Jest delikatny i puszysty. Wszystkie koleżanki z pracy proszą o ten przepis na chleb

Świeży, miękki chlebek w japońskim stylu z masłem i domową konfiturą nie ma sobie równych. Kanapki w kształcie trójkątów, zrobione na tym pieczywie, możesz dostać w Japonii na każdym rogu. Nie tylko ze słodkimi, ale także z wytrawnymi dodatkami. Wiemy, jak zrobić takie pieczywo w domu.

Ten japoński chlebek wyróżnia się niesamowitą puszystościąTen japoński chlebek wyróżnia się niesamowitą puszystością
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Japoński chleb na mleku wyglądem i smakiem przypomina francuską brioszkę lub naszą polską chałkę. Jest jednak nie tylko delikatny i puszysty, ale także wilgotny w środku. Sekretem wypieku jest kleista masa przypominająca gęsty budyń. Wbrew pozorom to prosty przepis i nie wymaga trudno dostępnych składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Chleb japoński – dlaczego smakuje tak dobrze?

Tym, co wyróżnia japońskie pieczywo, jest masa, która nazywa się tangzhong. To zarazem pierwszy krok w przepisie na chlebek. Przygotujesz ją w prosty sposób – do 80 ml mleka dodajesz 2 łyżki mąki pszennej. Podgrzewasz na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż do uzyskania masy o konsystencji gęstego kleju lub budyniu.

Podczas mieszania możesz zauważyć grudki. Nie przejmuj się tym i mieszaj dalej. Masa połączy się, zgęstnieje i nabierze spójnej konsystencji po ok. 2-3 minutach, podobnie jak w przypadku beszamelu.

Tajemniczy, a tak łatwy do wykonania tangzhong sprawia, że chleb jest wilgotny w środku i taki pozostaje nawet do 3 dni po upieczeniu.

Przepis na mleczne pieczywo w japońskim stylu

Do wypieku potrzebujesz następujących składników:

  • przestudzony tangzhong,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 150 ml mleka,
  • 2 łyżek cukru,
  • 350 g mąki,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka masła.

Przygotowanie ciasta:

  1. W jednym rondelku przygotuj opisany wcześniej tangzhong, a w osobnym naczyniu standardowy zaczyn ze świeżych drożdży. Do ciepłego mleka wkrusz drożdze, dodaj łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wymieszaj, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Do dużej miski przesyp mąkę, wymieszaj z pozostałą łyżką cukru i szczyptą soli. Dodaj roztopione i przestudzone masło, jajko i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami do uzyskania gładkiej masy, która sama odchodzi od ścianek.
  3. Na koniec dodawaj łyżka po łyżce przygotowany na samym początku tangzhong. Cały czas wyrabiaj ciasto. Gdy składniki będą połączone, ulep kulę, przełóż ją do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.

Jak upiec japoński chlebek?

Japończycy do pieczenia mlecznego chlebka używają prostokątnej blachy z przesuwanym zamknięciem. W Polsce jest ona trudno dostępna, więc możesz użyć klasycznej keksówki.

Pieczenie:

  1. Wykładasz keksówkę papierem do pieczenia lub smarujesz ją masłem, aby wypiek nie przykleił się do blachy.
  2. Wyrośnięte ciasto dzielisz na trzy równe części. Każdą z nich rozpłaszczasz na owalny placek, który następnie zwijasz w rulon. Trzy rulony umieszczasz jeden za drugim w keksówce.
  3. Pozostaw chleb w formie do wyrośnięcia. Tym razem na 30 minut.
  4. Mleczny chleb japoński wstawiasz do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25 minut. Po tym czasie sprawdzasz drewnianym patyczkiem, czy nie jest surowy w środku. Jeśli masa nadal lepi się do patyczka, pozostaw chleb w piekarniku jeszcze na 5 minut.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej