Dżem z czarnej porzeczki robię z tego przepisu. Bez żelujących dodatków, a smak jak u babci

Czarna porzeczka to prawdziwy sezonowy superfood. Niestety, w naturalnej postaci mało komu smakuje. Co innego w domowych przetworach, które można bez końca dodawać do owsianki, deserów, ciast i naleśników. Słoik pełen witaminy C i antyoksydantów przygotujesz bez grama żelatyny.

Dżem z czarnej porzeczki robię bez żelatynyDżem z czarnej porzeczki robię bez żelatyny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Podobnie jak agrest czy aronia, również czarna porzeczka zawiera bardzo dużą ilość naturalnych pektyn, które mają właściwości żelujące. Pod wpływem obróbki termicznej owoce samoistnie zamieniają się w gęsty dżem, który uwielbiam rozsmarowywać na świeżej chałce lub chlebku japońskim, taki jeszcze ciepłym i puszystym jak chmura.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche rogaliki z dżemem. Prosty przepis, po który warto sięgać w święta

Pomysły na unikalny smak dżemu

Chcesz wzbogacić smak porzeczek? Dodaj odrobinę soku z cytryny, kilka listków mięty lub pół łyżeczki cynamonu, a twój dżem nabierze nieco innego wyrazu – bardziej orzeźwiającego lub korzennego, który jesienią otula jak ciepły kocyk. Możesz także zmieszać ze sobą różne owoce – na przykład porzeczki i maliny, aby uzyskać mniej kwaskowy, a bardziej słodki smak.

Ile cukru do domowych przetworów?

Nie dodawaj do porzeczek od razu całej porcji cukru. Najpierw sprawdź naturalny smak owoców, a potem stopniowo dodawaj wybrany słodzik, aby trafić idealnie w punkt. Niektórzy do przetworów owocowych w ogóle nie dodają cukru, tylko szczyptę soli, pod wpływem której owoce puszczają więcej soku i powoli się w nim gotują do uzyskania odpowiedniej gęstości. Taka procedura nosi nazwę janginizacji.

Przepis na dżem z czarnej porzeczki

Poniżej znajdziesz klasyczny przepis z cukrem, ale beż żelatyny czy innych substancji żelujących. Jeśli chcesz, możesz zamienić cukier na ksylitol, erytrol lub stewię.

Składniki:

  • 1 kg czarnych porzeczek,
  • 500 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Porzeczki oczyść i przełóż do garnka, dodaj odrobinę wody, przykryj pokrywką i wstaw do zagotowania.
  2. Gdy zaczną bulgotać, zdejmij pokrywkę i dodaj cukier. Wymieszaj i gotuj dalej na małym ogniu do czasu, aż dżem zgęstnieje. Co jakiś czas przemieszaj porzeczki, aby się nie przypaliły.
  3. Nakładaj do czystych, wyparzonych słoików. Zakręć i odstaw do ostygnięcia.

Dżem z czarnej porzeczki dobrze jest zapasteryzować w piekarniku lub w garnku z gotującą się wodą. Wtedy będziesz mieć pewność, że słoiki się zawekowały i przetrwają w spiżarni do następnego sezonu.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯