Ewa Wachowicz radzi, na jakie owoce i warzywa teraz postawić. Lista jest dość długa
O tej porze roku jemy mniej warzyw i owoców niż latem. Jednak warto to zmienić, bo wcale nie wszystkie są naszpikowane chemią. Wystarczy wiedzieć, jakie wybierać.
Najlepszym sezonem na świeże owoce i warzywa już się skończył. Wyjątkowo smaczne są wiosną i latem. To jednak nie znaczy, że zimą powinniśmy je wykreślić z diety. Teraz również można znaleźć wiele wartościowych produktów. Ewa Wachowicz podpowiedziała, jakie warzywa i owoce wybierać teraz na straganie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na śniadanie podaj tortillę. Sprawdzi się lepiej niż naleśniki
Cytrusy są teraz najlepsze
Mandarynki i pomarańcze często kojarzą się ze świętami. To właśnie zimą przypada szczyt sezonu na te owoce, są świeże i zawierają mnóstwo odżywczych składników. Pomarańcze i mandarynki są bogatym źródłem witaminy C, co wzmacnia odporność. Cytrusy są również polecane osobom dbającym o linię dzięki niskiej kaloryczności, znacznie przyspieszają też metabolizm.
Czas na owoce egzotyczne
Zimą, w sklepach możemy znaleźć wiele rodzajów egzotycznych owoców. To dobry moment, by ich spróbować. Szczególnie warto zwrócić uwagę na pomelo i kaki. Pomelo uchodzi za najzdrowszy owoc z grupy cytrusów. Wspiera pracę serca oraz reguluje ciśnienie krwi. Natomiast persymona, znana również jako kaki, jest bogata w witaminy A i C oraz działa jako przeciwutleniacz.
Lokalne najlepsze
Nie zapominajmy też o owocach lokalnych. Jabłka i gruszki można kupować przez cały rok, najlepiej od lokalnych producentów na straganach. Dobrze jest zwracać uwagę na zimowe odmiany jabłek, które teraz mają najwięcej wartości odżywczych. Wśród nich znajdziemy takie o smaku słodkim, jak i bardziej kwaskowate.
Postaw na korzeniowe
Marchew, buraki i seler to warzywa, które najlepiej przechowywać zimą. Marchew jest źródłem karotenu, który korzystnie wpływa na nasz wzrok. Buraki natomiast zawierają pierwiastki mineralne wzmacniające odporność oraz wspomagające walkę ze starzeniem się. Można z nich przygotować zdrowy sok, który wspiera walkę z anemią.
Seler jest dobry dla sylwetki
Seler, zwłaszcza jego korzeń, to idealny dodatek do diety dla osób dbających o sylwetkę. Niskokaloryczny i bogaty we właściwości zdrowotne, może nawet zastąpić sól w potrawach. Seler jest idealny na zimowe surówki. Warto dodawać do nich jabłka, żurawinę i sok z cytryny, takie składniki wzbogacą ich smak i wartości odżywcze.