Ewa Wachowicz radzi, na jakie owoce i warzywa teraz postawić. Lista jest dość długa

O tej porze roku jemy mniej warzyw i owoców niż latem. Jednak warto to zmienić, bo wcale nie wszystkie są naszpikowane chemią. Wystarczy wiedzieć, jakie wybierać.

Ewa Wachowicz podpowiada, jakie owoce i warzywa wybierać zimąEwa Wachowicz podpowiada, jakie owoce i warzywa wybierać zimą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Najlepszym sezonem na świeże owoce i warzywa już się skończył. Wyjątkowo smaczne są wiosną i latem. To jednak nie znaczy, że zimą powinniśmy je wykreślić z diety. Teraz również można znaleźć wiele wartościowych produktów. Ewa Wachowicz podpowiedziała, jakie warzywa i owoce wybierać teraz na straganie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na śniadanie podaj tortillę. Sprawdzi się lepiej niż naleśniki

Cytrusy są teraz najlepsze

Mandarynki i pomarańcze często kojarzą się ze świętami. To właśnie zimą przypada szczyt sezonu na te owoce, są świeże i zawierają mnóstwo odżywczych składników. Pomarańcze i mandarynki są bogatym źródłem witaminy C, co wzmacnia odporność. Cytrusy są również polecane osobom dbającym o linię dzięki niskiej kaloryczności, znacznie przyspieszają też metabolizm.

Czas na owoce egzotyczne

Zimą, w sklepach możemy znaleźć wiele rodzajów egzotycznych owoców. To dobry moment, by ich spróbować. Szczególnie warto zwrócić uwagę na pomelo i kaki. Pomelo uchodzi za najzdrowszy owoc z grupy cytrusów. Wspiera pracę serca oraz reguluje ciśnienie krwi. Natomiast persymona, znana również jako kaki, jest bogata w witaminy A i C oraz działa jako przeciwutleniacz.

Lokalne najlepsze

Nie zapominajmy też o owocach lokalnych. Jabłka i gruszki można kupować przez cały rok, najlepiej od lokalnych producentów na straganach. Dobrze jest zwracać uwagę na zimowe odmiany jabłek, które teraz mają najwięcej wartości odżywczych. Wśród nich znajdziemy takie o smaku słodkim, jak i bardziej kwaskowate.

Postaw na korzeniowe

Marchew, buraki i seler to warzywa, które najlepiej przechowywać zimą. Marchew jest źródłem karotenu, który korzystnie wpływa na nasz wzrok. Buraki natomiast zawierają pierwiastki mineralne wzmacniające odporność oraz wspomagające walkę ze starzeniem się. Można z nich przygotować zdrowy sok, który wspiera walkę z anemią.

Seler jest dobry dla sylwetki

Seler, zwłaszcza jego korzeń, to idealny dodatek do diety dla osób dbających o sylwetkę. Niskokaloryczny i bogaty we właściwości zdrowotne, może nawet zastąpić sól w potrawach. Seler jest idealny na zimowe surówki. Warto dodawać do nich jabłka, żurawinę i sok z cytryny, takie składniki wzbogacą ich smak i wartości odżywcze.

Wybrane dla Ciebie
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy