PrzepisRobiąc beszamel, nie zapomnij ją do niego dodać. Inaczej będzie jałowy w smaku

Robiąc beszamel, nie zapomnij ją do niego dodać. Inaczej będzie jałowy w smaku

Sekretny składnik sosu beszamel - Pyszności; Foto Canva.com
Sekretny składnik sosu beszamel - Pyszności; Foto Canva.com
25.10.2022 12:46

Sos beszamelowy należy zaliczyć do kategorii dodatków, które wykorzystujemy do wielu wspaniałych dań przez nas przygotowanych. Są to przede wszystkim dania włoskie, ale nie tylko. Jeden sekretny składnik sosu beszamel sprawi, że ten uniwersalny dodatek będzie odpowiednio podrasowany i w pełni wyjątkowy.

W czym tkwi wyjątkowość sosu beszamelowego?

Chyba nie ma w kuchni, bardziej uniwersalnego sosu od beszamelu. Przygotowujemy go na bazie mleka, mąki i masła, a połączenie tych składników sprawia, że nasze potrawy nabierają odpowiedniego smaku i aromatu. Co ważne, przygotowanie sosu beszamelowego jest niezwykle proste, bo zajmuje zaledwie kilka minut. Dzięki niemu będziecie mogli cieszyć się wyjątkowym smakiem zapiekanek, cannelloni, czy przede wszystkim lasagne.

Sos beszamelowy - Pyszności
Sos beszamelowy - Pyszności

Sekretny składnik sosu beszamel - jak przygotować ten uniwersalny dodatek?

Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, sos beszamelowy jest jednym z najbardziej uniwersalnych sosów w kuchni na całym świecie. Podstawą jest tu masło, mąka i mleko, a zdarza się, że czasem też jajka. Odpowiedniego smaku beszamelowi nadają przede wszystkim gałka muszkatołowa i pieprz czarny oraz liść laurowy lub szafran, który stanowi ten wyjątkowy składnik.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • opcjonalnie: sekretny składnik sosu beszamel, czyli 2 liście laurowe lub szczypta szafranu
  • gałka muszkatołowa - 1/3 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Sos beszamelowy zrobisz w parę chwil. Musisz przygotować garnek, podane wyżej składniki i możesz przystąpić do pracy. W garnku rozpuszczamy masło - pamiętaj, by dobrze się zagrzało. Następnie dodajemy mąkę i całość mieszamy drewnianą łyżkę, do uzyskania jednolitej masy. Przystępujemy do stopniowego dodawania mleka - należy robić to powoli, ciągle mieszając. Masa musi być jednolita, ale niezbyt gęsta.

Przyprawy - Pyszności; Foto Canva.com
Przyprawy - Pyszności; Foto Canva.com

Na sam koniec dodajemy przyprawy i jeden wybrany sekretny składnik sosu beszamel. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Gwarantujemy, że Twój beszamel wyjdzie wyjątkowy, a dodanie liścia laurowego lub szafranu jeszcze bardziej podkreśli ten wspaniały smak. Z nim dania kuchni włoskiej i nie tylko, będą o wiele lepsze.

Tak przygotowany sos beszamelowy możesz wykorzystać do makaronowego kopca z mięsem mielonym. Zobacz przepis na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także