Robiąc beszamel, nie zapomnij ją do niego dodać. Inaczej będzie jałowy w smaku

Sos beszamelowy należy zaliczyć do kategorii dodatków, które wykorzystujemy do wielu wspaniałych dań przez nas przygotowanych. Są to przede wszystkim dania włoskie, ale nie tylko. Jeden sekretny składnik sosu beszamel sprawi, że ten uniwersalny dodatek będzie odpowiednio podrasowany i w pełni wyjątkowy.

ObrazekSekretny składnik sosu beszamel - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

W czym tkwi wyjątkowość sosu beszamelowego?

Chyba nie ma w kuchni, bardziej uniwersalnego sosu od beszamelu. Przygotowujemy go na bazie mleka, mąki i masła, a połączenie tych składników sprawia, że nasze potrawy nabierają odpowiedniego smaku i aromatu. Co ważne, przygotowanie sosu beszamelowego jest niezwykle proste, bo zajmuje zaledwie kilka minut. Dzięki niemu będziecie mogli cieszyć się wyjątkowym smakiem zapiekanek, cannelloni, czy przede wszystkim lasagne.

Obrazek
Sos beszamelowy - Pyszności

Sekretny składnik sosu beszamel - jak przygotować ten uniwersalny dodatek?

Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, sos beszamelowy jest jednym z najbardziej uniwersalnych sosów w kuchni na całym świecie. Podstawą jest tu masło, mąka i mleko, a zdarza się, że czasem też jajka. Odpowiedniego smaku beszamelowi nadają przede wszystkim gałka muszkatołowa i pieprz czarny oraz liść laurowy lub szafran, który stanowi ten wyjątkowy składnik.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • opcjonalnie: sekretny składnik sosu beszamel, czyli 2 liście laurowe lub szczypta szafranu
  • gałka muszkatołowa - 1/3 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Sos beszamelowy zrobisz w parę chwil. Musisz przygotować garnek, podane wyżej składniki i możesz przystąpić do pracy. W garnku rozpuszczamy masło - pamiętaj, by dobrze się zagrzało. Następnie dodajemy mąkę i całość mieszamy drewnianą łyżkę, do uzyskania jednolitej masy. Przystępujemy do stopniowego dodawania mleka - należy robić to powoli, ciągle mieszając. Masa musi być jednolita, ale niezbyt gęsta.

Obrazek
Przyprawy - Pyszności; Foto Canva.com

Na sam koniec dodajemy przyprawy i jeden wybrany sekretny składnik sosu beszamel. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Gwarantujemy, że Twój beszamel wyjdzie wyjątkowy, a dodanie liścia laurowego lub szafranu jeszcze bardziej podkreśli ten wspaniały smak. Z nim dania kuchni włoskiej i nie tylko, będą o wiele lepsze.

Tak przygotowany sos beszamelowy możesz wykorzystać do makaronowego kopca z mięsem mielonym. Zobacz przepis na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej