InspiracjeJest delikatny i puszysty. Wszystkie koleżanki z pracy proszą o ten przepis na chleb

Jest delikatny i puszysty. Wszystkie koleżanki z pracy proszą o ten przepis na chleb

Świeży, miękki chlebek w japońskim stylu z masłem i domową konfiturą nie ma sobie równych. Kanapki w kształcie trójkątów, zrobione na tym pieczywie, możesz dostać w Japonii na każdym rogu. Nie tylko ze słodkimi, ale także z wytrawnymi dodatkami. Wiemy, jak zrobić takie pieczywo w domu.

Ten japoński chlebek wyróżnia się niesamowitą puszystością
Ten japoński chlebek wyróżnia się niesamowitą puszystością
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

28.11.2024 10:56

Japoński chleb na mleku wyglądem i smakiem przypomina francuską brioszkę lub naszą polską chałkę. Jest jednak nie tylko delikatny i puszysty, ale także wilgotny w środku. Sekretem wypieku jest kleista masa przypominająca gęsty budyń. Wbrew pozorom to prosty przepis i nie wymaga trudno dostępnych składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chleb japoński – dlaczego smakuje tak dobrze?

Tym, co wyróżnia japońskie pieczywo, jest masa, która nazywa się tangzhong. To zarazem pierwszy krok w przepisie na chlebek. Przygotujesz ją w prosty sposób – do 80 ml mleka dodajesz 2 łyżki mąki pszennej. Podgrzewasz na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż do uzyskania masy o konsystencji gęstego kleju lub budyniu.

Podczas mieszania możesz zauważyć grudki. Nie przejmuj się tym i mieszaj dalej. Masa połączy się, zgęstnieje i nabierze spójnej konsystencji po ok. 2-3 minutach, podobnie jak w przypadku beszamelu.

Tajemniczy, a tak łatwy do wykonania tangzhong sprawia, że chleb jest wilgotny w środku i taki pozostaje nawet do 3 dni po upieczeniu.

Przepis na mleczne pieczywo w japońskim stylu

Do wypieku potrzebujesz następujących składników:

  • przestudzony tangzhong,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 150 ml mleka,
  • 2 łyżek cukru,
  • 350 g mąki,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka masła.

Przygotowanie ciasta:

  1. W jednym rondelku przygotuj opisany wcześniej tangzhong, a w osobnym naczyniu standardowy zaczyn ze świeżych drożdży. Do ciepłego mleka wkrusz drożdze, dodaj łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wymieszaj, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Do dużej miski przesyp mąkę, wymieszaj z pozostałą łyżką cukru i szczyptą soli. Dodaj roztopione i przestudzone masło, jajko i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami do uzyskania gładkiej masy, która sama odchodzi od ścianek.
  3. Na koniec dodawaj łyżka po łyżce przygotowany na samym początku tangzhong. Cały czas wyrabiaj ciasto. Gdy składniki będą połączone, ulep kulę, przełóż ją do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.

Jak upiec japoński chlebek?

Japończycy do pieczenia mlecznego chlebka używają prostokątnej blachy z przesuwanym zamknięciem. W Polsce jest ona trudno dostępna, więc możesz użyć klasycznej keksówki.

Pieczenie:

  1. Wykładasz keksówkę papierem do pieczenia lub smarujesz ją masłem, aby wypiek nie przykleił się do blachy.
  2. Wyrośnięte ciasto dzielisz na trzy równe części. Każdą z nich rozpłaszczasz na owalny placek, który następnie zwijasz w rulon. Trzy rulony umieszczasz jeden za drugim w keksówce.
  3. Pozostaw chleb w formie do wyrośnięcia. Tym razem na 30 minut.
  4. Mleczny chleb japoński wstawiasz do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25 minut. Po tym czasie sprawdzasz drewnianym patyczkiem, czy nie jest surowy w środku. Jeśli masa nadal lepi się do patyczka, pozostaw chleb w piekarniku jeszcze na 5 minut.
chlebchlebek drożdżowykuchnia japońska
Wybrane dla Ciebie