PrzepisOkazjeNa Wszystkich Świętych zawsze robię moje popisowe danie. Goście zajadają aż miło

Na Wszystkich Świętych zawsze robię moje popisowe danie. Goście zajadają aż miło

Na Wszystkich Świętych przyda ci się danie, które możesz przygotować wcześniej. Potem tylko wyciągasz je z lodówki i odgrzewasz, jak przyjdą goście. Listopad potrafi przywitać nas przymrozkiem, więc dobrym rozwiązaniem będzie gulasz. Konkretny, rozgrzewający i pachnący jesienią.

Gulasz z grzybami
Gulasz z grzybami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

26.10.2024 13:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jest to potrawa, która nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Gulasz z mięsem i grzybami leśnymi wygląda spektakularnie i zawsze wychodzi dobrze. Sekretem jest obsmażanie mięsa. To sprawdzony patent na soczyste i kruche kąski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić idealnie mięso na gulasz?

Pierwszym krokiem jest zakup świeżego mięsa w sklepie. To składnik, na którym nie warto oszczędzać. Do gulaszu świetnie sprawdzi się mięso wieprzowe z łopatki lub szynka. Może też być karkówka, ale raczej wybieraj te chudsze partie.

Mięso warto wcześniej zamarynować. Standardowo pokrój je w grubą kostkę, polej je olejem, dopraw solą i pieprzem. Dodaj kilka plasterków cebuli, liść laurowy, opcjonalnie ząbek czosnku. Odstaw do lodówki na 1-2 godziny lub na noc.

Patent na obsmażanie mięsa

Zanim przystąpisz do smażenia, wyjmij mięso z lodówki. Poczekaj chwilę, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Teraz najważniejsze – kiedy będziesz rozgrzewać olej na patelni, obtocz mięsne kawałki w mące. W ten sposób zatrzymasz soki w środku, a zewnętrznej warstwie pozwolisz nabrać chrupkości. Smażysz mięso na wysokiej mocy palnika i obracasz po dwóch minutach, aby było rumiane z każdej strony

Składniki na rozgrzewający gulasz z grzybami

Aby przygotować porcję gulaszu dla 4-5 osób potrzebujesz:

  • 1 kg mięsa wieprzowego,
  • 100 g parzonego boczku,
  • 1 cebulę średniej wielkości,
  • 1 dużą marchewkę,
  • olej roślinny do smażenia,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 300 g borowików lub innych grzybów leśnych,
  • 1 łyżkę masła,
  • 1 łyżkę mąki,
  • 1 łyżeczkę słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól, pieprz do smaku.

Jak zrobić gulasz z grzybami na Wszystkich Świętych?

W dużym garnku rozgrzewasz olej i smażysz na nim pokrojony w drobną kostkę boczek. Gdy jest rumiany, dodajesz posiekaną cebulę i marchewkę w plasterkach. Pozostawiasz na 4 minuty. Na osobnej patelni obsmażasz mięso. Gotowe przekładasz do garnka z warzywami, dodajesz przyprawy i zalewasz bulionem.

Czas na grzyby. Oczyszczone dary lasu kroisz w plasterki i smażysz na maśle. Miękkie i pachnące przekładasz do garnka z gulaszem. Całość mieszasz i gotujesz jeszcze chwilę na wolnym ogniu, aby połączyły się aromaty. Podajesz z kaszą, ryżem, ziemniakami lub chrupiącą bagietką. Możesz posypać kolendrą lub klasycznie – natką pietruszki.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl