Polacy marnują cenny produkt. Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj

Zapach mandarynek często kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. O tej porze roku jemy ich zdecydowanie najwięcej, ale wciąż nie doceniamy skórek tych owoców. Wcale nie muszą lądować w koszu. Podpowiadamy, jak je można wykorzystać.

mandarynkiWłaśnie trwa sezon na mandarynki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mandarynki, popularne zimowe owoce, są szczególnie cenione w okresie świątecznym. Cenisz je za smak, a często nawet nie wiesz, że ta ich część, która lądują w koszu, też jest do wykorzystania. Mają naprawdę wiele zastosowań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne deserki z granatem zrobisz dosłownie z dwóch składników

Wcale nie do kosza

Mandarynki są nie tylko smaczne, ale i stosunkowo tanie i pełne witamin, które pomagają chronić przed zimowymi infekcjami. Zawierają sporo witamin, w tym szczególnie C i A. Okazuje się, że ich skórki również mają cenne właściwości zdrowotne. Zawarta w nich nobiletyna może przeciwdziałać dolegliwościom takim jak stłuszczenie wątroby, otyłość czy miażdżyca.

Skórki mandarynek mogą przydać się na wiele sposobów. Po dokładnym umyciu owoców, aby pozbyć się zanieczyszczeń, można przygotować z nich naturalny syrop na przeziębienie. Skórki należy zetrzeć, posypać cukrem lub skropić miodem i odczekać kilka dni, aż wytworzy się sok.

Innym zastosowaniem jest nalewka ze skórek, pomocna w zwalczaniu przeziębień u dorosłych. Po tygodniu jest gotowa do spożycia i może pomóc w łagodzeniu objawów przeziębienia.

Pomocne przy porządków

Skórki mogą także przydać się podczas sprzątania — w połączeniu z octem tworzą skuteczny środek czyszczący tłuszcz i osad. Pomagają także neutralizować brzydkie zapachy, w tym te w lodówce, gdy skórki oprószymy solą.

Dodatkowo cytrusowy aromat skórek odstrasza owady, jak mrówki, a ich zapach nie jest lubiany przez koty. Skórki mandarynek mogą również niwelować nieprzyjemne zapachy obuwia. Wystarczy umieścić je w butach, na przykład na całą noc.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej