PrzepisDania mięsneRobię kieszonki z piersi kurczaka i nadziewam warzywami. Takiego obiadu nikt nie odmówi

Robię kieszonki z piersi kurczaka i nadziewam warzywami. Takiego obiadu nikt nie odmówi

Co dziś na obiad? Pierś z kurczaka. Znowu! Znacie to? Ta pyszna część drobiu, ma mnóstwo zalet, bo jest pyszna, zdrowa i szybko się ją przygotowuje. Wady? Może się znudzić, zwłaszcza gdy często przygotowujemy ją w podobny sposób. Dlatego tym razem podaj ją inaczej niż zwykle.

Kieszonki z piersi kurczaka z warzywnym farszem
Kieszonki z piersi kurczaka z warzywnym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | .trentino

07.11.2024 12:31

Pierś z kurczaka to zdecydowania najpopularniejsze mięso drobiowe. Jest uniwersalne, a cena przystępna. Cechuje je niezwykła delikatność, co sprawia, że chętnie jedzą je dzieci i seniorzy. Czasami tylko brakuje pomysłów, co nowego z filetów przygotować, dlatego proponuję ci pyszne połączenie drobiu z warzywami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy warto jeść kurczaka?

Jednym z głównych atutów drobiu jest lekkość. Nie obciąża organizmu, a jednocześnie dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Kurczak jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B, które mają znakomity wpływ na system odpornościowy. Te składniki odżywcze wspomagają również produkcję krwinek czerwonych. Dzięki swoim unikalnym właściwościom mięso drobiowe jest lekkostrawne i łatwiej przyswajalne przez organizm.

Dużo dobrego w kieszonce

A jak jeszcze podnieś wartość odżywczą kurczaka? Wystarczy dodać do niego warzywa. To pomysł na smaczne nadzienie, które wzbogaci obiad w błonnik, witaminy i sole mineralne. Warzywa można połączyć z grzybami, np. z pieczarkami, które dodają aromatu i świetnie komponują się z drobiem. Do farszu pasuje też ser, który dodatkowo połączy składniki nadzienia. Nadaje się ser żółty i pleśniowy. Nabiał doda również wilgoci, więc mięso na pewno nie będzie przesuszone.

Kieszonki z kurczaka nadziewane warzywami

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju,
  • połowa cebuli,
  • 150 g pieczarek,
  • połowa czerwonej papryki,
  • kilka plasterków cukinii,
  • 50 g startego sera,
  • sól, pieprz do smaku,
  • gałązki świeżego rozmarynu lub bazylii (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka oczyść z błon, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdą natnij dość głęboko.
  2. Mięso natrzyj przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Posmaruj olejem, odstaw w chłodne miejsce.
  3. Przygotowanie farszu zacznij od zeszklenia cebuli drobno poszatkowanej. Dodaj do niej posiekane pieczarki, paprykę i cukinię. Smaż na małej mocy palnika, aż warzywa zmiękną i odparuje z nich nadmiar płynu. Na koniec dopraw je do smaku i wymieszaj z serem.
  4. Drobiowe kieszonki napełnij przygotowanym farszem. Rozcięcia zepnij wykałaczkami.
  5. Kieszonki ułóż w naczyniu żaroodpornym, między nimi poukładaj gałązki ziół. Naczynie przykryj. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
kurczakobiadprzepis na pierś z kurczaka