Na cmentarz warto wziąć woreczek soli. To idealny patent na Wszystkich Świętych

Wszystkich Świętych to czas, kiedy wielu z nas odwiedza groby bliskich, by zapalić znicze i udekorować groby kwiatami. Jednak nie każdy wie, że mały woreczek soli może okazać się niezwykle przydatny podczas wizyty na cmentarzu. To prosty patent, który może ułatwić pielęgnację nagrobków oraz zapobiegnie pewnym problemom. Dlaczego warto mieć sól przy sobie szczególnego tego dnia?

Po co brać sól na cmentarz?Po co brać sól na cmentarz?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | anetlanda

Sól, choć kojarzona głównie z kuchnią, ma również wiele innych praktycznych zastosowań. Może być pomocna także na cmentarzu, zwłaszcza w okresie jesiennym, gdy pogoda jest kapryśna. Warto znać proste triki, które mogą ułatwić pielęgnację nagrobków i sprawić, że wizyta na cmentarzu będzie przebiegała sprawniej. Zastosowanie soli może wydawać się nietypowe, ale jej właściwości sprawiają, że jest to idealny dodatek na Wszystkich Świętych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

3 kuchenne triki z Instagrama

Dlaczego warto zabrać sól na cmentarz?

Zabranie woreczka soli na cmentarz może okazać się bardzo przydatne podczas Wszystkich Świętych. Choć zastosowania soli mogą wydawać się nietypowe, to w rzeczywistości mogą ułatwić pielęgnację nagrobków i pomóc w usunięciu niektórych problemów związanych z pogodą.

  1. Zapobieganie zamarzaniu zniczy: jesienią, szczególnie w chłodniejsze dni, woda w zniczach może szybko zamarzać, co utrudnia ich zapalenie. Wystarczy dodać odrobinę soli do wody w zniczu, aby obniżyć temperaturę zamarzania, co sprawi, że płomień łatwiej się zapali i utrzyma.
  2. Usuwanie śliskich plam: w przypadku deszczowej pogody, nagrobki i ścieżki mogą być śliskie i pokryte wilgocią lub błotem. Posypanie solą śliskich miejsc może pomóc w ich osuszeniu i zwiększeniu przyczepności, co zmniejszy ryzyko poślizgnięcia się.
  3. Usuwanie mchów i porostów: jeśli na nagrobku pojawiają się mchy lub porosty, sól może okazać się przydatna do ich usunięcia. Delikatne posypanie mchu solą sprawi, że łatwiej będzie go usunąć, ponieważ sól działa wysuszająco i niszczy niepożądane rośliny.
  4. Odstraszanie szkodników: na niektórych cmentarzach można spotkać ślimaki, mrówki czy inne owady, które mogą zanieczyszczać miejsca pamięci. Posypanie solą wokół nagrobka może pomóc odstraszyć te szkodniki, ponieważ sól działa drażniąco na ich skórę i sprawia, że omijają obszary nią pokryte.
  5. Wspomaganie kwiatów: jeśli na grobach znajdują się świeże kwiaty, dodanie szczypty soli do wody w wazonie może przedłużyć ich trwałość. Sól w niewielkich ilościach może działać jako środek konserwujący, który pomaga zachować kwiaty świeże na dłużej. Jednak nie przesadzaj z ilością, aby nie zaszkodzić roślinom.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem