Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką

Surówka z jabłka i marchewki to częsty towarzysz domowych obiadów, chociaż ostatnio jest zdecydowanie mniej popularna niż dawniej. Jednak w tej odświeżonej wersji można się zakochać nawet bardziej niż w colesławie. Wystarczy trochę inaczej przygotować składniki i wymieszać z lekkim, kremowym sosem.

Surówkę możesz wymieszać ze śmietaną lub oliwąSurówkę możesz wymieszać ze śmietaną lub oliwą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Prosta surówka z jabłka i marchewki idealnie pasuje do domowych obiadów z ziemniakami i kotletem mielonym, albo z pieczonym mięskiem. Jest bardzo ekonomiczna i łatwa do przygotowania, ale nie warto jej robić na pamięć. Tym razem nie nadwyrężaj tarki – zobaczysz, że wyjdzie jeszcze lepsza. Na koniec wymieszaj składniki z lekkim śmietanowym sosem.

Krucha i przepyszna obiadowa szynka w sosie. Sprawdź przepis krok po kroku

Dwie praktyczne wskazówki

Zazwyczaj do surówki ścieramy jabłka na tarce, co sprawia, że tracą one dużo soku. Będą bardziej soczyste i chrupiące, jeśli pokroisz je w cienkie słupki. Wbrew pozorom nie zajmie to zbyt wiele czasu, Wystarczy najpierw pokroić jabłko w plasterki, a potem w paski. Plusem jest to, że nie musisz obierać ich ze skórki – pokrojona na małe kawałki z łatwością się strawi, a przy okazji dostarczy do organizmu więcej błonnika.

Druga sprawa to sos do surówki. Możesz wymieszać składniki z oliwą i sokiem z cytryny albo z majonezem, ale surówka wyjdzie jeszcze bardziej kremowa i lekka jednocześnie, gdy przygotujesz prosty sosik ze śmietany 12 proc. Wymieszaj ją w osobnej miseczce z sokiem z cytryny i przyprawami albo wlej bezpośrednio do miski z przygotowanymi składnikami. Ja wybieram tę drugą opcję, ponieważ wolę od razu po pokrojeniu jabłek skropić je sokiem z cytryny, żeby zachowały swój ładny, jasny kolor.

Przepis na surówkę z jabłek i marchewki

Do surówki wybierz twarde i bardziej chrupiące jabłka – świetne będą stare odmiany takie jak antonówka, szara reneta czy kalwila biała zimowa.

Składniki:

  • 2 jabłka,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc.,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj jabłka, wytrzyj do sucha i pokrój w słupki razem ze skórką (zostaw tylko gniazda nasienne).
  2. Jabłka przełóż do miski i od razu skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  3. Dodaj marchewkę startą na grubych oczkach i posiekaną natkę pietruszki.
  4. Wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
  5. Surówkę wstaw na chwilę do lodówki, aby składniki się przegryzły.
  6. Wymieszaj przed podaniem do obiadu.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟