Wyrzuć ze swojej kuchni. Mogą przynieść więcej szkody niż pożytku

Drewniane akcesoria są w naszych kuchniach od lat. Są praktyczne, naturalne, bardzo trwałe. Jednak trzeba wiedzieć, jak się z nimi obchodzić. Inaczej mogą być wręcz niepożądane i wtedy lepiej się ich pozbyć.

Bez drewnianych akcesoriów trudno sobie wyobrazić kuchnie.Bez drewnianych akcesoriów trudno sobie wyobrazić kuchnie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Łyżki, łopatki, szpatułki oraz deski do krojenia były używane w kuchniach od setek lat. Drewno, mimo rozwoju nowoczesnych tworzyw, nadal cieszy się dużą popularnością dzięki swoim unikalnym właściwościom. Jednak korzystanie z tych akcesoriów wymaga odpowiedniej pielęgnacji, aby nie przyniosły więcej szkody niż pożytku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Trudno je zastąpić

Przypuszcza się, że najstarsze przybory kuchenne były wykonane z drewna, choć ze względu na nietrwałość materiału, nie przetrwały do dzisiejszych czasów. Pomimo pojawienia się konkurencji w postaci metalowych, plastikowych i silikonowych akcesoriów, te drewniane wciąż są chętnie wykorzystywane. Przede wszystkim są stosunkowo tanie i nie powodują reakcji alergicznych, w przeciwieństwie do niektórych przyborów z tworzyw sztucznych. Są również niezastąpione, gdy używamy naczyń pokrytych teflonem. Nie grożą wtedy zarysowania powierzchni, co mogłoby prowadzić do emisji szkodliwych związków.

Są ekologiczne

Drewno to surowiec ekologiczny, który w przeciwieństwie do plastiku, nie rozkłada się przez wiele lat. Dodatkowo, pasuje do różnych stylów kuchennych, zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Szczególne właściwości drewna zależą jednak od rodzaju drewna. Najlepsze są twarde gatunki, takie jak palma kokosowa, gwajak, buk, dąb, jesion, grusza, akacja czy wiśnia. Drewniane przybory wykonane z tych gatunków są nie tylko odporne na uszkodzenia, ale również wykazują lekkie działanie bakteriobójcze – co jest istotne w przypadku akcesoriów mających kontakt z żywnością.

Wymagają odpowiedniej pielęgnacji

Odpowiednia pielęgnacja drewnianych narzędzi kuchennych jest niezbędna. Przed pierwszym użyciem warto je zaimpregnować oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym, co zapobiegnie wchłanianiu silnych zapachów i ewentualnym przebarwieniom. Dobra konserwacja to również namaczanie przez całą noc w occie jabłkowym lub przecieranie cytryną. Ważne jest także dokładne wycieranie akcesoriów po każdym umyciu oraz unikanie długiego moczenia, aby zapobiec rozwojowi bakterii. Drewna nie należy myć w zmywarkach.

Uwaga!

Ciepło i woda oddziałują silnie na drewno, co może powodować zawilgotnienie i rozwój bakterii. Woda często głęboko wnika w pory drewna i wtedy gromadzą się tam szkodliwe mikroorganizmy.

Co jakiś czas warto dezynfekować drewniane przybory. Można to zrobić, posypując je solą po umyciu i pozostawiając na noc.

Wybrane dla Ciebie
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥