Jak gotować mrożone pierogi? Wielu popełnia błąd, przez co się rozpadają

Pierogi to jedna z tych potraw, która świetnie nadaje się do mrożenia. Bardzo ułatwia nam to świąteczne przygotowania, bo można je zrobić znacznie wcześniej. Jak je odgrzewać, by smakowały jak te świeże? Wystarczy trzymać się kilku zasad.

Podpowiadamy, jak gotować mrożone pierogi. Podpowiadamy, jak gotować mrożone pierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Każdy rodzaj pierogów świetnie nadaje się do mrożenia. Dobrze znoszą ten proces zarówno te na słodko, na przykład z serem czy owocami, jak i te wytrawne, czyli z mięsem, kaszą czy ruskie. Przed świętami jednak nasze myśli koncentrują się wokół tradycyjnych pierogów postnych, czyli z kapustą i suszonymi grzybami. Ten rodzaj pierogów także można zrobić wcześniej i zamrozić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Mrożone pierogi mogą smakować jak świeże

Czy mrożone pierogi mogą smakować tak samo, jak te świeżo zrobione i ugotowane? Tak, ale pod warunkiem, że odpowiednio je zamrozimy, a potem odgrzejemy. Mrożone pierogi wymagają trochę inne podejścia niż te świeżo zrobione.

Pierogi można mrozić na dwa, a właściwie nawet trzy sposoby. Pierwsza metoda polega na tym, że do zamrażalnika wkładamy surowe pierogi, zaraz po ich zlepieniu. Druga zaś na zamrożeniu pierogów ugotowanych, a trzecia — zblanszowanych. Tę ostatnią metodę poleca Anna Starmach. Ekspertka wkłada swoje pierogi do gotującej wody tylko na 30 sekund.

Która z tych metod jest najlepsza? Pewnie każdy ma swoją ulubioną, która się u niego sprawdza. Najwięcej smaku zachowują pierogi surowe lub zblanszowane. Mrożenie ugotowanych pierogów z mięsem czy kapustą lepiej stosować sporadycznie, na przykład gdy ich nadmiar zostanie po kolacji.

Pierogi mrozimy w szczelnych opakowaniach
Pierogi mrozimy w szczelnych opakowaniach © Canva | Qwart

Nie mogą się stykać

Bardzo istotny jest kolejny krok. Pierogi trzeba zawsze mrozić na tacce (można ją wcześniej oprószyć mąką czy posmarować olejem). Drugi sposób to układanie ich na papierze do pieczenia i smarowanie każdego pieroga olejem. Układamy je tak, by się nie stykały i przykrywamy folią spożywczą. Dopiero po zamrożeniu, czyli po 2-3 godzinach można je przesypać do woreczków strunowych. Gdy mamy więcej miejsca w zamrażarce, mogą pozostać na tackach. To powoduje, że pierogi nie zlepiają się, nie są przesuszone, ani nie pękają podczas odgrzewania.

Jak gotować mrożone pierogi?

Odgrzewanie mrożonych pierogów to kolejny istotny krok. Czasami mamy tendencję, by robić to dłużej niż w przypadku tych świeżych. A wymagają tylko nieznacznie więcej czasu, bo około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Mrożone pierogi, które były wcześniej ugotowane, będą gotowe jeszcze szybciej. Rozgotowane tracą jędrność i smak. Co jeszcze jest ważne?

  1. Tak jak w przypadku świeżych pierogów, trzeba to robić w dużym garnku, by pierogi mogły swobodnie pływać. Wodę trzeba posolić i dolać do niej odrobinę oleju, co zapobiegnie zlepianiu się pierogów.
  2. Pierogi warto odgrzewać na małej mocy palnika, najlepiej garnek lekko przykryć. Wtedy pierogi na pewno nie popękają, a farsz będzie idealnie ciepły.
  3. Jeśli chcemy podać pierogi z wody lepiej ich nie rozmrażać. W gorącej "kąpieli" pod przykryciem ten proces przebiegnie sprawnie. Jednak gdy chcemy je odsmażać na patelni, lepiej je wcześniej rozmrozić.
  4. Pierogi można przechowywać w zamrażarce do trzech miesięcy.
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy