Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Surówka z kiszonej kapusty to dodatek, który często jest traktowany po macoszemu. Zamiast lecieć według schematu, dodaj kilka świeżych warzyw, a kompozycja zyska więcej kolorów i wigoru.
Im bardziej temperatura za oknem spada, tym chętniej sięgamy po kiszonki, które w naturalny sposób wspierają odporność organizmu. Jeśli twoje dzieciaki właśnie wróciły do szkoły, przyda im się dodatkowa dawka witaminy C i probiotyków. Dodaj świeżą paprykę i ogórek, a z takim wsparciem może uda się wam uniknąć jesiennych infekcji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę
Surówka z kiszonej kapusty i papryki
Zamiast cukru możesz dodać odrobinę syropu z agawy, miodu lub syropu klonowego. Masz ochotę na jakiś owoc? Sięgnij po mandarynki lub suszone morele, chyba że wolisz klasyczne jabłko. Pamiętaj tylko, aby skropić je sokiem z cytryny, inaczej szybko ściemnieje i surówka nie będzie wyglądać estetycznie.
Składniki:
- 400 g kiszonej kapusty,
- 1 marchewka,
- 1 mały por,
- pół zielonego ogórka,
- 1 czerwona papryka,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka cukru,
- pieprz i sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kapustę odciśnij z nadmiaru soku (sok możesz wypić) i pokrój na mniej kawałki.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce – nie musisz jej dodawać, jeśli kapusta jest już z marchewką.
- Obierz por z wierzchnich liści, umyj i posiekaj w cienkie krążki.
- Ogórek pokrój w półplasterki, a paprykę w drobną kostkę lub paski.
- Wszystko przełóż do dużej miski. Dodaj olej, cukier, sól i pieprz.
- Dokładnie wymieszaj przy pomocy dwóch widelców.