Jest delikatny i puszysty. Wszystkie koleżanki z pracy proszą o ten przepis na chleb
Świeży, miękki chlebek w japońskim stylu z masłem i domową konfiturą nie ma sobie równych. Kanapki w kształcie trójkątów, zrobione na tym pieczywie, możesz dostać w Japonii na każdym rogu. Nie tylko ze słodkimi, ale także z wytrawnymi dodatkami. Wiemy, jak zrobić takie pieczywo w domu.
28.11.2024 10:56
Japoński chleb na mleku wyglądem i smakiem przypomina francuską brioszkę lub naszą polską chałkę. Jest jednak nie tylko delikatny i puszysty, ale także wilgotny w środku. Sekretem wypieku jest kleista masa przypominająca gęsty budyń. Wbrew pozorom to prosty przepis i nie wymaga trudno dostępnych składników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chleb japoński – dlaczego smakuje tak dobrze?
Tym, co wyróżnia japońskie pieczywo, jest masa, która nazywa się tangzhong. To zarazem pierwszy krok w przepisie na chlebek. Przygotujesz ją w prosty sposób – do 80 ml mleka dodajesz 2 łyżki mąki pszennej. Podgrzewasz na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż do uzyskania masy o konsystencji gęstego kleju lub budyniu.
Podczas mieszania możesz zauważyć grudki. Nie przejmuj się tym i mieszaj dalej. Masa połączy się, zgęstnieje i nabierze spójnej konsystencji po ok. 2-3 minutach, podobnie jak w przypadku beszamelu.
Tajemniczy, a tak łatwy do wykonania tangzhong sprawia, że chleb jest wilgotny w środku i taki pozostaje nawet do 3 dni po upieczeniu.
Przepis na mleczne pieczywo w japońskim stylu
Do wypieku potrzebujesz następujących składników:
- przestudzony tangzhong,
- 10 g świeżych drożdży,
- 150 ml mleka,
- 2 łyżek cukru,
- 350 g mąki,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 1 łyżka masła.
Przygotowanie ciasta:
- W jednym rondelku przygotuj opisany wcześniej tangzhong, a w osobnym naczyniu standardowy zaczyn ze świeżych drożdży. Do ciepłego mleka wkrusz drożdze, dodaj łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wymieszaj, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Do dużej miski przesyp mąkę, wymieszaj z pozostałą łyżką cukru i szczyptą soli. Dodaj roztopione i przestudzone masło, jajko i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami do uzyskania gładkiej masy, która sama odchodzi od ścianek.
- Na koniec dodawaj łyżka po łyżce przygotowany na samym początku tangzhong. Cały czas wyrabiaj ciasto. Gdy składniki będą połączone, ulep kulę, przełóż ją do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.
Jak upiec japoński chlebek?
Japończycy do pieczenia mlecznego chlebka używają prostokątnej blachy z przesuwanym zamknięciem. W Polsce jest ona trudno dostępna, więc możesz użyć klasycznej keksówki.
Pieczenie:
- Wykładasz keksówkę papierem do pieczenia lub smarujesz ją masłem, aby wypiek nie przykleił się do blachy.
- Wyrośnięte ciasto dzielisz na trzy równe części. Każdą z nich rozpłaszczasz na owalny placek, który następnie zwijasz w rulon. Trzy rulony umieszczasz jeden za drugim w keksówce.
- Pozostaw chleb w formie do wyrośnięcia. Tym razem na 30 minut.
- Mleczny chleb japoński wstawiasz do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25 minut. Po tym czasie sprawdzasz drewnianym patyczkiem, czy nie jest surowy w środku. Jeśli masa nadal lepi się do patyczka, pozostaw chleb w piekarniku jeszcze na 5 minut.