Wyrzuć ze swojej kuchni. Mogą przynieść więcej szkody niż pożytku
Drewniane akcesoria są w naszych kuchniach od lat. Są praktyczne, naturalne, bardzo trwałe. Jednak trzeba wiedzieć, jak się z nimi obchodzić. Inaczej mogą być wręcz niepożądane i wtedy lepiej się ich pozbyć.
04.11.2024 06:01
Łyżki, łopatki, szpatułki oraz deski do krojenia były używane w kuchniach od setek lat. Drewno, mimo rozwoju nowoczesnych tworzyw, nadal cieszy się dużą popularnością dzięki swoim unikalnym właściwościom. Jednak korzystanie z tych akcesoriów wymaga odpowiedniej pielęgnacji, aby nie przyniosły więcej szkody niż pożytku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Trudno je zastąpić
Przypuszcza się, że najstarsze przybory kuchenne były wykonane z drewna, choć ze względu na nietrwałość materiału, nie przetrwały do dzisiejszych czasów. Pomimo pojawienia się konkurencji w postaci metalowych, plastikowych i silikonowych akcesoriów, te drewniane wciąż są chętnie wykorzystywane. Przede wszystkim są stosunkowo tanie i nie powodują reakcji alergicznych, w przeciwieństwie do niektórych przyborów z tworzyw sztucznych. Są również niezastąpione, gdy używamy naczyń pokrytych teflonem. Nie grożą wtedy zarysowania powierzchni, co mogłoby prowadzić do emisji szkodliwych związków.
Są ekologiczne
Drewno to surowiec ekologiczny, który w przeciwieństwie do plastiku, nie rozkłada się przez wiele lat. Dodatkowo, pasuje do różnych stylów kuchennych, zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Szczególne właściwości drewna zależą jednak od rodzaju drewna. Najlepsze są twarde gatunki, takie jak palma kokosowa, gwajak, buk, dąb, jesion, grusza, akacja czy wiśnia. Drewniane przybory wykonane z tych gatunków są nie tylko odporne na uszkodzenia, ale również wykazują lekkie działanie bakteriobójcze – co jest istotne w przypadku akcesoriów mających kontakt z żywnością.
Wymagają odpowiedniej pielęgnacji
Odpowiednia pielęgnacja drewnianych narzędzi kuchennych jest niezbędna. Przed pierwszym użyciem warto je zaimpregnować oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym, co zapobiegnie wchłanianiu silnych zapachów i ewentualnym przebarwieniom. Dobra konserwacja to również namaczanie przez całą noc w occie jabłkowym lub przecieranie cytryną. Ważne jest także dokładne wycieranie akcesoriów po każdym umyciu oraz unikanie długiego moczenia, aby zapobiec rozwojowi bakterii. Drewna nie należy myć w zmywarkach.
Uwaga!
Ciepło i woda oddziałują silnie na drewno, co może powodować zawilgotnienie i rozwój bakterii. Woda często głęboko wnika w pory drewna i wtedy gromadzą się tam szkodliwe mikroorganizmy.
Co jakiś czas warto dezynfekować drewniane przybory. Można to zrobić, posypując je solą po umyciu i pozostawiając na noc.