Świąteczne dania od Magdy Gessler. Cena za jedno uszko zawróci w głowie

Chociaż do Świąt pozostał niecały miesiąc, to przygotowania powoli ruszyły. Aby uniknąć przedświątecznej gorączki i godzin spędzonych w kuchni przy garnkach, można sięgnąć po gotowe rozwiązanie od Magdy Gessler. Za przysmaki spod szyldu znanej restauratorki trzeba jednak słono zapłacić.

Magda Gessler zaszalała z cenami cateringu na świętaMagda Gessler zaszalała z cenami cateringu na święta
Źródło zdjęć: © Facebook
Ewa Malinowska

Restauracja "U Fukiera" to flagowy lokal Magdy Gessler. Jak co roku pojawiła się oferta świąteczna, a w niej dania, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Chociaż ceny już w poprzednich latach były wysokie, to teraz zapłacić trzeba jeszcze więcej. Rodzinne święta mogą kosztować fortunę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeden sekret idealnych placków ziemniaczanych. Daria Ładocha wyjaśnia popularny błąd

Catering świąteczny u Magdy Gessler

W katalogu Magdy Gessler znaleźć można aż 7 restauracji, ale to "U Fukiera" cieszy się największą popularnością. Jedni zachwycają się ofertą, inni mają raczej mieszane uczucia. Mimo to lokal przyciąga tłumy fanów, którzy chętnie korzystają również z oferty cateringowej, ułatwiając świąteczne przygotowania.

(fot. Delikatesy U Fukiera Magda Gessler)
(fot. Delikatesy U Fukiera Magda Gessler) © Facebook

Kolację zaczyna się tradycyjnie od zupy. Za 900 ml czerwonego barszczu na zakwasie zapłacić trzeba 67 zł, a czysta zupa grzybowa w tej samej objętości kosztować będzie nas 83 zł. To jednak dopiero początek, bo dobrze jest do tej zupy dorzucić np. uszka z grzybami. Za jedną sztukę zapłacić trzeba w przeliczeniu 7 zł, a jeden pieróg kosztuje 10 zł.

Za jedno uszko zapłacić trzeba 7 zł
Za jedno uszko zapłacić trzeba 7 zł © Facebook | Delikatesy U Fukiera

Sałatka jarzynowa podrożała w porównaniu do 2023 zł o 2 zł i za 300 gramów zapłacić trzeba 43 zł. Śledź pod pierzynką kosztuje teraz 59 zł, pstrąg faszerowany koprem 95 zł, a 200 g ryby po grecku wyciągnie z naszego portfela aż 49 zł.

Po obiedzie pora na deser. Tutaj cenami również można się słono rozczarować. Absolutnym rekordzistą jest tort makowy - 3,5 kg tego przysmaku kosztuje 450 zł. Tańszy jest jabłecznik (77 zł/1,2 kg), piernik staropolski z powidłami (90 zł/1 kg) i makowiec (145 zł/1,2 kg).

Magda Gessler
Magda Gessler © Instagram

Co na obiad? Kurczak pieczony po polsku kosztuje 135 zł, rolada cielęca faszerowana koprem 149 zł/kg, a pieczona kaczka z antonówką 193 zł.

Skąd wysokie ceny?

Na widok cen u Magdy Gessler zdecydowanie można złapać się za głowę. Nie jest tanio i nigdy nie będzie, bo na cenę dań składa się wiele czynników. Podstawą jest oczywiście cena półproduktów i koszty prowadzenia działalności, takie jak pensje pracowników, opłaty i podatki. Płacimy za wygodę i oszczędność czasu - to też ma swoją wartość.

Ważnym elementem, które winduje ceny mocno do góry jest nazwisko. Dania od Magdy Gessler zawsze będą kosztowały więcej niż te od pani Reni, chociażby pani Renia lepiła najlepsze uszka na świecie.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku