Robię kieszonki z piersi kurczaka i nadziewam warzywami. Takiego obiadu nikt nie odmówi
Co dziś na obiad? Pierś z kurczaka. Znowu! Znacie to? Ta pyszna część drobiu, ma mnóstwo zalet, bo jest pyszna, zdrowa i szybko się ją przygotowuje. Wady? Może się znudzić, zwłaszcza gdy często przygotowujemy ją w podobny sposób. Dlatego tym razem podaj ją inaczej niż zwykle.
07.11.2024 12:31
Pierś z kurczaka to zdecydowania najpopularniejsze mięso drobiowe. Jest uniwersalne, a cena przystępna. Cechuje je niezwykła delikatność, co sprawia, że chętnie jedzą je dzieci i seniorzy. Czasami tylko brakuje pomysłów, co nowego z filetów przygotować, dlatego proponuję ci pyszne połączenie drobiu z warzywami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy warto jeść kurczaka?
Jednym z głównych atutów drobiu jest lekkość. Nie obciąża organizmu, a jednocześnie dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Kurczak jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B, które mają znakomity wpływ na system odpornościowy. Te składniki odżywcze wspomagają również produkcję krwinek czerwonych. Dzięki swoim unikalnym właściwościom mięso drobiowe jest lekkostrawne i łatwiej przyswajalne przez organizm.
Dużo dobrego w kieszonce
A jak jeszcze podnieś wartość odżywczą kurczaka? Wystarczy dodać do niego warzywa. To pomysł na smaczne nadzienie, które wzbogaci obiad w błonnik, witaminy i sole mineralne. Warzywa można połączyć z grzybami, np. z pieczarkami, które dodają aromatu i świetnie komponują się z drobiem. Do farszu pasuje też ser, który dodatkowo połączy składniki nadzienia. Nadaje się ser żółty i pleśniowy. Nabiał doda również wilgoci, więc mięso na pewno nie będzie przesuszone.
Kieszonki z kurczaka nadziewane warzywami
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju,
- połowa cebuli,
- 150 g pieczarek,
- połowa czerwonej papryki,
- kilka plasterków cukinii,
- 50 g startego sera,
- sól, pieprz do smaku,
- gałązki świeżego rozmarynu lub bazylii (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka oczyść z błon, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdą natnij dość głęboko.
- Mięso natrzyj przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Posmaruj olejem, odstaw w chłodne miejsce.
- Przygotowanie farszu zacznij od zeszklenia cebuli drobno poszatkowanej. Dodaj do niej posiekane pieczarki, paprykę i cukinię. Smaż na małej mocy palnika, aż warzywa zmiękną i odparuje z nich nadmiar płynu. Na koniec dopraw je do smaku i wymieszaj z serem.
- Drobiowe kieszonki napełnij przygotowanym farszem. Rozcięcia zepnij wykałaczkami.
- Kieszonki ułóż w naczyniu żaroodpornym, między nimi poukładaj gałązki ziół. Naczynie przykryj. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.