Wyrzuć ze swojej kuchni. Mogą przynieść więcej szkody niż pożytku

Drewniane akcesoria są w naszych kuchniach od lat. Są praktyczne, naturalne, bardzo trwałe. Jednak trzeba wiedzieć, jak się z nimi obchodzić. Inaczej mogą być wręcz niepożądane i wtedy lepiej się ich pozbyć.

Bez drewnianych akcesoriów trudno sobie wyobrazić kuchnie.Bez drewnianych akcesoriów trudno sobie wyobrazić kuchnie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Łyżki, łopatki, szpatułki oraz deski do krojenia były używane w kuchniach od setek lat. Drewno, mimo rozwoju nowoczesnych tworzyw, nadal cieszy się dużą popularnością dzięki swoim unikalnym właściwościom. Jednak korzystanie z tych akcesoriów wymaga odpowiedniej pielęgnacji, aby nie przyniosły więcej szkody niż pożytku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Trudno je zastąpić

Przypuszcza się, że najstarsze przybory kuchenne były wykonane z drewna, choć ze względu na nietrwałość materiału, nie przetrwały do dzisiejszych czasów. Pomimo pojawienia się konkurencji w postaci metalowych, plastikowych i silikonowych akcesoriów, te drewniane wciąż są chętnie wykorzystywane. Przede wszystkim są stosunkowo tanie i nie powodują reakcji alergicznych, w przeciwieństwie do niektórych przyborów z tworzyw sztucznych. Są również niezastąpione, gdy używamy naczyń pokrytych teflonem. Nie grożą wtedy zarysowania powierzchni, co mogłoby prowadzić do emisji szkodliwych związków.

Są ekologiczne

Drewno to surowiec ekologiczny, który w przeciwieństwie do plastiku, nie rozkłada się przez wiele lat. Dodatkowo, pasuje do różnych stylów kuchennych, zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Szczególne właściwości drewna zależą jednak od rodzaju drewna. Najlepsze są twarde gatunki, takie jak palma kokosowa, gwajak, buk, dąb, jesion, grusza, akacja czy wiśnia. Drewniane przybory wykonane z tych gatunków są nie tylko odporne na uszkodzenia, ale również wykazują lekkie działanie bakteriobójcze – co jest istotne w przypadku akcesoriów mających kontakt z żywnością.

Wymagają odpowiedniej pielęgnacji

Odpowiednia pielęgnacja drewnianych narzędzi kuchennych jest niezbędna. Przed pierwszym użyciem warto je zaimpregnować oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym, co zapobiegnie wchłanianiu silnych zapachów i ewentualnym przebarwieniom. Dobra konserwacja to również namaczanie przez całą noc w occie jabłkowym lub przecieranie cytryną. Ważne jest także dokładne wycieranie akcesoriów po każdym umyciu oraz unikanie długiego moczenia, aby zapobiec rozwojowi bakterii. Drewna nie należy myć w zmywarkach.

Uwaga!

Ciepło i woda oddziałują silnie na drewno, co może powodować zawilgotnienie i rozwój bakterii. Woda często głęboko wnika w pory drewna i wtedy gromadzą się tam szkodliwe mikroorganizmy.

Co jakiś czas warto dezynfekować drewniane przybory. Można to zrobić, posypując je solą po umyciu i pozostawiając na noc.

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny