Świąteczne dania od Magdy Gessler. Cena za jedno uszko zawróci w głowie
Chociaż do Świąt pozostał niecały miesiąc, to przygotowania powoli ruszyły. Aby uniknąć przedświątecznej gorączki i godzin spędzonych w kuchni przy garnkach, można sięgnąć po gotowe rozwiązanie od Magdy Gessler. Za przysmaki spod szyldu znanej restauratorki trzeba jednak słono zapłacić.
26.11.2024 15:03
Restauracja "U Fukiera" to flagowy lokal Magdy Gessler. Jak co roku pojawiła się oferta świąteczna, a w niej dania, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Chociaż ceny już w poprzednich latach były wysokie, to teraz zapłacić trzeba jeszcze więcej. Rodzinne święta mogą kosztować fortunę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Catering świąteczny u Magdy Gessler
W katalogu Magdy Gessler znaleźć można aż 7 restauracji, ale to "U Fukiera" cieszy się największą popularnością. Jedni zachwycają się ofertą, inni mają raczej mieszane uczucia. Mimo to lokal przyciąga tłumy fanów, którzy chętnie korzystają również z oferty cateringowej, ułatwiając świąteczne przygotowania.
Kolację zaczyna się tradycyjnie od zupy. Za 900 ml czerwonego barszczu na zakwasie zapłacić trzeba 67 zł, a czysta zupa grzybowa w tej samej objętości kosztować będzie nas 83 zł. To jednak dopiero początek, bo dobrze jest do tej zupy dorzucić np. uszka z grzybami. Za jedną sztukę zapłacić trzeba w przeliczeniu 7 zł, a jeden pieróg kosztuje 10 zł.
Sałatka jarzynowa podrożała w porównaniu do 2023 zł o 2 zł i za 300 gramów zapłacić trzeba 43 zł. Śledź pod pierzynką kosztuje teraz 59 zł, pstrąg faszerowany koprem 95 zł, a 200 g ryby po grecku wyciągnie z naszego portfela aż 49 zł.
Po obiedzie pora na deser. Tutaj cenami również można się słono rozczarować. Absolutnym rekordzistą jest tort makowy - 3,5 kg tego przysmaku kosztuje 450 zł. Tańszy jest jabłecznik (77 zł/1,2 kg), piernik staropolski z powidłami (90 zł/1 kg) i makowiec (145 zł/1,2 kg).
Co na obiad? Kurczak pieczony po polsku kosztuje 135 zł, rolada cielęca faszerowana koprem 149 zł/kg, a pieczona kaczka z antonówką 193 zł.
Skąd wysokie ceny?
Na widok cen u Magdy Gessler zdecydowanie można złapać się za głowę. Nie jest tanio i nigdy nie będzie, bo na cenę dań składa się wiele czynników. Podstawą jest oczywiście cena półproduktów i koszty prowadzenia działalności, takie jak pensje pracowników, opłaty i podatki. Płacimy za wygodę i oszczędność czasu - to też ma swoją wartość.
Ważnym elementem, które winduje ceny mocno do góry jest nazwisko. Dania od Magdy Gessler zawsze będą kosztowały więcej niż te od pani Reni, chociażby pani Renia lepiła najlepsze uszka na świecie.