Czy można zrobić dżem bez cukru? Proces jest prostszy niż jego nazwa

Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że w domowych przetworach owocowych znajduje się cukier. Niektóre babcie do dziś nie żałują tego dodatku – nie tylko dlatego, żeby dżemik był słodki, ale także dlatego, że cukier działa konserwująco. Tymczasem okazuje się, że niektórych owoców wcale nie trzeba dosładzać. Dietetyczka Marta Tylcz opowiada o metodzie janginizacji.

Dżem można zrobić metodą janginizacji, czyli bez dodatku cukruDżem można zrobić metodą janginizacji, czyli bez dodatku cukru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Janginizacja to proces przetwarzania owoców, który polega na konserwowaniu ich we własnym soku. Aby tego soku było więcej, potrzebna jest szczypta soli. Oczywiście to wszystko się nie uda, kiedy owoce nie będą naturalnie słodkie. Ale teraz, kiedy mam szczyt sezonu, masz pełen wachlarz możliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na drożdżówki z agrestem i budyniem. Konkurencja dla jagodzianek

Jakie owoce można przerobić metodą janginizacji?

Dietetyczka sama przyznaje, że jeszcze do niedawna była przekonana o tym, że nie można zrobić dobrej konfitury bez cukru. Odkąd odkryła, że janginizacja działa, próbuje z różnymi owocami. Za kwaśne porzeczki czy agrest w ogóle się nie zabiera, ale próbowała już z truskawkami, borówkami, brzoskwiniami oraz morelami i w tych przypadkach odniosła pełen sukces. Maliny trzeba było odrobinę dosłodzić.

Nie warto też przerabiać tym sposobem owoców naturalnie kwaśnych, np. agrestu, porzeczek czy wiśni. No z pustego to i Salomon nie naleje 😀 dobrze nadają się truskawki, borówki, brzoskwinie czy morele. Raz robiłam maliny, ale musiałam lekko dosłodzić – pisze Marta Tylcz na swoim Instagramie.

Metodą janginizacji możesz zrobić dżem z owoców, które zawierają dużo naturalnej fruktozy. Oprócz wspomnianych już truskawek, borówek, brzoskwiń i moreli, sprawdzą się także czereśnie, jabłka, gruszki, śliwki, jagody i jeżyny.

Jak zrobić dżem metodą janginizacji?

Aby dżem się udał bez dodatku białego cukru, potrzebujesz bardzo słodkich sezonowych owoców. Na każdy 1 kg należy dodać tylko szczyptę soli.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka – jeśli jest taka potrzeba, to obierz wcześniej ze skórki lub oczyść z szypułek.
  2. Na każdy 1 kilogram owoców dodaj szczyptę soli.
  3. Gotuj na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej gęstości – pamiętaj o mieszaniu, aby zapobiec przypaleniu.
  4. Gorące owoce przełóż do czystych, wyparzonych słoików.
  5. Pasteryzuj w gorącej wodzie lub w piekarniku przez 20–30 minut.
Wybrane dla Ciebie
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥