Wyrzuć ze swojej kuchni. Mogą przynieść więcej szkody niż pożytku

Drewniane akcesoria są w naszych kuchniach od lat. Są praktyczne, naturalne, bardzo trwałe. Jednak trzeba wiedzieć, jak się z nimi obchodzić. Inaczej mogą być wręcz niepożądane i wtedy lepiej się ich pozbyć.

Bez drewnianych akcesoriów trudno sobie wyobrazić kuchnie.Bez drewnianych akcesoriów trudno sobie wyobrazić kuchnie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Łyżki, łopatki, szpatułki oraz deski do krojenia były używane w kuchniach od setek lat. Drewno, mimo rozwoju nowoczesnych tworzyw, nadal cieszy się dużą popularnością dzięki swoim unikalnym właściwościom. Jednak korzystanie z tych akcesoriów wymaga odpowiedniej pielęgnacji, aby nie przyniosły więcej szkody niż pożytku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Trudno je zastąpić

Przypuszcza się, że najstarsze przybory kuchenne były wykonane z drewna, choć ze względu na nietrwałość materiału, nie przetrwały do dzisiejszych czasów. Pomimo pojawienia się konkurencji w postaci metalowych, plastikowych i silikonowych akcesoriów, te drewniane wciąż są chętnie wykorzystywane. Przede wszystkim są stosunkowo tanie i nie powodują reakcji alergicznych, w przeciwieństwie do niektórych przyborów z tworzyw sztucznych. Są również niezastąpione, gdy używamy naczyń pokrytych teflonem. Nie grożą wtedy zarysowania powierzchni, co mogłoby prowadzić do emisji szkodliwych związków.

Są ekologiczne

Drewno to surowiec ekologiczny, który w przeciwieństwie do plastiku, nie rozkłada się przez wiele lat. Dodatkowo, pasuje do różnych stylów kuchennych, zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Szczególne właściwości drewna zależą jednak od rodzaju drewna. Najlepsze są twarde gatunki, takie jak palma kokosowa, gwajak, buk, dąb, jesion, grusza, akacja czy wiśnia. Drewniane przybory wykonane z tych gatunków są nie tylko odporne na uszkodzenia, ale również wykazują lekkie działanie bakteriobójcze – co jest istotne w przypadku akcesoriów mających kontakt z żywnością.

Wymagają odpowiedniej pielęgnacji

Odpowiednia pielęgnacja drewnianych narzędzi kuchennych jest niezbędna. Przed pierwszym użyciem warto je zaimpregnować oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym, co zapobiegnie wchłanianiu silnych zapachów i ewentualnym przebarwieniom. Dobra konserwacja to również namaczanie przez całą noc w occie jabłkowym lub przecieranie cytryną. Ważne jest także dokładne wycieranie akcesoriów po każdym umyciu oraz unikanie długiego moczenia, aby zapobiec rozwojowi bakterii. Drewna nie należy myć w zmywarkach.

Uwaga!

Ciepło i woda oddziałują silnie na drewno, co może powodować zawilgotnienie i rozwój bakterii. Woda często głęboko wnika w pory drewna i wtedy gromadzą się tam szkodliwe mikroorganizmy.

Co jakiś czas warto dezynfekować drewniane przybory. Można to zrobić, posypując je solą po umyciu i pozostawiając na noc.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat