Robię kieszonki z piersi kurczaka i nadziewam warzywami. Takiego obiadu nikt nie odmówi

Co dziś na obiad? Pierś z kurczaka. Znowu! Znacie to? Ta pyszna część drobiu, ma mnóstwo zalet, bo jest pyszna, zdrowa i szybko się ją przygotowuje. Wady? Może się znudzić, zwłaszcza gdy często przygotowujemy ją w podobny sposób. Dlatego tym razem podaj ją inaczej niż zwykle.

Kieszonki z piersi kurczaka z warzywnym farszemKieszonki z piersi kurczaka z warzywnym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | .trentino
Dorota Gepert

Pierś z kurczaka to zdecydowania najpopularniejsze mięso drobiowe. Jest uniwersalne, a cena przystępna. Cechuje je niezwykła delikatność, co sprawia, że chętnie jedzą je dzieci i seniorzy. Czasami tylko brakuje pomysłów, co nowego z filetów przygotować, dlatego proponuję ci pyszne połączenie drobiu z warzywami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rajska Malinka to najprostsze i najpyszniejsze ciasto. Zapomnij o zwykłych babkach czy ucieranych

Czy warto jeść kurczaka?

Jednym z głównych atutów drobiu jest lekkość. Nie obciąża organizmu, a jednocześnie dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Kurczak jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B, które mają znakomity wpływ na system odpornościowy. Te składniki odżywcze wspomagają również produkcję krwinek czerwonych. Dzięki swoim unikalnym właściwościom mięso drobiowe jest lekkostrawne i łatwiej przyswajalne przez organizm.

Dużo dobrego w kieszonce

A jak jeszcze podnieś wartość odżywczą kurczaka? Wystarczy dodać do niego warzywa. To pomysł na smaczne nadzienie, które wzbogaci obiad w błonnik, witaminy i sole mineralne. Warzywa można połączyć z grzybami, np. z pieczarkami, które dodają aromatu i świetnie komponują się z drobiem. Do farszu pasuje też ser, który dodatkowo połączy składniki nadzienia. Nadaje się ser żółty i pleśniowy. Nabiał doda również wilgoci, więc mięso na pewno nie będzie przesuszone.

Kieszonki z kurczaka nadziewane warzywami

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju,
  • połowa cebuli,
  • 150 g pieczarek,
  • połowa czerwonej papryki,
  • kilka plasterków cukinii,
  • 50 g startego sera,
  • sól, pieprz do smaku,
  • gałązki świeżego rozmarynu lub bazylii (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka oczyść z błon, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdą natnij dość głęboko.
  2. Mięso natrzyj przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Posmaruj olejem, odstaw w chłodne miejsce.
  3. Przygotowanie farszu zacznij od zeszklenia cebuli drobno poszatkowanej. Dodaj do niej posiekane pieczarki, paprykę i cukinię. Smaż na małej mocy palnika, aż warzywa zmiękną i odparuje z nich nadmiar płynu. Na koniec dopraw je do smaku i wymieszaj z serem.
  4. Drobiowe kieszonki napełnij przygotowanym farszem. Rozcięcia zepnij wykałaczkami.
  5. Kieszonki ułóż w naczyniu żaroodpornym, między nimi poukładaj gałązki ziół. Naczynie przykryj. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej