowania:
- Rozmrożone grzyby pokrój na plasterki.
- Obierz wszystkie warzywa, drobno je posiekaj lub zetrzyj na tarce.
- Na patelni rozgrzej masło. Przesmaż na niej cebulę z grzybami i przełóż do garnka.
- Następnie przesmaż pozostałe warzywa, dodaj do grzybów.
- Zalej całość gorącym bulionem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Zupę gotuj aż warzywa i grzyby będą miękkie.
- Możesz zupę zblendować na krem, wtedy zostaw kilka plasterków grzybów do dekoracji.
- Dopraw zupę śmietanką.
- Podawaj z drobno pokrojoną natką pietruszki.