Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji

Surówka z kiszonej kapusty to dodatek, który często jest traktowany po macoszemu. Zamiast lecieć według schematu, dodaj kilka świeżych warzyw, a kompozycja zyska więcej kolorów i wigoru.

Surówka z kiszonej kapusty to mój ulubiony dodatek do obiaduSurówka z kiszonej kapusty to mój ulubiony dodatek do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Im bardziej temperatura za oknem spada, tym chętniej sięgamy po kiszonki, które w naturalny sposób wspierają odporność organizmu. Jeśli twoje dzieciaki właśnie wróciły do szkoły, przyda im się dodatkowa dawka witaminy C i probiotyków. Dodaj świeżą paprykę i ogórek, a z takim wsparciem może uda się wam uniknąć jesiennych infekcji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Surówka z kiszonej kapusty i papryki

Zamiast cukru możesz dodać odrobinę syropu z agawy, miodu lub syropu klonowego. Masz ochotę na jakiś owoc? Sięgnij po mandarynki lub suszone morele, chyba że wolisz klasyczne jabłko. Pamiętaj tylko, aby skropić je sokiem z cytryny, inaczej szybko ściemnieje i surówka nie będzie wyglądać estetycznie.

Składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 1 mały por,
  • pół zielonego ogórka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku (sok możesz wypić) i pokrój na mniej kawałki.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce – nie musisz jej dodawać, jeśli kapusta jest już z marchewką.
  3. Obierz por z wierzchnich liści, umyj i posiekaj w cienkie krążki.
  4. Ogórek pokrój w półplasterki, a paprykę w drobną kostkę lub paski.
  5. Wszystko przełóż do dużej miski. Dodaj olej, cukier, sól i pieprz.
  6. Dokładnie wymieszaj przy pomocy dwóch widelców.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟