Ewa Wachowicz radzi, na jakie owoce i warzywa teraz postawić. Lista jest dość długa

O tej porze roku jemy mniej warzyw i owoców niż latem. Jednak warto to zmienić, bo wcale nie wszystkie są naszpikowane chemią. Wystarczy wiedzieć, jakie wybierać.

Ewa Wachowicz podpowiada, jakie owoce i warzywa wybierać zimąEwa Wachowicz podpowiada, jakie owoce i warzywa wybierać zimą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Najlepszym sezonem na świeże owoce i warzywa już się skończył. Wyjątkowo smaczne są wiosną i latem. To jednak nie znaczy, że zimą powinniśmy je wykreślić z diety. Teraz również można znaleźć wiele wartościowych produktów. Ewa Wachowicz podpowiedziała, jakie warzywa i owoce wybierać teraz na straganie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na śniadanie podaj tortillę. Sprawdzi się lepiej niż naleśniki

Cytrusy są teraz najlepsze

Mandarynki i pomarańcze często kojarzą się ze świętami. To właśnie zimą przypada szczyt sezonu na te owoce, są świeże i zawierają mnóstwo odżywczych składników. Pomarańcze i mandarynki są bogatym źródłem witaminy C, co wzmacnia odporność. Cytrusy są również polecane osobom dbającym o linię dzięki niskiej kaloryczności, znacznie przyspieszają też metabolizm.

Czas na owoce egzotyczne

Zimą, w sklepach możemy znaleźć wiele rodzajów egzotycznych owoców. To dobry moment, by ich spróbować. Szczególnie warto zwrócić uwagę na pomelo i kaki. Pomelo uchodzi za najzdrowszy owoc z grupy cytrusów. Wspiera pracę serca oraz reguluje ciśnienie krwi. Natomiast persymona, znana również jako kaki, jest bogata w witaminy A i C oraz działa jako przeciwutleniacz.

Lokalne najlepsze

Nie zapominajmy też o owocach lokalnych. Jabłka i gruszki można kupować przez cały rok, najlepiej od lokalnych producentów na straganach. Dobrze jest zwracać uwagę na zimowe odmiany jabłek, które teraz mają najwięcej wartości odżywczych. Wśród nich znajdziemy takie o smaku słodkim, jak i bardziej kwaskowate.

Postaw na korzeniowe

Marchew, buraki i seler to warzywa, które najlepiej przechowywać zimą. Marchew jest źródłem karotenu, który korzystnie wpływa na nasz wzrok. Buraki natomiast zawierają pierwiastki mineralne wzmacniające odporność oraz wspomagające walkę ze starzeniem się. Można z nich przygotować zdrowy sok, który wspiera walkę z anemią.

Seler jest dobry dla sylwetki

Seler, zwłaszcza jego korzeń, to idealny dodatek do diety dla osób dbających o sylwetkę. Niskokaloryczny i bogaty we właściwości zdrowotne, może nawet zastąpić sól w potrawach. Seler jest idealny na zimowe surówki. Warto dodawać do nich jabłka, żurawinę i sok z cytryny, takie składniki wzbogacą ich smak i wartości odżywcze.

Wybrane dla Ciebie
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀