Nie każdy może jeść mandarynki. Te osoby powinny z nich zrezygnować

Mandarynki o tej porze roku smakują najlepiej, a ich świeży aromat od razu poprawia nastrój. Kojarzą się nam ze świętami i teraz jemy je często. Jednak te owoce nie służą wszystkim. Kto powinien ich unikać?

Kto nie powinien jeść mandarynek?Kto nie powinien jeść mandarynek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tomasz Warszewski
Dorota Gepert

Mandarynki, jak wszystkie cytrusy, uważane są ze zdrową przekąskę. Są bogate w witaminę C, która oprócz wielu innych właściwości, wzmocnienia układ odpornościowy. To szczególnie ważne w sezonie zimowym. Te soczyste owoce mają także witaminy z grupy B, witaminę A, potas i magnez. Są też dobrym źródłem błonnika, który wspomaga procesy trawienia. Dlatego mandarynki mogą sprawdzić się jako deser po obfitym, świątecznym posiłku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Święta podaj zamiast jabłecznika. Nie zostanie nawet okruszek

Kwasy podrażniają

Można pomyśleć, że te owoce mają same zalety. Jednak nie do końca tak jest. Mandarynki nie służą osobom, które mają dolegliwości związane z refluksem żołądka. Zawierają bowiem także kwasy, które mogą dodatkowo podrażniać błonę śluzową. Ze względu na to, że wzmagają wydzielanie soków trawiennych, mandarynki lepiej także wykreślić przy wrzodach żołądka.

Trzeba je myć

Mandarynki mogą być także groźne ze względu na środki grzybobójcze, które znajdują się na ich powierzchni. Eksperci zwracają szczególną uwagę na imazalil, który zapobiega psuciu owoców. Ta substancja chemiczna potęguje ryzyko poważnych chorób. Sklepy mają obowiązek informować klientów o obecności imazalilu, jednak praktyka pokazuje, że zazwyczaj informacje te są pisane "drobnym druczkiem" na etykietach. Dlatego trzeba pamiętać o myciu cytrusów, o czym bardzo często zapominamy. Zwłaszcza w przypadku mandarynek.

Wybrane dla Ciebie

Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad