Tę jedną rzecz trzeba zrobić po ręcznym myciu naczyń. Wielu z nas zapomina

Nawet jeśli masz zmywarkę, ręcznego mycia nie da się uniknąć. Zwłaszcza podczas świątecznych przygotowań, gdy niezwłocznie potrzebujesz jakiegoś naczynia, na pewno szybciej umyć je w zlewie. Jednak na tym ta czynność się nie kończy. Potem trzeba także zadbać o sam zlew i odpływ.

O tym trzeba pamiętać podczas mycia naczyńO tym trzeba pamiętać podczas mycia naczyń
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Ręczne mycie naczyń to czynność, z której nie sposób całkiem zrezygnować, nawet jeśli dysponujesz zmywarką. Niektóre przedmioty, takie jak drewniane deski do krojenia czy miedziane naczynia, wymagają łagodniejszego podejścia, bo łatwo je uszkodzić. Po zakończeniu mycia, jednym z najważniejszych nawyków powinno być staranne czyszczenie zlewu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijna a'la ryba po grecku. Kiedy ją serwuję, wszyscy proszą o dokładkę

Umycie naczyń to nie koniec

Zdarza ci się zostawiać brudne naczynia w zlewie? Tym bardziej powinnaś zwrócić uwagę na regularne jego sprzątanie. W przeciwnym razie mogą się w nim gromadzić bakterie oraz resztki jedzenia, co w dłuższej perspektywie prowadzi do zatykania odpływu. Kluczowe jest, aby po umyciu naczyń zadbać również o porządek samego zlewu, choć czasem pokusa odpoczynku jest większa.

Jak zadbać o zlew?

Dbanie o czystość zlewu nie tylko zapewnia estetyczny wygląd i przyjemny zapach, ale też chroni przed bakteriami. Zaniedbany zlew może stać się bardziej niehigieniczny niż toaleta, dlatego nie wystarczą jedynie powierzchowne działania. Warto sięgnąć po sprawdzone metody, które pomogą wyeliminować resztki i nieprzyjemne zapachy.

Wykorzystaj sodę

Jednym z domowych sposobów na czyszczenie zlewu jest mieszanka z jednej łyżki sody oczyszczonej i połowy szklanki soku z cytryny. Ta prosta pasta, po nałożeniu na zlew, powinna pozostać na kilka minut, zanim zetrzemy ją do czysta. Po wszystkim dokładne spłukanie wodą usunie wszelkie zanieczyszczenia.

Zamiast składować brudne naczynia w zlewie, lepiej jest przechowywać je w specjalnym koszyku na blacie. Ponadto, mycie naczyń warto rozpocząć od tych najmniej zabrudzonych.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości