WAŻNE
TERAZ

Nawrocki o rozporządzeniu Żurka. "Ostentacyjny akt bezprawia"

Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką

Surówka z jabłka i marchewki to częsty towarzysz domowych obiadów, chociaż ostatnio jest zdecydowanie mniej popularna niż dawniej. Jednak w tej odświeżonej wersji można się zakochać nawet bardziej niż w colesławie. Wystarczy trochę inaczej przygotować składniki i wymieszać z lekkim, kremowym sosem.

Surówkę możesz wymieszać ze śmietaną lub oliwąSurówkę możesz wymieszać ze śmietaną lub oliwą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Prosta surówka z jabłka i marchewki idealnie pasuje do domowych obiadów z ziemniakami i kotletem mielonym, albo z pieczonym mięskiem. Jest bardzo ekonomiczna i łatwa do przygotowania, ale nie warto jej robić na pamięć. Tym razem nie nadwyrężaj tarki – zobaczysz, że wyjdzie jeszcze lepsza. Na koniec wymieszaj składniki z lekkim śmietanowym sosem.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Dwie praktyczne wskazówki

Zazwyczaj do surówki ścieramy jabłka na tarce, co sprawia, że tracą one dużo soku. Będą bardziej soczyste i chrupiące, jeśli pokroisz je w cienkie słupki. Wbrew pozorom nie zajmie to zbyt wiele czasu, Wystarczy najpierw pokroić jabłko w plasterki, a potem w paski. Plusem jest to, że nie musisz obierać ich ze skórki – pokrojona na małe kawałki z łatwością się strawi, a przy okazji dostarczy do organizmu więcej błonnika.

Druga sprawa to sos do surówki. Możesz wymieszać składniki z oliwą i sokiem z cytryny albo z majonezem, ale surówka wyjdzie jeszcze bardziej kremowa i lekka jednocześnie, gdy przygotujesz prosty sosik ze śmietany 12 proc. Wymieszaj ją w osobnej miseczce z sokiem z cytryny i przyprawami albo wlej bezpośrednio do miski z przygotowanymi składnikami. Ja wybieram tę drugą opcję, ponieważ wolę od razu po pokrojeniu jabłek skropić je sokiem z cytryny, żeby zachowały swój ładny, jasny kolor.

Przepis na surówkę z jabłek i marchewki

Do surówki wybierz twarde i bardziej chrupiące jabłka – świetne będą stare odmiany takie jak antonówka, szara reneta czy kalwila biała zimowa.

Składniki:

  • 2 jabłka,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc.,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj jabłka, wytrzyj do sucha i pokrój w słupki razem ze skórką (zostaw tylko gniazda nasienne).
  2. Jabłka przełóż do miski i od razu skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  3. Dodaj marchewkę startą na grubych oczkach i posiekaną natkę pietruszki.
  4. Wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
  5. Surówkę wstaw na chwilę do lodówki, aby składniki się przegryzły.
  6. Wymieszaj przed podaniem do obiadu.

Wybrane dla Ciebie

Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado