Czy można zrobić dżem bez cukru? Proces jest prostszy niż jego nazwa

Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że w domowych przetworach owocowych znajduje się cukier. Niektóre babcie do dziś nie żałują tego dodatku – nie tylko dlatego, żeby dżemik był słodki, ale także dlatego, że cukier działa konserwująco. Tymczasem okazuje się, że niektórych owoców wcale nie trzeba dosładzać. Dietetyczka Marta Tylcz opowiada o metodzie janginizacji.

Dżem można zrobić metodą janginizacji, czyli bez dodatku cukruDżem można zrobić metodą janginizacji, czyli bez dodatku cukru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Janginizacja to proces przetwarzania owoców, który polega na konserwowaniu ich we własnym soku. Aby tego soku było więcej, potrzebna jest szczypta soli. Oczywiście to wszystko się nie uda, kiedy owoce nie będą naturalnie słodkie. Ale teraz, kiedy mam szczyt sezonu, masz pełen wachlarz możliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na drożdżówki z agrestem i budyniem. Konkurencja dla jagodzianek

Jakie owoce można przerobić metodą janginizacji?

Dietetyczka sama przyznaje, że jeszcze do niedawna była przekonana o tym, że nie można zrobić dobrej konfitury bez cukru. Odkąd odkryła, że janginizacja działa, próbuje z różnymi owocami. Za kwaśne porzeczki czy agrest w ogóle się nie zabiera, ale próbowała już z truskawkami, borówkami, brzoskwiniami oraz morelami i w tych przypadkach odniosła pełen sukces. Maliny trzeba było odrobinę dosłodzić.

Nie warto też przerabiać tym sposobem owoców naturalnie kwaśnych, np. agrestu, porzeczek czy wiśni. No z pustego to i Salomon nie naleje 😀 dobrze nadają się truskawki, borówki, brzoskwinie czy morele. Raz robiłam maliny, ale musiałam lekko dosłodzić – pisze Marta Tylcz na swoim Instagramie.

Metodą janginizacji możesz zrobić dżem z owoców, które zawierają dużo naturalnej fruktozy. Oprócz wspomnianych już truskawek, borówek, brzoskwiń i moreli, sprawdzą się także czereśnie, jabłka, gruszki, śliwki, jagody i jeżyny.

Jak zrobić dżem metodą janginizacji?

Aby dżem się udał bez dodatku białego cukru, potrzebujesz bardzo słodkich sezonowych owoców. Na każdy 1 kg należy dodać tylko szczyptę soli.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka – jeśli jest taka potrzeba, to obierz wcześniej ze skórki lub oczyść z szypułek.
  2. Na każdy 1 kilogram owoców dodaj szczyptę soli.
  3. Gotuj na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej gęstości – pamiętaj o mieszaniu, aby zapobiec przypaleniu.
  4. Gorące owoce przełóż do czystych, wyparzonych słoików.
  5. Pasteryzuj w gorącej wodzie lub w piekarniku przez 20–30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia