Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Surówka z jabłka i marchewki to częsty towarzysz domowych obiadów, chociaż ostatnio jest zdecydowanie mniej popularna niż dawniej. Jednak w tej odświeżonej wersji można się zakochać nawet bardziej niż w colesławie. Wystarczy trochę inaczej przygotować składniki i wymieszać z lekkim, kremowym sosem.
Prosta surówka z jabłka i marchewki idealnie pasuje do domowych obiadów z ziemniakami i kotletem mielonym, albo z pieczonym mięskiem. Jest bardzo ekonomiczna i łatwa do przygotowania, ale nie warto jej robić na pamięć. Tym razem nie nadwyrężaj tarki – zobaczysz, że wyjdzie jeszcze lepsza. Na koniec wymieszaj składniki z lekkim śmietanowym sosem.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Dwie praktyczne wskazówki
Zazwyczaj do surówki ścieramy jabłka na tarce, co sprawia, że tracą one dużo soku. Będą bardziej soczyste i chrupiące, jeśli pokroisz je w cienkie słupki. Wbrew pozorom nie zajmie to zbyt wiele czasu, Wystarczy najpierw pokroić jabłko w plasterki, a potem w paski. Plusem jest to, że nie musisz obierać ich ze skórki – pokrojona na małe kawałki z łatwością się strawi, a przy okazji dostarczy do organizmu więcej błonnika.
Druga sprawa to sos do surówki. Możesz wymieszać składniki z oliwą i sokiem z cytryny albo z majonezem, ale surówka wyjdzie jeszcze bardziej kremowa i lekka jednocześnie, gdy przygotujesz prosty sosik ze śmietany 12 proc. Wymieszaj ją w osobnej miseczce z sokiem z cytryny i przyprawami albo wlej bezpośrednio do miski z przygotowanymi składnikami. Ja wybieram tę drugą opcję, ponieważ wolę od razu po pokrojeniu jabłek skropić je sokiem z cytryny, żeby zachowały swój ładny, jasny kolor.
Przepis na surówkę z jabłek i marchewki
Do surówki wybierz twarde i bardziej chrupiące jabłka – świetne będą stare odmiany takie jak antonówka, szara reneta czy kalwila biała zimowa.
Składniki:
- 2 jabłka,
- 1 marchewka,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc.,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Umyj jabłka, wytrzyj do sucha i pokrój w słupki razem ze skórką (zostaw tylko gniazda nasienne).
- Jabłka przełóż do miski i od razu skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Dodaj marchewkę startą na grubych oczkach i posiekaną natkę pietruszki.
- Wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
- Surówkę wstaw na chwilę do lodówki, aby składniki się przegryzły.
- Wymieszaj przed podaniem do obiadu.