Polacy nadal przekraczają normę. Rzadko sięgają po zamienniki, a ten jest i pyszny, i zdrowy
Według zaleceń WHO ilość cukru w diecie nie powinna przekraczać 10 proc. dziennego zapotrzebowania na energię. Na podstawie danych z GUS policzono, że Polacy dwukrotnie przekraczają tę normę. Masz ochotę na słodkie? Poszukaj zdrowszych zamienników.
Profesor Paweł Bogdański, specjalista w dziedzinie leczenia otyłości, nie kryje niepokoju. Pomimo apeli dietetyków i rosnącej świadomości wielu osób stwierdza, że ilość spożywanego przez Polaków cukru z roku na rok rośnie (za: naukawpolsce.pl). Według danych GUS obecnie spożywamy średnio nawet 45 kg cukru rocznie.
Specjalista zauważa, że niechlubną rolę odgrywają producenci żywności, ale sami z siebie też potrafimy dołożyć kilka lub kilkanaście łyżeczek dziennie. Słodka kawa, herbata, deser – trudno jest zmienić nawyki, które wprawiają nas w dobry nastrój. Dlatego jeśli nie możesz całkowicie zrezygnować z cukru, sięgnij po zdrowszy zamiennik.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Weź 2 ogórki, ser i kilka składników do doprawienia. Sałatka o niebo lepsza niż mizeria
Syrop klonowy zamiast białego cukru
Syrop klonowy to naturalny słodzik, który doskonale komponuje się z kawą, herbatą i lemoniadą, więc z powodzeniem możesz go używać na co dzień. Jego proces produkcji jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanego przetwarzania. To nic innego jak sok klonowy, który jest odparowywany, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
Długotrwały proces redukcji soku pozwala na zachowanie cennych wartości odżywczych. W syropie klonowym znajdziemy witaminy z grupy B, minerały takie jak cynk, mangan i potas, a także przeciwutleniacze. To wszystko sprawia, że jest on zdrowszą alternatywą dla cukru, choć nadal należy go spożywać z umiarem.
Ile syropu klonowego można spożywać dziennie?
Syrop klonowy to wartościowy składnik diety ze względu na obecność witamin i minerałów, ale to nie oznacza, że nie zawiera również węglowodanów. W jednej łyżce stołowej znajduje się ok. 52 kcal i ok. 13 g cukru. To oznacza, że zgodnie z normą WHO dorosła osoba powinna spożywać nie więcej niż 2–3 łyżki stołowe syropu klonowego dziennie.